Dtum
Login with Facebookk
1937 | November

A kereszténypárt nagygyűlése

Kaposvár, november 28.
A kereszténypárt vasárnap nagygyűlést tartott, amelyen nemcsak a város polgársága és munkássága vett részt felekezeti különbség nélkül, de 30 környékbéli község gazdái is népes küldöttségekkel képviseltették magukat. Neubauer Ferenc ny. államtitkár megnyitószavai után Ernszt Sándor szólott.


- Ha a királyt emlegetjük (viharos éljenzés és taps), akkor közveszélyes embereknek minősítenek bennünket – mondotta -. Az ilyen állapotoknak véget kell vetni. A miniszterelnökünk az elmult héten Berlinben volt, ahol bizonyára rendkívüli dolgokról tárgyaltak. A lefolyt eseményekről talán nyilatkozni fog a hazatérte után, nekünk azonban már most kell nyilatkozni a nyilvánvaló tényekről.

 

Felteszem a kérdést, nem avatkoznak-e a németek túlságosan a magyar belügyekbe, amikor olyan magyarrá vált állampolgárok ügyeivel foglalkoznak, akiknek ősei kétszáz év előtt vándoroltak be az országba. Ha ilyen állampolgárokról van szó, ez már túlzott és illetéktelen beavatkozás. Mi a háború után németlakta területeket nem hódítottuk meg, fölösleges, hogy a Németbirodalom aggódjék a magyar állampolgárságú németekért. Bízzák ezt a józan eszünkre és belátásunkra!

 

A titkos választójog nem lehet más, mint a reformok sorozatának elindítója. Ha a választójogot másért csinálják, ennek következménye csak polgárháború lehet. Mi a reformokat kívánjuk a történelmi fejlődés figyelembevételével, jogrend nélkül azonban semmiféle elhatározó lépést nem lehet tenni és ha valaki a jogrendet félre akarja tolni, akárki legyen az, szembe találkozik velünk.


Homonnay Tivadar kifejtette, hogy a rendet csak úgy lehet állandósítani, ha a kormány az egyik kezével kenyeret és munkát ad, a másik kezében pedig a törvénykönyvet tartja és mindenkire lesujt, aki a rendet meg akarja bontani.


- Mi a királyság alapján állunk, - folytatta beszédét Homonnay – mi II. Ottót tekintjük királyunknak, de törekvéseinket alkotmányos eszközökkel, a parlamenttel és a kormányzóval együtt óhajtjuk megvalósítani. Én is azok közé tartozom, akik őfelségével együtt lehettek. Azok, akik netán kételkednek ennek a kiváló férfiúnak képességeiben, menjenek ki és beszéljenek fele. A megoldást alkotmányos úton és sürgősen kell előkészíteni, mert az idő, sajnos, nem nekünk dolgozik. Adja Isten, hogy rövidesen megérhessük a király hazajövetelét!


Friedrich István beszédét viharos tetszéssel fogadta a közönség:
- Nagy hibát követnek el azok, - mondotta – akik a Berlinben lejátszódó külsőségeket úgy fogadják, hogy a mi népünk azt higgye: német mannahullás következik. Nekünk barátokat kell szerezni mindenütt, úgy azonban, hogy függetlenségüket fel ne áldozzk és mindig csak önmagunkért dolgozzuk a külügyekben is. Fontos, hogy a magyar társadalom tisztán lásson és tudja, hogy jogainkról lemondani sohasem szabad. Mi semlegesek akarunk maradni minden bennünket nem érintő kérdésben.


Friedrich ezután a titkos választójogról beszélt:
- A keresztény uralom tizennyolc esztendeje alatt hozzá kellett volna végre fogni a nép politikai megneveléséhez. Most azt mondjuk, hogy a nép el van maradva az intelligencia, az úri társadalom pedig nem hajlandó a politikában résztvenni, pedig kötelessége, hogy az ország közügyeivel foglalkozzon, mert ha nem, akkor az történik, hogy veszedelmes uszítók biciklin viszik szét a hét végén a mákonyt és az uszítást a falvakban, ami felforgatáshoz vezet.


A nagygyűlés a kereszténypárt vármegyei elnökévé gróf Zichy-Rubido Ivánt, a városi szervezetek elnökévé pedig Neubauer Ferencet választotta meg.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Ernszt Sándor Homonnay Tivadar Friedrich István
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Be, be a Ripkába! Be, be a Ripkába!
Alig mult el a spanyol, ujabb járvány dul fővárosunkban: a...
20.000 néző, jó küzdelem a NAC-Vasas mérkőzésen 20.000 néző, jó küzdelem a NAC-Vasas mérkőzésen
20.000 ember foglalt helyet a nézőtéren, amikor elkezdődött a nap...
Az osztrák kormány bukása
A Gautsch-miniszterium hosszas vergődés után befejezte pályafutását....
Brávó, motalkójegy! Brávó, motalkójegy!
Akik ismerik a bürokrácia számos hibáját, meglepő tapasztalatra...
A Debreceni Egyetemi Atlétikai Club versenye A Debreceni Egyetemi Atlétikai Club versenye
100 m síkfutás. 1. Hadházi Dezső DTE 13 mp. 2. Papp Sándor DEAC. ...
A Magyar Királyi Államvasutak 1942. évi teljesítményének fontosabb részletei A Magyar Királyi Államvasutak 1942. évi teljesítményének fontosabb...
Páratlanul nehéz körülmények között végzi felelősségteljes munkáját a...
Bandák Macedóniában Bandák Macedóniában
Valami 800 kisebb, mozgékony banda van szervezve Maczedóniában,...
Szines ellenségeink Szines ellenségeink
Az ántánt hadseregben, mint ismeretes, nagyszámban harcolnak szines...
 Megnyilik ujra az Apollo-Kabaré Megnyilik ujra az Apollo-Kabaré
Néhány nappal ezelőtt Mattyasovszky György főkapitány bezárta az...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98