Dtum
Login with Facebookk
1936 | Február

Miért folyik a harc Spanyolországban

Madrid, február 23.
Az elmult hét riasztó és véres eseményei után, amelynek rőt lángja ijesztő fényt borított a köztársaságra, Senor Azana kinevezése óta viszonylagos nyugalom állott be Spanyolországban.


A politikai vétségek miatt elítélt foglyok szabadonbocsátása gyors iramban folyik. A bilbaói fogházat 300, valladolioi fogházat 146, a ciudadreali fogházat 52 és a san cristobali erődöt 247 politikai fogoly hagyta el eddig. Tomas Belarmino, az aszturiai bányász szakszervezetek titkára, aki élénk résztvett az 1934-i ausztriai forradalmi mozgalmakban, majd Franciaországba menekült, vasárnap hazaérkezett.

 

Nagy lelkesedéssel fogadták és ezrekre menő tömeg gyült össze Madridban Gonzales Pena szocialista vezér fogadására, akit a közkegyelmi rendelet értelmében szintén szabadon bocsátottak. Ezt a politikust az októberi forradalomban való részvételéért halálra ítélték. A lelkes tömeg megállította vasárnap Gonzales Pena gépkocsiját, amely Madridba hozta, majd többen a vállukra emelték és diadalmenetben a városházára vitték. Penanak meg kellett jelennie a városháza erkélyén, ahonnan köszönő szavakat intézett a tömeghez, amely ekkor már hatvanezerfőre növekedett és lassú menetben kísérte végig a városon.


A baloldal győzött tehát Spanyolországban, de a győzelem nem elég nagy ahhoz, hogy ellentállás nélkül tudja végrehajtani radikális gazdasági s főleg birtokpolitikai programját.


A középpártok, amelyek a közvetítő szerepét játszották volna, megsemmisültek. Lerroux volt miniszterelnök egykor hatalmas frakciója 16 képviselőre olvadt le s a jobboldali pártok olyan nagyszámú mandátummal kerületek vissza Cortezbe, hogy morális erejük töretlen maradt s így minden eszközzel, talán parlamentenkívüli eszközzel is készek arra, hogy a tömegek feszültségének levezetésére elkerülhetetlen reformokon kívül minden radikális javaslatot megakasztanak. Radikális reformok nélkül pedig a harc, a véres és kegyetlen harc a spanyol jobboldal és baloldal között, ki tudja, meddig folyik tovább.


A baloldal a legutóbbi választások után elkeseredésében illegális harcokhoz folyamodott, s az asturiai zendülésben 1934-ben rettentő kegyetlenségeket s pusztításokat vitt végbe.


Ezt a zendülést a Gil Robles-kormány vérbe fojtotta s ezzel a véres megtorlással a kispolgárság jelentékeny rétegeit újból a baloldal táborába hajtotta, úgyhogy a balpártok most megint felülkerekedtek.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Szavazás Madridban Uccai harcok Barcelonában. Balra fenn Azana, az új minisztelnök, fenn Gil Robles, jobbra fenn Valladras, a volt elnök és lenn Largo Caballero
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Merénylet az angol trónörökös ellen Merénylet az angol trónörökös ellen
Edward angol király trónörököst a walesi herczeget a mint feleségével...
A nemzetközi munkásszervezetek állásfoglalása uj világháboru ellen A nemzetközi munkásszervezetek állásfoglalása uj világháboru...
A Vorvaeris tudósítást közöl a szállító-, bánya- és fémmunkások...
Ma választ Románia Ma választ Románia
Románia parlamentáris életének egyik legizgalmasabb napja következett...
Rövidek Rövidek
A Newyork Journal American folyóirat azt irja, hogy ezek a feltételek...
Utjavitást a segélyért Utjavitást a segélyért
Már több izben irtuk, hogy az állampénztár megkárositására kár a...
Az ember és a levegő Az ember és a levegő
Levegő nélkül nem élhetünk meg; ez az életünknek a legfontosabb...
Befejeződött az úszó Európa-bajnokság Befejeződött az úszó Európa-bajnokság
Vasárnap fejeződött be Magdeburgban az ez évi úszó és vízipóló...
A német köztársaság A német köztársaság
A világ legelső militarista állama, a legtökéletesebb hadigép négy...
Dr. Földes István volt újpesti ügyvédet a budapesti ügyvédi kamara is rehabilitálta Dr. Földes István volt újpesti ügyvédet a budapesti ügyvédi kamara is...
A budapesti ügyvédi kamara tanácstermében szombaton délután dr....
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98