Dtum
Login with Facebookk
1936 | Február

Rövidek

Hodzsa miniszterelnök vasárnap Párizsba érkezett

Párizsból jelentik: Vasárnap Párizsba érkezett Hodzsa csehszlovák miniszterelnök, aki fontos tanácskozást fog folytatni a francia kormánnyal a dunai problémáról és az európai kancelláriákat foglalkoztató nemzetközi kérdésekről. Ez azt jelenti, hogy a párizsi diplomáciai tárgyalások tovább folynak, annál is inkább, mert itt tartózkodik a kisantant és a balkáni szövetség minden külügyminisztere. Vasárnap a török nagykövetség épületében díszvacsora volt, amelyen a Balkán blokk elnöke. Titulescu, átadta az elnökséget Rüsti Arros török külügyminiszternek.

Griger vasárnap az elvtelenségről és az államosított parlamentről beszélt

A legitimisták vasárnap népgyűlést tartottak Solymáron. Elsőnek Abt Albin szólalt fel, azután Griger Miklós beszélt. – Az elvtelenség szomorú korszakát éljük! – mondotta. – Nem volt még kormány Magyarországon és nem is lesz, mely az ilyenek szerelmétől és hódolatától mentes maradhatna. Az elvtelek kedvenc itala a Léte vize, amelytől mindent el lehet felejteni. Mihelyt megbukik egy kedves kormányuk, ebből isznak és egy kis gyomormosás után tiszta lelkiismerettel és tiszta gyomorral ünneplik hódolattal és porig alázkodva az új kormányt.

 

Hiába mondja a miniszterelnök, hogy ő nem törekszik diktatúrára, éppen elég kormánydiktatúrában van részünk. Ha nincs is diktatúra, nincsen demokrácia, de népuralom sincsen. A parlamentet államosították azáltal, hogy nincs titkos választójogunk. Csak a királyság az, amely nem fél a néptől és a diktaturás rendszerek azok, amelyek nem tűrik el a nép uralmát!

A japán választások eredménye: marad az Okada-kormány
Tókió, február 23.
A japán választások eredménye a következő: Minszeito-párt 215 mandátum, nyereség 80 mandátum, Szejukaj párt 174 mandátum, veszteség 68 mandátum, Sovakaj-párt 20, szociális tömegek pártja 18, Kokomin-domei-párt 15, pártonkívüliek 25, különböző kisebb pártok 9 mandátum. A Minszeito pártot támogatja a Sovakaj-párt, a Szejukaj-pártszakadár csoportja és a Kokumindomei-párt.


Okada miniszterelnöknek ilyen körülmények között tekintélyes többsége lesz a parlamentben. A miniszterelnök továbbra is a kormány élén marad és a politikai helyzet egyelőre szilárd alapokon nyugszik.

 

Bulgária nem csatlakozik a Balkán-egyezményhez
Szófia, február 23.
Vasárnap Kioseivanoff miniszterelnök és a külügyminiszter fontos kijelentést tett a sajtó képviselői előtt. A külföldi sajtóban elterjedt az a hír, - mondotta a miniszterelnök – hogy Bulgária hajlandó csatlakozni a balkáni egyezményhez.


Kioseivanoff határozottan kijelentette, hogy mindez csak feltevés. Bulgária a balkáni egyezmény megkötése idején nyiltan megjelölte az okokat, amelyek a csatlakozásban megakadályozzák.


Szerény erőihez képest azonban igyekszik támogatni a Balkán többi államait abban a törekvésükben, hogy a Balkán békéjét fenntartsák. Bulgária – mondotta a miniszterelnök – mint a Népszövetség hű tagja, reméli, hogy a genfi intézmény alapelveinek sikerül diadalra jutni. Éppen ezért mindig a béke, a megértés és a barátság politikáját követi minden állammal, különösen pedig szomszédaival szemben.

A kormány utóbbi intézkedései a kereszténypárthoz való közeledésre vallanak – mondta Petrovácz képviselői beszámolóján

Vasárnap délelőtt tartotta meg a zuglói kultúrházban Petrovácz Gyula képviselői beszámolóját. A parlamenti munkáról beszélt, a hitbizományi reformot, a telepítési törvényt és az iparügyi novellát ismertette. Arra a meggyőződésre jutott, hogy a kormány utóbbi intézkedései a kereszténypárt felé való közeledésre vallanak.


Utána Wolff Károly beszélt. Ezúttal kizárólag a külpolitikai helyzettel foglalkozott. Megállapítása szerint Anglia mindent elkövet, hogy a háborút Afrikára lokalizálják, Franciaország és Oroszország törekvései azonban távolról sem nyujtanak biztosítékot arra, hogy ez valóban sikerülni is fog. A körülöttünk élő államok által tervezett dunai konföderáció kérdésében leszögezte Magyarországnak azt az egységes álláspontját, hogy ennek keresztülvitelére csak a mi igényeink teljes kielégítésével kerülhet sor.

 

Sándor Pál képviselő, a magyar politikai és közgazdasági élet egyik kiváló vezére, 76 éves korában meghalt

A dohányuccai izraelita templomban ravatalozták fel, a rákoskeresztúri temetőben helyezték végső nyugalomba.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Milan Hodzsa Griger Miklós Keisuke Okada Wolff Károly Sándor Pál Dr. Gratz Gusztáv, Sándor Pál utóda
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98