Dtum
Login with Facebookk
1935 | Június

Beszélgetés Eckhardt Tiborral

- Ma Gömbös Gyula álláspontja akadályozza kizárólag a magyar közélet egészséges, erkölcsi és politikai alapjának ezt a kiépítését. S míg ez a helyzet fennáll, semmiféle jobboldali frontnak Gömbös Gyula bevonásával a mi részünkről helye nem lehet. Ez nem új álláspont, ez volt az álláspontom tavaly is, amikor Gömbös Gyulával szóbaálltam és ugyanez az álláspontom ma, amikor szembe kerültem vele.

- Ami áll Gömbös Gyulára, ugyanaz áll a magyar politikai élet egyéb tényezőire is. Az alkotmány védelmében már tavaly kialakult parlamenti együttműködés a fővárosi reform alkalmából és ez az együttműködés tényleg sikeresnek bizonyult. Most újból olyankijelentések hangzottak el ismételten a miniszterelnök úr részéről, amelyek a magyar alkotmányosság szellemében nehezen egyeztethetők össze. Ha ezek a törekvések kifejlődnének, a fővárosi törvény tárgyalásakor alkalmazott eljárás minden bizonnyal újból alkalmazandó lesz.


Az alkotmányjogi reformok helyes elintézését sem tudom egyoldalú párturalmi alapon elképzelni, hanem újból régi meggyőződésemhez híven: ezeket is pártközi megegyezéssel kell előkészíteni és nyugvópontra hozni.


Nekem megvoltak és megvannak a választójogi elgondolásaim és remélem, az ellenzék egyéb tényezői is konkrét formában fogják gondolataikat e részben a nyilvánossággal megismertetni. A magam részéről szivesen fogok résztvenni minden megbeszélésen, amely a ma még nyilvánvalóan összehangolásra szoruló álláspontokat összeegyeztetni iparkodik.


Ha Gömbös miniszterelnök úr a maga felfogását hasonló módon nyilvános elbírálás alá bocsátja, az ő elgondolásait is illő figyelemben fogom részesíteni. Amibe azonban nem fogok beletörődni, az az, hogy ez a kérdés nemlétezőnek minősíttessék és megengedhetetlen módon úgy állítassék be, mintha az alkotmányjogi reformok megvalósítása akadálya lehetne a szükséges gazdasági reformoknak.

 

Nem látom be, hogy az előkészítő tanácskozások miért nem indulhatnának meg azonnal és nem ismerem okát annak, miért kellett azt a javaslatomat, hogy a képviselőház választójogi bizottságot küldjön ki a kérdés tanulmányozása céljából, elutasítani és általában nem tudom helyeselni azt, hogy a miniszterelnök úr a parlamentarizmus alapját képező választójogi kérdést olyan labilisan kezeli, hogy sem a nyilt, sem a titkos választójog hívei az ő kijelentéseiben megnyugvást nem találhatnak. A miniszterelnök úr egyformán ellensége ma a nyilt és a titkos választójognak. Nem tudom, mi a harmadik alternatíva. Egy bizonyos: ezt a kérdést négy évig véka alatt tartani nem lehet.


Nos: semmiféle bizalom sem lehetséges azon az ingoványos politikai alapon, ahová a miniszterelnök úr feleslegesen és károsan beletaszította a magyar politikai életet.


Végül megkérdeztük a kisgazdapárt elnökét, mi a véleménye arról, hogy a kormánypárti többség szombaton szembe helyezkedett a parlamentáris szokásokkal és nem szavazta meg Rassay Károly beszédidejének meghosszabbítását? Eckhardt Tibor így válaszolt:
- A parlement megnyitásának első percétől kezdve nyilvánvaló volt az a tendencia, hogy az egységespárt hivatalos vezetősége - híven a miniszterelnök úr céltkitűzéseihez –, minden bírálatot lehetőleg korlátozni és megszüntetni iparkodik. Ezt a Ház legelső ülésén magam is tapasztaltam. Szombaton Rassay Károllyal szemben érvényesült ugyanez a szándék. Engem ez a magatartás nem lep meg. Aki a bírálatot ártalmasnak tartja, az természetszerűleg korlátozni is iparkodik minden kritikát. Ez a törekvés többnyire az önbírálat hiányát is jelenti.


Ilyen jelenségekkel szemben viszont nekem az az álláspontom, hogy a bírálatra fokozottan van szükség közérdekből. Éppen azért az én elhatározásom az, hogy soha ezektől a zavaró beavatkozásoktól nem engedem magam feszélyezni. Ha ilyen szándék mégis hatalmi szóval érvényesül, az semmiesetre sem fogja a hatalom népszerűségét az országban emeli. Bizonyos, hogy a magyar közéletben ezek a szándékok ilyen mértékben a multban sohasem érvényesültek. Az új stílus azonban kétségkívül olyan szellemnek jelentkezése, amely a politikai kulturától igen messze esik.


Meg vagyok győződve arról, hogy a magyar közvélemény elég erős lesz ahhoz, hogy visszaszorítsa ezeket a törekvéseket és én a magam részéről sohasem deferálva e szándékoknak, elnézést kívánok gyakorolni minden nevelési hiányból származó defektussal szemben.


A független kisgazdapárt elnöke ezzel a mondattal fejezte be nyilatkozatát:
- Hogy mi következik ezután, még nem tudom. Egy bizonyos: így nem maradhat a politikai helyzet!

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Eckhardt Tibor Gömbös Gyula
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Mussolini kijelentette, hogy a Földközi-tenger Olaszország élettere Mussolini kijelentette, hogy a Földközi-tenger Olaszország...
Nem érdekel bennünket a világ ítélete. De kívánom, hogy a világ...
Az uj adórendeletek Az uj adórendeletek
A Budapesti Közöny május 22-iki számában megjelent a pénzügyminiszter...
A kitüntetett munkás alapítványa A kitüntetett munkás alapítványa
A jó és hű gazdasági cselédek kitüntetése és megjutalmazása...
 A sötét szemüveg káros hatása A sötét szemüveg káros hatása
Az utóbbi években a sötét szemüveg viselése valósággal divathóborttá...
Indemnitás után – kormányválság Indemnitás után – kormányválság
A politikai helyzet a Simonyi-kormány rövid uralma alatt folyton csak...
Zöldborsó és cseresznye Zöldborsó és cseresznye
Az istenáldotta magyar föld mindennap elküldi Budapestre a maga...
A pengő A pengő
Az 1926. év karácsonya nevezetes fordulópontot jelent az új...
 Bulgária, a Balkán-félsziget bástyája Bulgária, a Balkán-félsziget bástyája
A mai Bulgária északon a Várna-Rusze-vonal fölött elterülő...
Magyarország 30 kilométeres gyalogló bajnoksága Magyarország 30 kilométeres gyalogló bajnoksága
A Székesfehérvári TC rendezésében ma folyt le Székesfehérvárott a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98