Dtum
Login with Facebookk
1939 | December

A lefényképezett agyvelő csodája

Forradalmi újítás a betegségek megállapításánál

Rendkívül érdekes kísérletek folynak jelenleg Gemelli professzor lélektani műhelyében, a milánói egyetemen. Valóságos fényképfelvételeket készítenek a gondolkodó agyvelőről. Igaz, hogy a nyert felvétel nem képszerű mása az agynak, hiszen a fényképezőgép szerepét a villamos áram felvevőgépe pótolja, de viszont az eredmény nem is az agy külső képét mutatja be, hanem többet annál: az agy működéséről ad felvilágosítást, az emberi szervezet legnagyobb rejtélyébe enged bepillantani.

A kísérletek azon alapulnak, hogy minden működő szervben működése közben villamos áram fejlődik. Érdekes, hogy vannak állatok, melyek izomműködésük közben olyan nagymennyiségű villamos áramot tudnak fejleszteni, hogy heves elektromos ütést mérnek arra, aki hozzájuk nyúl. Ezek az úgynevezett elektromos halak.

Az emberi szervek termelte elektromosságnál erről természetesen szó sincs. A keletkezett áramot csupán nagyon finom mérőeszközökkel lehet kimutatni. De nemcsak kimutatni lehet, hanem a készülék egyúttal elmés módon le is írja, hogy milyen erős az áram, ingadozik-e vagy sem és így tovább.

Az efféle árammérő készülék tudományos neve: oszcillográf. Legfontosabb gyakorlati alkalmazása a szív vizsgálatában történik. A szívműködés vizsgálatára szolgáló oszcillográfot elektrokardiográfnak hívják. Ha ma már elengedhetetlen fegyver a modern orvos fegyvertárában.

Számos szívbetegséget és szívműködési zavart annak a segítségével fedez fel a szívspecialista. Az oszcillográfia ifjú tudománya azonban egyre jobban terjeszkedik. Vannak szakemberek, akik szerint a betegségek megállapításának tana - az úgynevezett diagnosztika - forradalmi átalakuláson megy át az oszcillográf segítségével.

Az agyműködés oszcillográfikus rögzítése a következő módon történik. A szoba, melyben a kísérleti egyén nyugodtan fekszik a kísérleti asztalon, teljesen el van szigetelve mindennemű zavaró elektromos áramtól. A kísérleti egyén fejéhez erősítik a villamos áramkör két sarkát. A vezeték a működő agyban keletkezett végtelenül gyenge áramot erősítőkészülékhez vezeti, mely az áramot felerősíti.

Jól szigetelt vezetékeken keresztül jut most az áram a kísérleti személy agyából a szomszédos helyiségbe, ahol az oszcillográf áll. Aki nem ért hozzá, nehezen ismerné ki magát ebben a szobában. A sok készülék és huzal arra szolgál, hogy az agyvelő munkája következtében beálló áramingadozások minél pontosabban rajzolódjanak le finom tű közvetítésével egy papírtekercsre. Ha utóbbit legöngyölítjük, az agymunka élethű képe tárul elénk.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Bekapcsolják a vezetéket Az agyvelő villamos árama jellegzetes görbét rajzol
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Zavaros hírek Törökországból Zavaros hírek Törökországból
Zavaros hírek érkeznek Törökországnak a szerb forrongás dolgában...
Kommunista ál-nagyhercegnő titokzatos munkája az orosz menekültek és volt hadifoglyok között Kommunista ál-nagyhercegnő titokzatos munkája az orosz menekültek és...
A főkapitányság politikai osztályán napok óta folyik a nyomozás egy...
Lebontják a khinai nagy falat Lebontják a khinai nagy falat
A hires khinai falat most lebontják. Az óriás fal 2500 kilométer...
Óriási árvíz Braziliában Óriási árvíz Braziliában
Brazilia egyik legvirágzóbb államát, Bahiát borzalmas...
A fővárosi statisztikai hivatal feltünő megállapításai Budapest...
Dr Ilyefalvy Lajos, a főváros statisztikai hivatalának igazgatója...
Visszapillantás az úszószezonra Visszapillantás az úszószezonra
Az úszószezon rég befejeződött, úszóink téli pihenőre tértek már....
A Taylor-rendszer A Taylor-rendszer
Taylor amerikai mérnöknek egy nagyszabásu munkája kelt mostanában...
Zavartalan pénzforgalom Zavartalan pénzforgalom
A pénzintézetek mai pénztárforgalma nagyobb zökkenő nélkül...
Prágában ragyogó győzelmet aratott a magyar válogatott csapat Prágában ragyogó győzelmet aratott a magyar válogatott csapat
Magyarország – Csehszlovákia 3:1 (0:0) Huszonhétezer néző...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98