Dtum
Login with Facebookk
1939 | Augusztus

Románia megnemtámadási szerződést ajánlott fel Magyarországnak

A Német Távirati Iroda jelenti Bukarestből: Hivatalosan közlik, hogy a magyar kormány elutasitotta a támadást kizáró szerződés megkötésére vonatkozó román inditványt. Románia a szerződéssel a két ország közötti feszültség megszüntetését akarta elérni, mert Magyarország sérelmezte a román tartalékosok behivását és fenyegetést látott ebben az intézkedésben. (MTI)


A magyar- román tárgyalások részletei

Páris, augusztus 27.
(Havas)
Hivatalosan jelentik Budapestről, hogy a bukaresti magyar követ megbizást kapott, hogy tájékoztassa a román kormányt bizonyos tényekről és különösen „a Romániában megkezdett mozgósításról". A magyar kormány a mult hó folyamán sok izben kért felvilágositást e mozgósitás tárgyában. A magyar kormány - mondja a közlés -  nem tulajdonítván tulságos jelentőséget a román mozgósításnaktett , nem tett azonnal ellenintézkedéseket.

 

Mindazonáltal, amikor e hó 23-án a magyar kormány tudomására jutott, hogy a román katonai parancsnokság a mozgósított csapatok egy részét a magyar határ felé tolta el, célszerűnek látszott a román kormány értesítése arról, hogy Magyarország kénytelen a maga részéről bizonyos védelmi jellegű és katonai természetű intézkedéseket tenni.


A bukaresti magyar követ hangsulyozta ezeknek a az intézkedéseknek védelmi jellegét. Egyébként kijelentette, hogy a magyar kormány elháritja magától a felelősséget azért, hogy a magyar-román viszonynak az utóbbi időben a magyar kormány kezdeményezésére megindult javulása - úgy látszik -, nem folytatódhat tovább.


A román kormány augusztus 24-én megcáfolta a mozgósitást, valamint a román katonai egységeknek a magyar határ felé való eltolásátis. Másfelől elismerték, hogy bizonyos egységeket összevontak a csapatok kiképzése és a nagygyakorlatok céljából. A román kormány, hogy megmutassa békés érzelmeit, támadást kizáró szerződést ajánlott fel a magyar kormánynak.


A magyar kormány válaszképpen kijelentette, hogy a román mozgósításról és csapatmozdulatokról szóló hír nemcsak feltevésekre van alapitva, hanem megfelelően ellenőrzött tényekre. Ennek következtében a magyar kormány fenntartja tiltakozását a román csapatmozdualtok ellen. Ugyanakkor közli a magyar kormány Bukaresttel, hogy Magyarország nem hajlandó sem politikai tárgyalások megkezdésére, sem ilyen természetű egyezmények kötésre fegyveres nyomás alatt, amint azt már áprilisban közölte.

 

A magyar kormány nem a mozgósitás miatt emel szót, amely hidegen hagyja, hanem a román csapatoknak a magyar határ mentén való elhelyezése miatt.


Hogy teljes jóhiszeműségének kézzelfogható jelét adja, a magyar kormány azt javasolta a román kormánynak, hogy kössenek egyezményt a kisebbségek védelmére.
Ez minden másnál jobban hozzájárulna a két ország közti kapcsolatok javitásához és noha ez a szerződés politikai természetű lenne, senkisem magyarázhatná ugy, hogy a román csapatok mozgósitása és összevonása folytán keletkezett. (MTI.)


Varsói jelentés a tárgyalásokról
Varsó, augusztus 27.
A Lengyel Távirati Iroda jelentése szerint a magyar kormány a román kormány  támadást kizáró egyezmény megkötésére vonatkozó javaslatára kisebbségi egyezmény megkötését indítványozta.(MTI.)

 

A magyar kormány tiltakozása Bukarestben

Bukarest, augusztus 27.

(Havas.) A magyar kormány aggodalmát Fejezte ki Bukarestben a Romániában életbeléptetett katonai intézkedések miatt. A román kormány tudatta a magyar kormánnyla, hogy csak olyan egységek összevonásáról van szó kiképzés céljából, amelyek résztvesznek a szokásos évi őszi hadgyakorlatokon és ezeknek az intézkedéseknek nincs támadó jellegük. A román kormány, hogy bebizonyitsa békés szándékát szomszédaival szemben, késznek mutatkozott Magyarországgal támadást kizáró szerződést kötni. A jelentés szerint Magyarország azt válaszolta, hogy nincs módjában elfogadni Románia ajánlatát.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Románia 1939-ben II. Károly, egykori román király Bárdossy László, a bukaresti magyar követ
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98