Dtum
Login with Facebookk
1939 | Március

A szociális minisztériumért

Írta: Homonnay Tivadar dr. országgyűlési képviselő

Szociális időket élünk.

De nem elég, ha csupán a közéleti fórumra költözik be a szociális gondolat: cselekedetek kellenek, amelyek élő, gyakorlati valósággá formálják mindazokat a kívánságokat, érzéseket és lehetőségeket, amelyek e gyüjtőnéven nyertek polgárjogot hazánk politikai és gazdasági életében.

Tudjuk, hogy a nemzet jövője ellen vét, aki a szociális gondolat fejődésének gátat vet.
De ugyanilyen felelősség hárul az egész mai nemzedékre abban a vonatkozásban, hogy a szociális eszme lelkes hirdetésén kívül kézzelfogható, reális alkotás szempontjából mit produkál.

A legkülönbözőbb hatóságok, minisztériumok között
oszlanak meg ma a szociális vonatkozású problémák. Ez az eltagozódás nem írható az állami igazgatás terhére, hiszen kétségtelen, hogy azok a köztisztviselők, akiknek a hatáskörébe tartoznak a kérdések, a maguk helyén mindent elkövetnek, hogy a lehető legjobban, a nemzet érdekeinek szemmeltartásával végezzék munkájukat.

A közigazgatás természetéhez híven
azonban a számtalan irányban megoszló hatáskörök, illetékességek között elkerülhetetlen a problémák ide-oda síbolása, a késedelmeskedés. Holott minden ilyen vonatkozású ügyet a modern korszellemnek megfelelően a lehető leggyorsabban, a technika mai eszközeinek teljes igénybevételével kellene mihamarabb elintézni. Érvényesülnie kell ebben a tekintetben Teleki Pál gróf miniszterelnök intenciójának, hogy nagyobb egyéni felelősséggel intézze a tisztviselő a hozzákerülő ügyeket, hiszen „kétszer ad, aki gyorsan ad…”

Ha volt szükség szociális minisztériumra
abban az időben, amikor hazánk kisebb lett és problémáink a nyomorúság szörnyű atmoszférikus nyomása alatt összesűrűsödtek, – akkor még fokozottabban ilyen szociális minisztériumnak életrehívása az ország megnagyobbodásának, egy millió magyar testvér sok millió gondjának felvetődése idején. Lehet, hogy a régi népjóléti és munkaügyi minisztériumban egy-két ember hibázott, lehet, hogy egyesek meggondolatlanul jártak el, eltévelyedtek azon az úton, amelyen a magyar köztisztviselői kar pedig mindig rendíthetetlen céltudatossággal haladt előre.

Ez azonban nem érintheti az eszmét
és nem érintheti azt a szükségszerűséget, hogy szociális problémákat egységesen, céltudatosan, a lehető legnagyobb gazdaságosság és eredményesség jegyében igyekezzünk megoldani. Sajnos, előrelátás hijján feloszlatták a régi szociális minisztériumot. Most azonban nem az a feladatunk, hogy a multon rágódjunk, hanem az, hogy a jelen szociális problémáit megoldjuk. Hogy kézbevegyük millió és millió szegény ember ügyét és családi, egyéni, üzleti életét igyekezzünk jobbá és boldogabbá tenni.

Vegyük elejét annak,
hogy a konjunktúra legcsekélyebb változása, a termeléseredmények eltolódása vagy más, az ország életében bármikor adódható gazdasági esemény újabb válsághullámot zudítson a legcsekélyebb ellenállóképességű emberekre.

Ezeknek a céloknak az elérésére
pedig új, átfogó program kereteibe kell beépíteni az államhatalom szociális tevékenységét, a társadalom szociális jogait és kötelezettségeit. Akár közigazgatási, akár gazdasági vonatkozásban vizsgáljuk a mai nemzedék életét, kétségtelen, hogy meg kell adni a szociális eszme érvényesítésének a külső feltételeit, meg kell építeni ezek számára azt a fundamentumot, amely egy jól megszervezett, céltudatos munkatervvel bíró, szigorú következetességgel útjára indított szociális minisztériumban a magyar milliók javára ölthetne testet.

A miniszterelnök bemutatkozó beszédét
az ő szokott módján minden póztól és minden mesterséges beállítástól mentesen, – mélységes szociális érzés fűtötte át. A kormányelnök azonban tovább ment ennél: a professzor biztonságával állapította meg, mi a baj, mi a diagnózis. Nem kétséges, hogy abban az országban, ahol oly sok súlyos probléma koncentrálódik a szociális teljesítőképesség számláján, kell egy szervnek lennie, amely a szociális áldozatokat termelő munkává értékesíti, amely a szociális segítséget összefogóan irányítja és amely minden szociális célra fordított fillérrel az új magyar élet biztosabb és boldogabb útját alapozza meg.

A szociális minisztériumban összpontosulhatnának
mindazok az embervédelmi, gyermekvédelmi, munkaalkalom-teremtő problémák, amelyeknek mai megosztottsága akadályozza a racionális ügyintézést. Szociális minisztériumra van szükség irreális ígéretek, és teljesíthetetlen igények nélkül. Ennek az új minisztériumnak a magyar élet legrégibb problémáiba kell belenyulnia és olyan megoldásokat kell produkálnia, amelyek alkalmasak a korszerű Magyarország gyors, energikus kialakítására.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A háboru és a hitel A háboru és a hitel
A gazdasági élet tápláló eleme a hitel, amelynek a háboru idején is...
XIII. Leo pápa a ravatalon XIII. Leo pápa a ravatalon
A pápa holttesttét, miután bebalzsamozták, julius 22-ikén este...
Károly román király és Goga miniszterelnök kijelentései Károly román király és Goga miniszterelnök kijelentései
Károly király Mihály trónörökös és az udvari méltóságok kísérletében...
Élet az örök havon és jégen, a kryoplanctonok Élet az örök havon és jégen, a kryoplanctonok
Ahhoz, hogy ezeken a havas és jeges élettereken e növényi szervezetek...
Szellemi együttműködés II. Szellemi együttműködés II.
Egy névtelen olvasójuk írja ezt a levelet, egy ama százak vagy ezrek...
A 1909. évi kardvívóbajnokság ügyében A 1909. évi kardvívóbajnokság ügyében
A Magyar Athletikai Szövetség vívószakosztálya dr. Nagy Béla...
A tőrdöfés-elmélet
A Ludendorff és Hindenburg hadvezetése által meghirdetett utolsó nagy...
Az influenza bölcsője Az influenza bölcsője
Lesz-e influenza Európában? Már van, a nyugati országokban ;...
Gyöngyössy Judit gordonkaestje Gyöngyössy Judit gordonkaestje
Gyöngyössy Juditban a Zeneakadémián megtartott gordonkaestjén komoly...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98