Dtum
Login with Facebookk
1939 | Május

Rövidek

Újabb győzelmet jelentenek a kínaiak
Csunking, április 30.
Hivatalosan jelenik: A kínai élcsoportok április 25-én délután bevonultak Natcsangba, Kiangszi fővárosába, de egész április 28-ig heves harcok dúltak. A várost azonban a kínaiak teljesen elfoglalták, a pályaudvart azonban a japán haderők állítólag visszafoglalták. A város keleti részén, mégpedig a repülőtér körül, a harc tovább dühöng és a japánok igen súlyos veszteségeket szenvedtek.

Összeütköztek Rákospalotán a szociáldemokraták és a nyilasok
Ujpest, május 14.
Vasárnap Rákospalotán nagygyűlést tartottak a szociáldemokraták és körülbelül ugyanakkor a nyilasok is. A két gyűlés majdnem egyszerre ért véget. A gyűlésről távozóban a két tábor összetalálkozott és nagy verekedés kezdődött. Gummibotok kerültek elő és több ablakot is betörtek. A verekedés résztvevői közül hetet a rendőrség előállított az ujpesti kapitányságra.

Vázsonyi: ,,Nem vagyok asszimiláns, magyar vagyok...”

Budapest, málus 14.
A központi Demokrata Kör vasárnap este ötszáz terítékes társasvacsorát rendezett, amelyen Vázsonyi János megindokolta, miért vonult passzivitásba. Nem tekintem magam száműzöttnek a magyar politikából - mondotta - csak azt a konzekvenciát vonom le, hogy egy demokrata képviselővel kevesebb, de egy önérzetes polgárral és egy öntudatos emberrel több van. A nemzeti demokrata párt ma több mint egy párt. Egy eseménynek, egy elvnek a letéteményessé és átmenője. Mindig elvi alapon állott és 45  év alatt sem programpontjait, sem nevét nem változtatta meg.


Én a legszélsőbb antiszemiták szerint is úgynevezett asszimilált zsidók közé tartozom. Tiltakozom e beállítás ellen, mert nem vagyok asszimiláns. Magyar vagyok, magyar maradok. Ami pedig az asszimilálódást illet: a második zsidótörvényhez sohasem fogok asszimilálódni. A kormánypárt a magyar élet pártjának és mozgalmának nevezi magát, ugyanakkor a magyarok százezrei számára ezzel a törvénnyel a halált készíti elő. Ahogy 1918-ban a demokrata párt és akkori elnöke élete kockáztatásával küzdött a forradalom ellen és annak győzelme után félreállt, ezt az elvet követtem a csodálatos forradalommal szemben. Átmeneti korszakról van szó most, amellyel azonban kényszeregyességet nem kötök a jogok és a közjogok területén.

Beck külügyminiszter fogadta Danzig népszövetségi főbiztosát

Varsó, május 29.
Beck lengyel külügyminiszter fogadta Burckhardt tanárt. Danzig népszövetségi főbiztosát. Burckhard tanár a sajtó képviselői előtt határozottan cáfolta azokat a svájci lapjelentéseket, amelyek szerint ő kapott volna megbízást a Danzig viszályban való közvetítésre.


Burckhardt kijelentett, hogy az ilyen megbízás túllépte volna főbiztosi hatáskörét és éppen ezért nem is volt szó róla, de nem is vállalt volna soha ilyen megbízást. Az erről szóló híresztelések a mesék világában valók.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Vázsonyi János Beck, lengyel külügyminiszter
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98