Dtum
Login with Facebookk
1936 | Július

Az ellenforradalom gyarmati csapatai partraszálltak Spanyolorszában

Madrid, július 19.

Lemondott a kormány és vasárnap két kormány alakult egymásután, hogy megmentse a köztársaságot.

Gibraltár, július 19.

(A Reuter ügynökség jelentése.)
Marokkóból érkező csapatok partraszálltak Cadizban és most Sevilla felé menetelnek. Ezek a csapatok Madridba való indulásuk előtt csatlakoznak a sevillai helyőrséghez.

London, július 19.

Dél-Spanyolország különböző városaiból riasztó hírek érkeztek Londonba, amelyek szerint Cadis kikötővárosból kiindulva erős zendülő haderő Sevilla felé nyomul előre. A hírek szerint Cadizben sikerült a gyarmati hadsereg zendülőinek több csapattestét partraszállítani és azok a délspanyolországi fascista és monarchista érzelmű tisztek vezetése alatt álló csapatokkal, előre kidolgozott haditerv szerint megindultak Sevilla felé, hogy azután onnan folytassák előnyomulásukat Madrid elfoglalására.

A gibraltári angolkatonai csapatokat és rendőrséget riadó-készültségbe helyezték. A határőrséget mindenütt megerősítették.

Az Algir és Marokkó közötti határról Udsdából érkező jelentések szerint a lázadók Tetuanban két tábornokot agyonlőttek és harminc tisztet fogságba vetettek.


Cestában a lázadó csapatok megszállták a spanyol területsáv legfontosabb hadászati pontjait, birtokukba kerítették a villamosvasutakat, az utakat. A katonai zendülőkben – így hírlik – csupán a szárazföldi haderő vett részt, de a légi haderők tisztjei és a hadihajók tisztikara azonban nem csatlakozott a forradalmárokhoz. Az Havas iroda úgy tudja, a lázadó gyarmati katonaság létszáma 20.000 körül van.


Casablancából érkező hírek szerint a madridi kormányhoz hű légirajok bombázták Larache és Tetuau városokat. A forradalmárok az egyik gépet, amely a bombázásban résztvett, tűz alá vették. A repülőgépet több találat érte s kénytelen volt francia területen leszállni. A gépet azonban mindezideig nem találták meg.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A véres zendülés következtében a spanyol kormány lemondott. Az új, baloldali miniszterelnök José Giral lett Franco tábornok Gomez tábornok, az afrikai spanyol haderők parancsnoka
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98