Dtum
Login with Facebookk
1935 | Szeptember

A debreceni Markos góljával 1:0-ra vertük a csehszlovákokat

A csehszlovákok négy óra előtt két perccel még nem voltak a pályán. Betelefonáltak szállásukra, ahol jelezték, hogy harci dresszbe öltözve már elindultak az autóbusszal. Amikor megérkeztek, a magyar játékosok öltözőjén mentek keresztül. Egyszerre egymásra néztek a futballisták: kiderült, hogy a cseheken ugyanolyan piros dressz van, mint a magyarokon.

A hazai csapatnak tehát más trikóban kell szerepelnie. Az MTK pályán nem volt megfelelő trikó és ezért autóval a Futballszövetségbe és az FTC pályára mentek trikókért. A Ferencváros dresszeit hozták meg hamarabb és így a magyar válogatott csapat a Ferencváros trikóiban ment ki a pályára.

Közben megafónon keresztül kihirdették, hogy a Radius filmszínház igazgatója 100 pengő jutalmat tűzött ki annak a magyar játékosnak, aki az első gólt megszerzi.

A csehek háromszoros „Nazdar” kiáltása után felharsant a csehszlovák és a magyar himnusz. A magyar himnuszt a közönség együtt énekelte a megafónnal. A hórihorgas belga Langenus, a mérkőzés bírája is megjelent a pályán, két segédjével, Majorszkyval és Ivancsiccsal.

 

A sorsolás a cseheknek kedvezett. A magyar csapat tűző nappal szemben, ebben az összeállításban startolt: Szabó – Futó, Sternberg – Seres, Szűcs, Szalay – Markos, Kiss, Polgár, Toldi, Titkos.

A csehszlovákok közvetlenül a meccs előtt döntötték el csapatösszeállításukat, amely a következő volt: Klenovce – Burger, Cstyroky – Kostyaick, Boucsek, Srbek – Horak, Faczinek, Sobotka, Pucs, Kalocsay.

Alig hogy megkezdődik a mérkőzés, a csehek támadnak és Sternberg lábáról lecsúszik a labda, pontosan Faczinek elé, aki közelről hatalmas bombát ereszt meg. Szabó kapus reflexmozdulattal kornerra öklözi a labdát. Pompás lövés, bravúros védés!

Egyébként jól kezdődik… Pucs, majd Sobotka törnek keresztül a fedezetsoron, védelmünk azonban az utolsó pillanatban tisztázza a helyzetet. Szűcs előreküldi Titkost, aki pompásan lefut, beadja Toldihoz, az újra szökteti Titkost. A kitűnő balszélső azonban már nem a régi. Beadása elvész…

Izgalom a tribünön: a cseh csatárok átjáróháznak nézik a magyar fedezetsort. A kapu előtt azonban a védelem visszavert a támadásokat. A 15. percben Kalocsay lefut, Faczinek belövi a labdát a hálóba. Érvénytelen gól!

A csehszlovák csatár lesállásban volt. A bíró le is fújta az akciót. Még Szalai is labda helyett a levegőt találja el, úgyhogy Horaktól az utolsó pillanatban tudja elvenni a labdát. Most jön az első szép csatárakció: Szűcs előrefejeli a labdát Polgárhoz, ő is fejével továbbítja Kisshez, aki kapásból mellé lő.

A csehek megint a kapunk előtt állnak. Faczinek lő, Szabó elvetéssel véd. Utána Horak lövését megint Szabó fogja. Sternberg kapunk előtt teszi ártalmatlanná Kalocsay támadását. Toldi összeütközik Sobotkával és elterül. Fellocsolják. Nincs különösebb baj, tovább játszik. Polgár ügyes csellel kiugrasztja Kisst, de a jobbösszekötő késik.

Pár perc múlva megismétlődik ez az akció: most Kiss lövése fölé megy. Pucs, a ravasz csehszlovák csatár, puccsot készít elő Futó ellen: testcsellel becsapja a magyar hátvédet, elfut mellette, de lövése nem sikerül. Horak megint fedetlenül áll, lefut, Szabó eléje megy, elüti Horak elől a labdát, aztán elfogja és kirúgja a mezőnybe. Első félidő 0:0.

 


A második félidőben piros-fehér-zöld sávos dresszben jelenik meg a magyar csapat. Szűcs és Szalai összjátéka után, Toldi és Polgár összjátéka következik, majd Markos elé került a labda. Jobbszélsőnk azonban löki a cseh hátvédet és ezért szabadrúgás jár ellenünk.

 
Titkos beadja a labdát Toldinak és a Toldi-bomba a cseh kapu mellett sistereg el. Kiss szökteti Titkost, aki úgy rohan el a labdával, mintha haza akarna menni – túlfut a vonalon. Nagy gólhelyzethez jutunk: Kiss odatovábbítja a labdát Toldihoz, az villámgyorsan a kaputól hatméternyire álló Polgárhoz továbbít.

A hátvédből centercsatárrá előrerukkolt Polgárt nem zavarja senki, nyugodtan helyezhetné a labdát, de ő izgalmában nagy erővel bombáz oda a cseh kapushoz, aki kiüti a labdát, Titkos elé, ő viszont rosszul ad be. Vége a nagy helyzetnek. Polgár fogja a fejét…

Szűcs szép leadással hozza jó helyzetbe Polgárt, aki a még jobb helyzetben levő Toldihoz akar fejelni, de akciója túlerős és így megint kárba vész a helyzet. Támadunk, támadunk, míg végre a félidő közepe felé a debreceni Markos megszerzi a magyar csapat egyetlen, győztes gólját.

Ennek a gólnak a története a következő: Kiss elveszi a labdát Skrbektől, odaadja Markosnak, aki visszajátszik Kisshez. A szemfüles, újdonsült válogatott csatár úgy tesz, mintha befelé akarná továbbítani a labdát, de azután hirtelen újra Markoshoz játszik, aki elhúz Cstyroky mellett és úgy tíz méterről lő. A labda a füvön torpedóként suhan tovább és hiába nyúl érte a cseh kapus, kezét érintve, bezúdul a kapuba. 1:0.

A játékosok odarohannak Markoshoz és Kisshez, ölelgetik őket, a tribün pedig tapssal köszönti a magyar gólt. Dietz Károly dr. szövetségi kapitány bemegy a pályára, ő is gratulál Markosnak. Olyannak látszik a helyzet, hogy még további magyar gólok következnek…

De nincs szerencsénk. És a belga Langenus is téved a terhünkre. Kiss szökteti Markost, a csehek lesállást reklamálnak, Langeus „tovább”-ot int és Markos rohan a cseh kapu felé. Langenus azonban megállítja, és mégis lesállást ítél.

Horak kicselezi az egész magyar védelmet, de Szabó kiüti a labdát. Polgár bombalövése a cseh kapufáról pattan vissza. Izgalmas rész következik: Szűcs szökteti Markost, az beadja a labdát, amelyet Toldi elfog és irtózatos erejű lövést küld a kapu sarkába.

Klenovec odaugrik, a labda a kezéről bepattan a kapuba, megmozgatja a hálót, de ebben a pillanatban Klenovec újra megkaparintja és kiüti. Ezrek és ezrek kiáltanak egyszerre: „Gól!” Langenus bíró azonban nem látott semmit, nem adta meg tiszta gólunkat. Sobotka és Puccs ott pattogtatják a labdát a magyar kapu előtt, de Futó ment.

Sorozatos magyar támadások következnek. Kiss lövése hajszálnyira suhan el a cseh kapu mellett és az utolsó fél percben Kalocsay rohan a labdával, de nem ér célba. Bizony, nem lett volna reális, ha kiegyenlítenek, mert a magyar csapat harci játékával az 1:0 arányú győzelmet megérdemelte a mezőnyben stílusosabb futballt játszó csehekkel szemben.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98