Dtum
Login with Facebookk
1937 | Május

Meghalt a világ leggazdagabb embere, a 98 éves Rockefeller

Newyork, május 23.

Vasárnapra virradó éjszakán daytoni kastélyában meghalt a világ leggazdagabb öregembere: John Rockefeller, az amerikai petróleumkirály. Alig múlt el hét, hogy fényképe meg ne jelent volna valamelyik nagy amerikai vagy európai képes folyóiratban, amelynek olvasói jól ismerték Rockefeller ráncos múmiaarcát, szinte csonttá és bőrré összeaszott alakját.

Az orvosi tudomány, amelyért ő annyit tett, szinte csodálatos eszközökkel tartotta életben és erőben: mesterséges napfény, mesterségesen javított levegő, a legkülönbözőbb gyógyszerek éltették ezt a csodálatos aggastyánt, aki most 98 éves volt, de még a legutóbbi hetekben is naponta ellátogatott a golfpályára.

Pénteken szívroham támadta meg az agg Rockefellert, szombaton jobban lett, de éjféltájban állapota hirtelen súlyosra fordult és orvosai minden erőfeszítésük dacára sem tudták tovább életben tartani.

Nemcsak a világ egyik leggazdagabb embere távozott el az élők sorából, hanem az emberiség egyik nagy jótevője is.

Tudományos és jótékony célokra mérhetetlen összegeket áldozott, a háború után, 1920. karácsonyán 100 millió dolláros alapítványt tett. Ebből a hatalmas alapítványból a világ minden részén megszervezték a Rockefeller-intézeteket, amelyeknek kémiai, bakteriológiai, élettani, sebészeti kutatásai hatalmas lendülettel vitték előre az orvostudományt.

John Rockefellernek egyetlen fia van, akit ugyancsak Johnnak hívnak és aki most 63 éves korában örökli a legendás Rockefeller-vagyonnak azt a részét, amelyet édesatyja nem a tudomány előbbrevitelére szánt, hanem saját hatalmas vállalataiba fektetett be.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98