Dtum
Login with Facebookk
1936 | Február

Miért folyik a harc Spanyolországban

Madrid, február 23.
Az elmult hét riasztó és véres eseményei után, amelynek rőt lángja ijesztő fényt borított a köztársaságra, Senor Azana kinevezése óta viszonylagos nyugalom állott be Spanyolországban.


A politikai vétségek miatt elítélt foglyok szabadonbocsátása gyors iramban folyik. A bilbaói fogházat 300, valladolioi fogházat 146, a ciudadreali fogházat 52 és a san cristobali erődöt 247 politikai fogoly hagyta el eddig. Tomas Belarmino, az aszturiai bányász szakszervezetek titkára, aki élénk résztvett az 1934-i ausztriai forradalmi mozgalmakban, majd Franciaországba menekült, vasárnap hazaérkezett.

 

Nagy lelkesedéssel fogadták és ezrekre menő tömeg gyült össze Madridban Gonzales Pena szocialista vezér fogadására, akit a közkegyelmi rendelet értelmében szintén szabadon bocsátottak. Ezt a politikust az októberi forradalomban való részvételéért halálra ítélték. A lelkes tömeg megállította vasárnap Gonzales Pena gépkocsiját, amely Madridba hozta, majd többen a vállukra emelték és diadalmenetben a városházára vitték. Penanak meg kellett jelennie a városháza erkélyén, ahonnan köszönő szavakat intézett a tömeghez, amely ekkor már hatvanezerfőre növekedett és lassú menetben kísérte végig a városon.


A baloldal győzött tehát Spanyolországban, de a győzelem nem elég nagy ahhoz, hogy ellentállás nélkül tudja végrehajtani radikális gazdasági s főleg birtokpolitikai programját.


A középpártok, amelyek a közvetítő szerepét játszották volna, megsemmisültek. Lerroux volt miniszterelnök egykor hatalmas frakciója 16 képviselőre olvadt le s a jobboldali pártok olyan nagyszámú mandátummal kerületek vissza Cortezbe, hogy morális erejük töretlen maradt s így minden eszközzel, talán parlamentenkívüli eszközzel is készek arra, hogy a tömegek feszültségének levezetésére elkerülhetetlen reformokon kívül minden radikális javaslatot megakasztanak. Radikális reformok nélkül pedig a harc, a véres és kegyetlen harc a spanyol jobboldal és baloldal között, ki tudja, meddig folyik tovább.


A baloldal a legutóbbi választások után elkeseredésében illegális harcokhoz folyamodott, s az asturiai zendülésben 1934-ben rettentő kegyetlenségeket s pusztításokat vitt végbe.


Ezt a zendülést a Gil Robles-kormány vérbe fojtotta s ezzel a véres megtorlással a kispolgárság jelentékeny rétegeit újból a baloldal táborába hajtotta, úgyhogy a balpártok most megint felülkerekedtek.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Szavazás Madridban Uccai harcok Barcelonában. Balra fenn Azana, az új minisztelnök, fenn Gil Robles, jobbra fenn Valladras, a volt elnök és lenn Largo Caballero
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A BSE első idei síugró versenye A BSE első idei síugró versenye
Vasárnap délelőtt ragyogó téli napsütés fogadta a nézők százait, akik...
Tildy Szeghalmon Tildy Szeghalmon
Tildy Zoltán vasárnap nagyszabású beszámolóbeszédet mondott, amelynek...
A Teréz-körúti gyilkosság ügyében őrizetbevettek egy...
zenzációs fordulat történt dr. Lőwy Ernő szülész-nőorvos gyilkossági...
Szerdán délelőtt ¼ 11 órakor érkezik meg Endresz és Bittay koporsója a Délivasuti pályaudvarra Szerdán délelőtt ¼ 11 órakor érkezik meg Endresz és Bittay...
Évek hosszu sora óta nem volt esemény, amely olyan mélységes erővel...
A műrostgyártás csodái A műrostgyártás csodái
A sokszázmillió kilogrammra rúgó mesterséges textilanyagtermelés...
A felderítő-repülő a hadsereg szeme A felderítő-repülő a hadsereg szeme
A mostani háborúról már megállapították, hogy a meglepetések...
Az első golf-verseny Magyarországon. Az első golf-verseny Magyarországon.
Tátra lomniczon, a Tátra Club nagyszabásu nyári sportprogrammjának...
A napokban elkészülnek a legújabb magyar sínautóbuszok A napokban elkészülnek a legújabb magyar sínautóbuszok
A Ganz-Danubius-gyár műhelyeiben néhány napon belül befejezik annak a...
Súlyos visszásságokat állapított meg a Pestmegyei Kőbánya ellen megindított, de hirtelen befejezett vizsgálat Súlyos visszásságokat állapított meg a Pestmegyei Kőbánya ellen...
Értesülésünk szerint a Pestvármegyei Köbánya és Útépítő...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98