Dtum
Login with Facebookk
1914 | Augusztus

Belgium

Amikor az európai konfliktus kitört, senkisem gondolt arra, hogy ebben Belgiumnak is olyan jelentős szerep jut. Minthogy Belgium nemzetközi egyezmény alapján semleges terület, az egész világot meglepte a hír, hogy a németek behatoltak erre a területre. Anglia rögtön talált ebben ürügyet, hogy megizenhesse a háborut.

 

Csakhogy az objektiv gondolkozásu szemlélő rögtön belátja, hogy Németországnak feltétlenül szüksége volt erre az elhatározó lépésre. Már eleinte udvariasan felszólították a belgákat, hogy engedjék meg a német hadak békés átvonulását, az esetleges károkat mind megtéritik Németország. Belgium azonban ugylátszik nagyon számított Angliára, amellyel Kongó államban közös érdekeltsége van s a felszólítást ellenségeskedéssel viszonozta. Ezzel döntött saját sorsa felett, mert természetes, hogy Németország ezek után nem hajlandó Belgiumot kárpótolni.

 

Egészen bizonyos, hogy egy német-francia háboruban a franciák sem respektálják Belgium semlegességét s ebben a tekintetben Németország az ő elszánt, villámgyors cselekvésével csak megelőzte Franciaországot. És ez rendkivül fontos, mert Belgiumon keresztül nyitva a ut Páris felé és a francia sereg nem támadhat, csak védekezhet.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
I. Albert belga kiraly Von der Doltz basa, a leigázott Belgium katonai helytartója
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98