Dtum
Login with Facebookk
1938 | December

Rövidek

„Magyarországhoz csatlakozunk!”
Ungvár, december 3.
A Kárpátaljáról menekül ruszinok és magyarok számáról pontos adatok még ma sem állanak rendelkezésre, mert a menekültek és kiutasítottak száma napról-napra növekszik. A legutóbb érkezett menekültek elbeszélése szerint Kárpátalján az ingyen-kukoricaakcióban csak az részesülhet, aki aláír egy kitöltetlen ívet. Kiderült, hogy az aláírásokat arra használják fel, hogy a Csehországban való megmaradást követelő névsorokat szerkesztenek.


Az ukrán izgatók annál nagyobb eréllyel igyekeznek minél több aláírást szerezni, mert Husztra olyan hírek érkeztek, hogy s Szepesség népe a Magyarországhoz való csatlakozást követeli és így a Szepesség nyugati határától a Tiszáig összefüggő terület harcol a népszavazás kivívásáért és ezen keresztül a Magyarországhoz való csatlakozásért.

Tuniszból menekültek érkeznek Olaszországba

Milánó, december 11.
Az olasz-francia feszültség további kiéleződését mutatja, hogy Tuniszból már menekültek érkeznek Olaszországba.


A turini Stampa jelentése szerint az első tuniszi menekültek megérkeztek Palermóba. A tuniszi francia hatóságok magatartása kényszerítette ezeket az olaszokat, hogy az üldöztetések elől elmeneküljenek Tuniszból. Az olasz lapok tuniszi jelentése szerint sikertelenek maradtak azok a francia kísérletek, amelyek az arabokat olaszellenes tüntetésekre akarják rábírni.

Szent Korona az erdélyi falu templomának Szűz Mária-képén – súlyos fogházbüntetésre ítélték a plébánost
Kolozsvár, december 11.
A kolozsvári hadbíróság dr. Vajda Józsefet, a biharmegyei Tenke község plébánosát, azon a címen, hogy Magyarországról vásárolt vallási tárgyú könyveiben állítólagos röpcédulákat találtak, egyévi fogházra, 5 évi jogveszésre és 3000 lei pénzbirságra ítélte. Nem fogadták el a lelkész védekezését, hogy a vásárolt könyveket még fel sem vágta s nem tudhatta, hogy mit tartalmaznak.


Lokody Gáspárt, a külüllőmegyei Tür község plébánosát azért, mert a templomban olyan Szűz Mária-képet találtak, amelyen a magyar Szent Koronát Szent István Szűz Máriának ajánlja fel, 7 hónapi fogházra, háromévi jogvesztésre és 4500 lei pénzbírságra ítélte.

 

A zsidótörvény a vasárnap éjszakai minisztertanácson
Budapest, december 18.
Tasnádi Nagy András igazságügyminiszter: A kormány nem keretjavaslattal lép a Ház elé, hanem konkrét törvényjavaslatot kíván előterjeszteni.

A vasárnapi első szlovákiai országgyűlési választásokon 80-85 százalék „igen” szavazatot kapott a kormánylista
Pozsony, december 18.
Vasárnap tartották az első országgyűlési választásokat Szlovákia területén. A választáson csak egyetlen lista, a kormánypárt listája indult. Vasárnapesti becslés szerint a választóknak mintegy 80-95 százaléka szavazott igennel.

Hogyan oldják meg a román zsidókérdést?
Bukarest, december 18.
A hatóságok érintkezésbe léptek a romániai zsidók szervezeteivel a világháború után Romániába bevándorolt zsidók kivándoroltatása, illetve az erre vonatkozó kormányterv megvalósítása dolgában. E terv szerint mintegy 430.000 zsidó vándorolnak ki három esztendő alatt.


A román hatóságok a zsidó szervezeteknek erre a célra a megfelelő kivándoroltatási alapokat rendelkezésre bocsátassák és visszafizetnék nekik a kivándorlás utiköltségeit is. A zsidó szervezetek, hír szerint, ezeket a feltételeket felfogadták. A kivándorlást Palesztinába kívánjuk irányítani és erre már engedélyt kértek a brit kormánytól.

Franco: A fegyveresek döntsenek

Burgos, december 18.

A karácsonyi spanyol fegyverszünettel kapcsolatban Franco álláspontja: Sem fegyverszünet, sem kompromisszum, a fegyverek döntsenek!Ha a pápa vagy az amerikai államok egyhavi fegyverszünetet javasolnának, akkor javaslataikat nemzeti részről udvariasan, de határozottan visszautasítaná.

 

Washington, december 18.
Franco hadviselési jogainak elismerése kevés rokonszenvre talált amerikai diplomáciai körökben. A haditengerészeti szakértők szerint a hadviselői jogok megadása valószínűleg Franco győzelmét vonná maga után.


Az Egyesült Államok kormánya – mondják – semmiféle diplomáciai akcióval nem akarja elősegíteni a két fél valamelyikének győzelmét.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Tunisz Franco tábornok
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Eljárás indult a Lázár – kávéházhoz kivonult rendőrök ellen Eljárás indult a Lázár – kávéházhoz kivonult rendőrök ellen...
Emlékezetes még az a véres Dob utcai éjszaka, amelyik hetekig...
Titulescu és Lupu lemondással fenyegetőznek Titulescu és Lupu lemondással fenyegetőznek
Politikai körökben azt hiszik, hogy Lupu népjóléti miniszter a...
Tízen tizenegy ellen Tízen tizenegy ellen
Ferencváros – NAC 0:3 Két órakor indul útnak a Fradi a...
Szeretném, ha szeretnének Szeretném, ha szeretnének
Ady Endre izgató egyénisége körül annyi beszéd, vita, agitálás folyik...
Franciaországot és Angliát meglepte és nyugtalanítja az osztrák-német kibékülés Franciaországot és Angliát meglepte és nyugtalanítja az osztrák-német...
A német-osztrák megegyezés híre az európai fővárosokban a meglepetés...
Burgonya csak emberi élelemre fordittassék Burgonya csak emberi élelemre fordittassék
Több izben kifejtettük már, hogy ha éppen nem lehetett elkerülni...
Ifj. Horthy Miklóséknak leányuk született a kenderesi kastélyban Ifj. Horthy Miklóséknak leányuk született a kenderesi kastélyban
Örömteljes családi esemény érte szombaton Horthy Miklós kormányzó...
Moliere a Belvárosi Színházban
A Belvárosi Színház ért a stilizáláshoz. Szeret fokozott jelentőséget...
A kókuszpálma és gyümölcse A kókuszpálma és gyümölcse
A kókuszpálma (Cocos nucifera) a trópusi vidékek elmaradhatatlan...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98