Dtum
Login with Facebookk
1938 | Május

Még három napig ingyen lehet rendetlenül közlekedni Budapesten

Vasárnap reggel 8 órakor a főváros öt legforgalmasabb pontján megjelent Budapest új intézménye: a rögtönítélő uccai rendőrbíróság!


A Mussolini téren, a Nagykörút és a Király ucca sarkán, a Nagykörút és a Rákóczi út kereszteződésénél, a Rákóczi út és a Károly király út sarkán és a budai Lánchídfőnél helyezkedett el egy-egy, külön kioktatott rendőraltiszt.

 

A Nemzeti Színház előtt 1488-as főtörzsőrmester működik. Amikor odaérkezünk, éppen egy motorkerékpárost vont felelősségre, mert nyitott kipuffogóval haladt végig a körúton. A rendőr két percig tárgyal a motorossal, ezután odalépünk a közlekedési kihágóhoz és elkérjük tőle az újfajta nyugtát. Nem kapott semmiféle nyugtát. – magyarázza – betétlapot vett el tőle a rendőr, ahogy a multban is szokásos volt….


Figyeljük a rendőrt: senkitől sem vesz el. A gyalogjárókkal, villamosról leugrálókkal is különösen engedékeny. Erélyesen figyelmezteti őket, a szabálytalanul átkelőket rendreutasítja és visszaküldi, de a vasárnapra bejelentett, újfajta rendőri nyugtakönyv mégsem kerül elő a zsebéből.


Megkérdezünk egy arra haladó rendőrtisztet: elhalasztották talán az uccai rendőrbíróság bevezetését? Nem, - feleli a rendőrtiszt – a rendőrök csak figyelmeztetik, rendreutasítják és nevelik a közönséget.
Ha azután a budapesti közönség három nap alatt megtanulta azt, ami hosszú esztendők alatt nem volt hajlandó megtanulni, akkor szerdán reggel 8 órakor kíméletlen eréllyel csap majd le a rendőri intézkedés a rendetlen autósokra, motorosokra, kerékpárosokra és – elsősorban a gyalogjárókra..

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98