Dtum
Login with Facebookk
1940 | Május

Német jelentés a XX. század legnagyobb csataterének uj eseményeiről

Berlin, május 26.
(Német Távirati Iroda.) Ma van a nyugaton folyó nagy hadműveletek tizenhatodik napja. A német hadsereg már most több olyan pontos haladt tul, amelyekért a világháboru folyamán elkeseredett harcokat kellett vivnia és amelyeken annakidején a német előretörést megállitották.


Bekeritettünk egy ellenséges hadsereget, amely sok kiválóna képzett francia hadosztályból, az angol szárazföldi hadseregből és a belga hadsreg zöméből áll. A  gyűrű napról-napra szükebbre szorul! A német hadsereg már kezében tartja a La Manche-csatorna partján elterülő legfontosabb francia kikötőket.


Dr. Hesse alezredes a Völkischer Beobachter helyzetjelentésében ezeket állapitja meg:
1. A némethadvezetésnek sikerült egy korszerű állásrendszert áttörnie, amit külföldi katonai szakértől eddig lehetetlenségnek tartottak.

 

2. Az ellenfél négyszögbe van zárva. Ez a négyszög, már ma a XX. század legnagyobb csataterében tekinthető.

 

3. Igen nagy fontosságot kell tulajdonitani a középen történt áttörésnek, amellyel együtt járt nagyobb erők, főleg gyorsan mozgó alakulatok érvényesülése az északi hadmüveletben. A Somme-vonalnak egészen a tengerig való elfoglalásánál, valamint a Boulogne és Calais irányában történt előretörésnél a német haderő erős részeit vonultatták fel. Az előretörés a Belgium nyugati és Franciaország északi részén lévő déli szárnyra, tehát a lillei térben álló erőkre és a hátsó összeköttetések szétszakitására irányul.

 

4. Ezeknek az ellensége erőknek a párisi központtal való összekötetése megszüntnek tekinthető. A brrit csapatoknak az anyaországból történő ellátása is sulyos zavarokat szenved. A négyszög negyedik oldalát bizonyos mértékben a légi erő zárja be.

 

5. A német hadmüveleteket a balszárnyon erős csapategységek és kiválóan alkalmas természetes akadályok védik.

 

6. A fáradhatatlanuk előresiető gyalogságnak mindenütt sikerült a páncélos fegyvernemekkel egyvonalba kerülni.

 

7. Minduntalan hangoztatni kell, hogy a nagy, valamint kis erők harcbavetése mily rendkivüli körültekintéssel történik. A német hadvezetésnek az a célja, hogy amennyire csak lehetséges, elkerülje a felesleges véráldozatokat. Ez majdnem mindenütt sikerül is. Veszteségeink az 1914-ben elszenvedett veszteségeknek törtrészét alkotják.

 

8. Ellenfelünk veszteségei annál sulyosabbak.

 

9. Nagy figyelmet kell tulajdonitani az ellenség rendkivül nagy anyagveszteségének.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A szövetséges csapatok bekerítése Hitler Adolf a nyugati fronton Keitel tábornokkal Brit hadifoglyok Dunkerque-nél III. Lipót belga király letette a fegyvert a németek előtt
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98