Dtum
Login with Facebookk
1935 | Augusztus

A magyar rádióüzlet igazi arca

Háromszázezer előfizetője van a rádiótársaságnak, közel egymillió ember vesz, cserél, javíttat rádiót és ugyanakkor Magyarországon nincs rádiókereskedő. Talán ez a legfőbb oka annak, hogy a rádióipar helyzete annyira visszás képet mutat. Az egészséges és természetes folyamat az lenne, hogy a munkások és tisztviselők tízezrei találjanak kenyeret a rádió készítése és értékesítése körül.

Ezzel szemben a rádiókészüléket Magyarországon születésétől haláláig sajátságos végzet üldözi.
Nem vagyunk ellensége az úgynevezett rádiókereskedelemnek, aminthogy nem dicsekedhetünk a rádiógyárak barátságával sem. A nyilvánosságnak azonban végre be kell pillantania a rádióüzlet gondosan titkolt rejtelmeibe.

Mint mondottuk, Magyarországon nincs rádiókereskedő.
Eltekintve két-három erős és megbízható firmától, a rádiót bizományosok árusítják. Az árusító tehát nem kereskedő, hanem inkább úgymond raktárra, bizományba átveszi a rádiókészülékeket. Ha elad valamennyit, először levonja a maga 30 percentes hasznát és azután kezd fizetni a gyárnak. Kétszáz pengős rádióapparátuson 60 pengőt keres a „kereskedő”, mégpedig kockázat nélkül, mert ha nem sikerül eladnia a készülékeket, visszaküldi azokat a gyárnak.

De akármennyit keres a bizományi árus, ennek az úgynevezett rádiókereskedőnek nincs szíve ahhoz, hogy a hasznának egy jelentéktelen hányadáért szakképzett rádióműszerészt tartson az üzletében, aki a vevőközönség között valóban terjeszteni tudja a rádiótechnikát és ezzel a rádiókulturát. Igy ha a legcsekélyebb zavar mutatkozik a készülékben, a „kereskedő” úr egyszerűen visszaküldi azt Budapestre a gyár terhére.

Ezekután nézzünk szét a gyárak körül.
Itt van mindenekelőtt a világhírű Philips készülék. Közönségünk tájékoztatására meg kell állapítanunk, hogy a Philips készüléknek édes kevés köze van a Philips márkához. A Magyarországon forgalomba kerülő Philips rádiót ebben az évben az Ericson-műveknél csináltatják Pesten.

Talán az ugyancsak világhírű Telefunken készülék kárpótolja
a közönséget ezért a csalódásért? A helyes itt viszont az, hogy a Magyarországon ebben az évben eladásra kerülő Telefunken apparátusokat – az Orion rádiógyárnál rendelték meg. Miért adózik a Telefunken cég világhírnevéért, noha a készüléket túlnyomórészben Budapesten csinálják? A Telefunkent illetőleg egyébként egy Nagymező utcai műhelynek a szerepe tisztázásra szorul. A Standard készülék teljesen idehaza készül, viszont ez legalább nem dicsekszik idegen tollakkal.

A rádiógyárak tevékenysége elsősorban abban merül ki,
hogy szaladnak a pénzük után. A nemlétező rádiókereskedelem helyett nekik kell könyvelniök az ügyfeleiket, akik részletre vásároltak készüléket. Ezeknek egy része fizet, másik része nem fizet. A gyárnak szabad választása van, hogy az elhasznált rádiókészüléket követelje-e vissza, – ami úgyis eladhatatlan, – vagy pedig a csődbejutott „kereskedő” körül próbálja visszaszerezni a befektetésének töredékét.

Évenként új típusokat hoznak piacra a gyárak.
Ebben az esztendőben új típus lényegtelen külsőségektől eltekintve, egyáltalán nem különbözik a mult évitől. A régebbi évek drága, 600-800 pengős készülékeit 20-30 pengőért vesztegetik a rádiógyárak, de így sem tudnak megszabadulni tőlük. Az egyik nagy rádiógyár a közelmultban 600 darab régi típusú, drága készülékét törette össze, hogy megszabaduljon a reménytelen raktározástól. A rádió autodaféról szörnyű képet festenek, akik résztvettek a pusztításban. A büszke, szép, csiszolt testű, fényes apparátusok pillanatok alatt alaktalan szilánkokká zúzva hevertek a földön. Mintha a halál tiport volna végig a zengő életen.

Ha már a pusztulásnál tartunk, beszélhetünk a rádióexportról is.
Két évvel ezelőtt 3000 rádiókészüléket szállítottunk Csehországba. A mult évben 300-at vittek ki, az idén talán egy darabot sem tudnak exportálni. Svédország, Norvégia jó piaca volt a magyar rádiókészülékeknek. Ez mind elveszett. Nem lehet versenyezni az amerikai rádióval, amelynek a szekrénye préselt fűrészporból készült. Az USA rádiógyárai a világ legracionálisabb üzemei. Igy versenyen kívül olcsók és jók.

A tarthatatlanul magas rádióelőfizetési díjakat
nyugodtan nevezhetjük a magyar rádió feltörő útjára állított halálsorompóknak. A rádiócsőkartel árdiktatúrája egyformán sújtja a gyárost, a fogyasztót. Magyarországon, ahol milliókat érdekel a rádió, nincs rádiókísérleti állomás, a drákói szigorúsággal behajtott hatalmas havi díjtételből nem tellik erre. Nem kétséges, hogy ha a rádiókoncessziós társaság áldozatot hozna azért, hogy a magyar ifjú technikus generáció tudományos elmélyedéssel, üzleti érdektől mentesen tanulmányozhassa a rádiókulturát, a külföld rádióeredményeit, találmányait, ehhez a hazai érdekeltségek is hozzájárulnának.

Ami pedig a hozzájárulást illeti,
figyelmébe ajánljuk a kormánynak az áramszolgáltató vállalatokat, amelyek elképzelhetetlen áramdiktatúrájuk mellett valóban áldozhatnának a rádió népszerűsítéséért, elterjedéséért és a tudományos kutatásért. Ha erre időnként nem lennének hajlandók, a közvélemény élénk helyeslése mellett szoríthatná rá őket a kormány.

Végezetül csak annyit,
hogy komoly rádióipar addig nem is lesz Magyarországon, amíg a tőke a rádiókereskedelmet nem tartja érdemesnek a felkarolásra, amíg a rádiókereskedőknek nem lesz szívük és eszük ahhoz, hogy szakembereket alkalmazzanak és amíg a korrekt módon fizető közönségnek kell megfizetnie a részletletagadásra kötött rádióüzletek kockázatát. Addig a rádiógyártás Magyarországon nem ipar, hanem hazárdjáték.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Az orosz-japán háború Az orosz-japán háború
Oroszországnak a japán követelésekre sokáig halogatott válasza...
Fényképezés élő lomblevélre Fényképezés élő lomblevélre
Tudományos szempontból igen érdekes kísérleteket végzett dr. Hans...
A német állam megvette a legnagyobb német kőszénbányát
E tényt regisztrálva önkénytelenül arra gondolunk, hogy mi is...
Wright Wilbur levele a „Tolnai Világlapjá”-hoz Wright Wilbur levele a „Tolnai Világlapjá”-hoz
Néhány évvel ezelőtt az amerikai ujságok nyomán Európában is...
Névtelen levélben halállal fenyegették meg a szolnoki panamák vizsgálóbiztosát Névtelen levélben halállal fenyegették meg a szolnoki panamák...
Te hóhér, vigyázz magadra! És mielőbb távozzál Szolnokról, különben...
Elfogató parancs egy britanniás tiszt, egy filmvállalkozó, egy tréner, egy vegyészmérnök és egy álnevelőnő ellen Elfogató parancs egy britanniás tiszt, egy filmvállalkozó, egy...
Vasárnap a budapesti főkapitánysághoz egész sereg körözőlevél...
Haj és növény Haj és növény
Az emberi haj szálait előszeretettel hasonítják a növényhez. Ez a...
Szélhámos mint polgármester Szélhámos mint polgármester
Köslin porosz város nemrégen egy dr. Eduard Alexander nevü embert...
Szekszárdi kadarka Szekszárdi kadarka
Szörnyű köd van, elsűllyedt a Vérmező. Ha kinézek az ablakon, csak...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98