Dtum
Login with Facebookk
1937 | Február

Rövidek

Belgium örül, - de tovább fegyverkezik
Brüsszel, január 31.
(Az Havas-ügynökség jelentése.)
Hivatalos körökben már most észlelhető a megelégedés a német birodalom vezérének kijelentéseiben tapasztalható hang felett. Készségesen megállapítják, hogy a beszéd nem zárja el az utat a nemzetközi tárgyalás elől. Tisztán belga szempontból hivatalos körökben örömmel vették Hitlernek Belgium függetlenségével kapcsolatos nyilatkozatát, bár megállapítják, hogy a nyilatkozat nem menti fel Belgiumot attól, hogy nemzeti védelmét teljesen kiépítse.


A Nation Belge kijelenti, hogy Hitler biztosítékai semmit sem biztosítanak, hiszen Hitler éppen most bizonyította be, hogy egyetlen szó elég valamely szerződés német részről történt aláírásának semmissé tételére.

 

Megszünt teljesen az angol fenhatóság a Nilus országában

Kairó, február 2.

Az ősi Egyiptom egészen független állam lett. Ebből az alkalomból az egyiptomi angol megbízottat kairói követté nevezték ki. Az Abdin palotában Sir Miles Lampson átnyújtotta megbízólevelét, majd aláírták az angol-egyiptomi szerződést, amely új korszakot jelent Egyiptom történetében.


Kozma a közeli napokban lemond

A politikai körök izgalmát fokozta, hogy a belügyminiszter elzárkózott a nyilvánosság elől és lemondásának hátteréről és igazi okairól nem hajlandó nyilatkozni.


A Független Kisgazdapártban Kozma távozásának hírét megnyugvással és megelégedéssel fogadták, az a vélemény kerekedett felül, hogy ezzel elhárult a politikai béke utolsó akadálya is és a kibontakozás kulcsa már most egyedül Darányi Kálmán kezében van.


Kozma Miklós minisztertársai és politikai barátai még a vasárnap folyamán is meg akarták győzni arról, hogy tavaszig tartsa meg a tárcáját és ő nyujtsa be azokat az alkotmányjogi javaslatokat, amelyeket most készítenek elő minisztériumának illetékes ügyosztályai. Kozmát azonban nem tudták kapacitálni és változatlanul ragaszkodik elhatározásához: lemondása bevégzett tény és távozása e hét derekán történik.

Egyenruhában akartak felvonulni a nyilasok – a békéscsabai rendőrség betiltotta gyűlésüket
Békéscsaba, január 31.
A békésmegyei nyilasok vasárnap délután népgyűlés akartak tartani Békéscsabán, amelyen vezérük, gróf Festetics Sándor is megjelent és beszédet tartott volna. Bordás Árpád rendőrtanácsos, a békéscsabai rendőrség vezetője, az este magához kérette a gyűlés rendezőit és közölte velük, hogy semmi körülmények között nem járul hozzá ahhoz, hogy a mezőberényi nyilaskeresztes szervezet tagjai egyenruhában és katonai menetben vonuljanak fel a gyűlésre.

 

A rendezők kijelentették, hogy az egyenruhás felvonulás elmaradását nem tudják biztosítani, mire a rendőrtanácsos tudomásukra adta, hogy ilyen körülmények között a gyűlés megtartását nem engedélyezi. A határozatot megtáviratozták gróf Festetics vezérnek Dégre, aki ennek folytán békéscsabai kirándulását bizonytalan időre elhalasztotta.

Súlyos katonai hibát követtem el! – mondja Franco tábornok

London, február 7.
Madrid már kezeink közt volt. És ekkor történt a hiba! A toledói Alcazar felmentésére csapatokat vontunk el e vonalakról, amelyeknek visszaszerzése egy teljes hónapig tartott. Közben Valenciából csapatokkal, municióval és a védelem minden eszközével ellátták Madridot és ez az oka, hogy most már hónapok óta folyik az ostrom. Mi természetesen a várost nem akarjuk teljesen elpusztítani és ez is megnehezíti munkánkat….


Jövendő terveire vonatkozólag kijelentette Franco tábornok, hogy teljes győzelme után katonai diktatúrát fog kikiáltani.

Újra teljes a főváros legfelső vezérkara

Budapest, február 24.

Ünnepi fény és pompa fogadta Karafiáth Jenő főpolgármester beiktatását és eskütételét a főváros közgyűlésén. Először történt meg, hogy a főpolgármester nagyszabású bemutatkozó beszédét, amelyben Karafiáth az állam és a főváros közötti békességet, megértést és az ellentétek kiegyenlítését sürgette, a miniszterelnök is végighallgatta. A beszéd mély hatást tett az önkormányzat minden tagjára és fordulópontot jelent a főváros történetében.

 

A megvert abesszín vezérek tisztelegtek Mussolini előtt

Rómából jelentik

Mussolini a római Palazzo Veneziában fogadta a meghódított abesszín főurak küldöttségét. Sajum herceg mosolyogva bókolt a Duce előtt, mellette a szakállas Manascia néz zordonan.

 

 

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Belgium ekkor még remél Középen Sir Miles Lampson Faruk, a független Egyiptom új királya Vitéz leveldi Kozma Miklós A toledói Alcazar Karafiáth Jenő A megvert abesszín vezérek tisztelegnek Mussolini előtt
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Az uj „frankklisék” is Szendey László utján jutottak a franciák kezére Az uj „frankklisék” is Szendey László utján jutottak a...
Más helyen megirtuk, mi a rendőrség és a franciák véleménye arról a...
Zsidó sebeK  és bűnök Zsidó sebeK és bűnök
Nem itt a helye tünődni rajta, mi az oka, hogy a magyar zsidóságot...
A só története és bányászata 1. A só története és bányászata 1.
A konyhasó, ez az életünk fenntartásához nélkülözhetetlen ásványi...
A hidroplan A hidroplan
Forlarini, olasz mérnök olyan vizi járművel szerkesztett, amelylyel...
A posta 14 éve számokban A posta 14 éve számokban
Igen érdekes könyvet adott közre a magyar királyi posta...
Az országos lakáskérdés Az országos lakáskérdés
A lakásinség majdnem minden városban érezhető volt már a háboru...
Csík biztosan nyerte Lebrun elnök serlegét Csík biztosan nyerte Lebrun elnök serlegét
A délelőtti borongós idő délutánra napsütéssé változott. A lourellesi...
Kérdezzétek meg Öt Kérdezzétek meg Öt
Ezer érces torok fogja énekelni a pályaudvar ekhós üvegzete alatt,...
Az elégetett gyorsvonat Az elégetett gyorsvonat
A magyar-román határnál, Román-Palotánál történt szőrnyű vasúti...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98