Dtum
Login with Facebookk
1935 | Január

Rövidek

Szuronyos nemzetközi rendőrök az utolsó nagy tömegtüntetésen
Berlin, január 6.
A vasárnap az egész német birodalomban a küszöbönálló saarvidéki népszavazás propagandájának jegyében folyt le. A saarbrückeni német front nagygyűlésén a rendőrség becslése szerint 350.000 ember vett részt. A Saarvidék különböző részeiből nyolcvan különvonat hozta Saarbrückenbe a résztvevőket.


A rend fentartására a saarvidéki nemzetközi rendőrhadtest csapatai ügyeltek. A nemzetközi rendőrök feltűzött szuronnyal jelentek meg. Rendzavarásra nem került sor.


Hétfőn megkezdik a birodalomban élő saarvidékiek elszállítását a Saarvidékre. A birodalmi vasutak ötven különvonatot bocsátottak a népszavazásra hazautazók rendelkezésére.


A Saarvidékről estig beérkezett hírek szerint a vasárnapi népszavazás nyugalomban telt el.

 

Párizsban biztosra veszik Németország győzelmét
Párizs, január 13.
A Paris Midi saarbrückeni tudósítója megírja, hogy szombaton este a Saarbrückenben összegyűlt francia ujságírók többen fogadást ajánlottak a Saarvidék sorsát illetően, de a francia ujságirók között sem akadt senki sem, aki a statusquo győzelme mellett mert volna fogadni.


Az Oeuvre emlékezetbe idézi, hogy Stresemann német külügyminiszterór annakidején felajánlotta Briandnak, kezdjenek tárgyalásokat a Saarvidék azonnali visszacsatolása ügyében és ejtsék el a népszavazás tervét. Franciaország akkoriban nem fogadta el ezt a javaslatot, holott milyen könnyű lett volna megtakarítani a mostani népszavazás kellemetlenségeit. Ebből a népszavazásból Franciaország feltétlenül megtépázottan kerül ki.


A Temps saarvidéki különtudósítója a választásról szóló helyzetképében megtelefonálta lapjának, hogy a Saarbrückner Zeitung, Röchling lapja, olyan nyomtatványt terjeszt, amely szerint a népszavazás a Német Arcvonal teljes győzelmével végződött.

Moszkvából telefonon kért jegyet a budapesti törvényszék elnökétől a külügyi népbiztosság Rákosi Mátyás végtárgyalására
Szombat délben ½ 1 után megszólalt a budapesti büntetőtörvényszék elnökségének telefonja:
- Halló…itt Moszkva beszél…


Az elnöki titkár először azt hitte, hogy valaki tréfál... De a telefonozó hang igen határozottan állította, hogy valóban Moszkva beszél, még pedig a szovjet külügyi népbiztossága.


- A népbiztosság kéri az igen tisztelt elnökséget, - folytatta az előbbi hang – méltóztassanak a népbiztosság kiküldöttei számára három belépőjegyet adni Rákosi Mátyás és társainak régtárgyalására.


A titkár egy percnyi türelmet kért, átment egy szomszéd hivatalszobába, majd visszasietett a telefonhoz és közölte a moszkvai népbiztossággal, hogy a három jegy rendelkezésükre áll a január 21-án kezdődő nagy tárgyalásra.

Ottó állásfoglalását Griger Miklós olvasta fel Gyöngyösön

Gyöngyös, január 13.
„A Petit Journal-ban tett nyilatkozatom természetszerűleg az osztrák viszonyokra és Ausztriára vonatkozott, amelynek soha sem volt olyan történelmi alkotmánya, mint aminő a magyar királyságnak. Én az ezeréves magyar alkotmány alapján állok és alkotmányos uralkodásra készülök, miután az a meggyőződésem, hogy a magyar alkotmány olyan tökéletes és ruganyos szervezet, amelynek keretein belül a legdemokratikusabb és legradikálisabb társadalmi és gazdasági reformokat is meg lehet oldani.”

Népszavazást követel Llewellyn Jones angol képviselő a trianoni határokról

Londonból jelentik: Llewellyn Jones képviselő, az alsóház középeurópai csoportjának titkára, Shottonban (Flintshire megye) mondott beszédében kifejtette, hogy a saarvidéki népszavazás világosan mutatja milyen módon érvényesítheti a Népszövetség az alapokmány 19. szakaszát, amely a szerződések felülvizsgálásáról szól.

 

A Népszövetség által vezetett nemzetközi ellenőrzéssel, a szavazás szabadságát, tisztaságát és a rend fentartását biztosító intézkedésekkel megnyugtató módon lehetne elintézni azokat a sérelmeket és panaszokat, amelyek Trianon igazságtalanságaiból fakadtak és amelyek mind súlyosabban fenyegető veszedelemmé kezdenek válni. A békemódosítás kérdését közmegelégedésre lehetne megoldani, ha ugyanolyan módon figyelembe vennék a különböző nemzeti csoportok kívánságait, mint ahogyan a Saarvidéken történt.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Acélsisakos olasz katonák Saarbrücken főterén Akik a megegyezésért először szálltak síkra. Gustav Stresemann És Aristide Briand Rákosi fegyőrei között Rákosi Mátyás Habsburg Ottó Griger Miklós
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Gömbös vasárnap Miskolcon bejelentette, hogy nem akar sem Kemál, sem Mussolini lenni Gömbös vasárnap Miskolcon bejelentette, hogy nem akar sem Kemál, sem...
Miskolcon már napokkal ezelőtt plakátok jelentették, hogy ideérkezik...
A véres belgrádi éjszaka eseményei A véres belgrádi éjszaka eseményei
A katonai összeesküvést már régen és nagy szivóssággal szervezték. A...
Igy döntötte meg Németország a világ eddigi pénzelméleteit Igy döntötte meg Németország a világ eddigi pénzelméleteit
A német közgazdasági élet 1933 óta hatalmas átalakuláson ment...
Teljes erővel megindult a harc a feketepiac ellen Teljes erővel megindult a harc a feketepiac ellen
A feketepiac mohó és szertelen túlkapásai megérlelték a helyzetet a...
A finn-szovjet fegyverszünet kérdései A finn-szovjet fegyverszünet kérdései
A Dagens Nyheter londoni tudósitója jelentést közöl a Finnország...
Amnesia Amnesia
Londonban egy fiatal leány esetéről beszélnek, a ki egy reggel...
Mi újság?
Hírek a tudomány és a technika világából.Az öngyilkosok száma;...
Sancho Panza királysága Sancho Panza királysága
Főpróba... Szörnyű intézmény! Télikabátos savanyú kritikusok, akik...
A Margitsziget fejlesztése A Margitsziget fejlesztése
A főváros közmunkatanácsa a Margitsziget részvénytársasággal együtt...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98