Dtum
Login with Facebookk
1940 | December

Berlin szerint sem a görögországi, sem az egyiptomi események nem adnak okot aggodakomra

Berlin, december 15.
(Német Távirati Iroda.) A Völkischer Beobachter vasárnapi száma „Angol délibáb” címmel foglalkozik az egyiptomi sivatagban folyó hadműveletekkel, amelyeknek során Olaszország hadba lépése óta először sikerült az angoloknak magukhoz ragadniuk Afrikában a katonai kezdeményezést és ellentámadással diadalmaskodniok.


Azt hitték, hogy városuk ostromlóitól megszabadultak, ugy ma is némely angol azt gondolja, hogy fordulóponthoz érkezett a háboru. Az angolok szemében - folytaja a lap -  Sidi el Baranu és Sallum környékének olyan jelenősége van, mintha a tengely Achilles sarka lenne.

 

A lap ezzel szemben felteszi a kérdést: "Mit nyerhetnek hadászatilag az angolok Afrikában?" Vajjontöbbet érnek-e el annál, mint amit éppen angol szakemberek vetettek Graziani tábornagy szemére amikor az olasz katoság a libiai határon keresztül Egyiptomba nyomult, vagyis nagyobb eredménnyel járnak-e az afrikai hadműveletek, mint utánpótlási utjaik meghosszabbitásával? Vajjon mit nyernek az angolok Libiában, amelynek határait egyébként még korántsem érték el? Nem egyebet, mint presztizs-sikert, akárcsak a tavasszal történt andelsnesi partraszálláskor vagy a Narwick-fjordba való behajózással. De volt-e ezeknek az eseményeknek a norvégiai hadműveletek kimenetele szempontjából bármiféle jelentősége?

 

Meg tudják-e ezzel Németország háborus erejét a legkisebb mértékben is gyengiteni? Ezzel az utalássel elintéződnek mindazok a következtetések, amelyeket Londonban a zöld asztal körül ülő stratégák vonnak le az északafrikai küzdelmekből.

 

A lap befejezésül hangsulyozza, hogy Olaszország a háborut megelőző években hatalmas teljesitményeket végzett és pedig állandóan. Az angolok ezért nyilvánvalóan azt hiszik, hogy az olaszok hamarabb kifáradnak, mint például a németek. Szomáliföld elfoglalása azonban tulajdonképpen másra kellett volna tanitsa az angolkat. És valóban azt hiszik az angolok, hogy Németország elnézné Olaszország kifáradását?

 

Az angol propaganda éppen az utóbbi időkben abból a tényből, hogy Németország nem avatkozott be a görögországi harcokba, azt a következtetést akarja levonni, hogy Berlin "pácban" akarja hagyni az olaszokat.

 

Angliával ellentétben Németországban a katonai dolgokról is józanul gondolkodnak. Német felfogás szerint sem a görögországi, sem az egyiptomi események nem adnak okot aggodalomra. Ez a felfogás az olasz háborus teljesitőképesség teljes ismeretéből következik.

 

Talán vannak olyan angolok, akik a német katonai itélőképesség pontosságát még Franiaországból ismerik és ez a visszatekintés lehetővé teszi számukra, hogy a helyzetet ugy itéljék meg, aminő az valójában. (MTI.)

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Észak-Afrika Graziani tábornagy Görögország
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Festetich gróf esete
Gróf Festetich Györgyről a következő érdekes leleplezést közli egy...
Külkereskedelmünk a mult évben Külkereskedelmünk a mult évben
Az 1904. évben a magyar korona országai területére behozott és kivitt...
Knut Hamsun -  Pán Knut Hamsun - Pán
Knut Hamsun Pánja harmadszor jelenik meg magyarul. És ha ez a...
Morzsák Morzsák
A Köllő-siremlék. A korán elhunyt jeles szobrászművésznek, Köllő...
A juta
Csak a háború óta érezzük, milyen komplikált szervezet az emberi...
Császárkoronázás Indiában Császárkoronázás Indiában
A brit világbirodalomban nevezetes esemény történt. Most volt...
Petőfi és Ady Petőfi és Ady
Huszonöt éve, hogy Ady Endre befejezte e földi pályáját az Aréna-úti...
Kapával, kaszával rombolták szét babonás parasztok a világ második léghajóját. Kapával, kaszával rombolták szét babonás parasztok a világ második...
A Montgolfier- testvérek, egy gazdag papírkereskedő fiai voltak az...
A kisántánt a magyar kérdésről tárgyalt vasárnap Sinajában A kisántánt a magyar kérdésről tárgyalt vasárnap Sinajában
A sinajai konferencia mai ülése kizárólag a magyar kérdéssel...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98