Dtum
Login with Facebookk
1939 | Augusztus

Az egész nemzet ünnepelte vasárnap Szegeden az ellenforradalom hőseit

Szeged, augusztus 6.
Teleki miniszterelnök a következő szavakkal tette meg jelentését.


Horthy Miklós Fővezérünk!
Mindkét szegedi kormány miniszterelnöke nevében, mint aki mindkét kormánynak tagja voltam, az összes szegedi és más ellenfordalmárok nevében, rang és  foglalkozási különbség nélkül egyformán, mint ahogy egyformák vagyunk, jelentkezem.  A parancsot végrehajtottuk. A Szegeden ujjászületett haza felvirágzott és már meg is nagyobodott.


Főméltóságu Kormányzó úr!
Régi lelkesedéssel, régi erővel, régi acélos akarattal és régi megtörhetetlen hüséggel Főméltoságod iránt állunk itt. Várjuk a további parancsot. Teljesitjük.


Dörgő taps éljenzés követtea miniszterelnök szavait.

,,Mindnyájan egyformán végeztük feladatunkat”
A tömeg üdvrivalgása csak akkor ült el amikor a kormányzó a mikrofon elé lépett és elmondotta szózatát.


Egy tönkrement, lealázott, romokba fekvő ország ujjáépitésére siettünk husz év elött Szegedre.  A feladat, amely reánk várt, olyan nagy volt, hogy ahhoz képest a mi akkori ezsközeink valósággal eltörpültek. Hogy az eredmény mégsem maradt el, ezt annak köszönhettük, hogy mindnyájukat csak egy gondolat hevitett és mindnyájunk előtt csak egy cél lebegett.


Két évtized mult el azóta. Sokszor bizony nagyon nehéz napokra virradtunk, de akkor lerakott alapokon indult el a magyar a élet és a szebb jövő felé. Mindnyájan egyformán végeztük feladatunkat.


Melegen köszönöm, hogy alkalmat nyujtottatok arra, hogy ilyen nagy idő után ismét együtt láthattalak benneteket és mégegyszer hálásan megköszönhetem azt az önzetlen, becsületes magyar munkát, amelyet itt végeztek.


A kormányzói beszéd lelkesedéssel ünnepelték az államfőt. Ezután került sor a tulagdonképpeni diszmenetre: katomnai indulók hangjai mellett, feszes diszlépésben vonultak el az ellenforadalmi csoportok. A diszmenete után a kormányzói pár visszavonult, majd a tömeg a Szózatot énekelte. Szakadatlanul tartott még az ünneplés, amikor a főméltóságu pár kijött a Kárász-házból és autóba ült. Ekkor felhangzott ismét a Himnusz s az államfő és hitvese a csapatok tisztelgése közben távozott az ünnepség helyszinéről.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A szegedi pályaudvaron Pálfy József polgármester fogadja a Kormányzót A régi bajtársak díszmenete Horthy előtt. Köztük van Zadravecz ny. tábori püspök, P. Ábrahám Dezső volt miniszterelnök, Teleki Pál és Csáky külügyminiszter is
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98