Dtum
Login with Facebookk
1935 | Április

Felborul a belső béke Ausztriában

Bécs, március 31.
Az osztrák lapok rendkívül szigorú cenzúra alatt állanak s ezért nem számoltak be azokról az eseményekről, amelyek rövid idővel ezelőtt Wöllersdorfban, Gloggnitzban és Amstettenben lejátszódtak s amelyek riasztó fényt vetnek az osztrák állapotokra. Wöllersdorfban Schuschnigg kancellár ostmärkiscke Sturmscharen és Starhemberg herceg Heimatschutzjának tagjai között került súlyos összecsapásra a sor, amelyre egyszerűen az adott okot, hogy az egyik fegyveres alakulat a másiknak a falragaszait letépte. Gloggnitzban és Amstettenhen, ahol a Heimatschutz van számszerű túlsúlyban, egyszerűen feloszlatták a Sturmscharen helyi alakulatát azzal az indokolással, hogy ők maguk elég erősek a rend fenntartására. A Sturmscharen a kihívásra fegyveres támadással felelt.


Ez a két község a mult esztendőben még hírhedt nácifészek volt és minden ok meg van feltenni azt, hogy a mostani zavargásokban is a nácik keze volt benn.


A kormány értesülése szerint egy helyi potentát, Seeger, aki az osztrák államtanács egyik tagja, szította titokban az ellentétet a két fegyveres alakulat között, mire Bécsbe rendelték, hogy felelősségre vonják, de Seeger megtagadta az engedelmességet és amikor elfogatóparancsot adtak ki ellene, megszökött. Az osztrák kormánynak a különféle katonai alakulatok között egyre fokozódó ellentét igen súlyos aggodalmakat okoz annál is inkább, mert az osztrák klérus, amelynek ige nagy befolyása van a parasztságra, a legeltökéltebben ellenzi, hogy Starhemberg herceg a Heimwehr segítségével az osztrák kormány élére álljon.


A belső politikai feszültség igen szomorú tükörképét leli meg az ember az osztrák fogyasztási statisztikában, amely szerint az 1934. évben a belső fogyasztás 20 százalékkal csökkent.


Ennek oka elsősorban a fizetések és bérek jelentékeny leszállítása, mert amíg az elmult években még 112 millió schillinget tett ki Bécs lakosságának átlagos havi fizetése, ez az összeg ma már csak 89 millióra rúg. Nem csoda, hogy egyre jobban kopik és szürkül az egykori császárváros és a nagy birodalom fővárosa ma egy igen nagy, de szegény várossá szürkült.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Schuschnigg kancellár Starhemberg herceg
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98