Dtum
Login with Facebookk
1939 | December

Rövidek

A svéd kormány rendelte a védelmi óvintézkedések fokozást
Stockholm, december 3.
(Német Távirati Iroda.) Megerősítik azt a szombaton kiadott jelentést, amely szerint a svéd kormány elrendelte a védelmi óvintézkedések lényeges fokozását. Az uj behivások elsősorban Norrland, Gollan és a Pert erőditmények megerősitését szolgálják. Azt a régebbi elhatározást, hogy a már zászlók alá hivott hadkötelesek egyrészét most elbocsátják, visszavonták.

Idegen repülök Belgium felett

Brüsszel, december 3.
(Havas) Szombaton délután három idegen repülőgép igen nagy magasságban átrepült Vervies felett. A namuri vidékről is idegen repülők jelenlété.

 

Milyen térképeket találtak az elfogott orosz tiszteknél?
Osló, december 10.
Nagy izgalmat keltett Norvégiában, hogy elfogott orosz katonáknál térképet találtak, amelyből kiderül, hogy az oroszok az Atlanti óceánig akarnak előrenyomulni. A térképeken Észak-Norvégia és Észak-Svédország Szovjet-Oroszországhoz tartozik.  A térképeket a finn külügyminisztérium bemutatta Helsinkiben székelő valamennyi külföldi diplomatának.

Amerika felháborodása a kommunizmus ellen

London, december 10.
(Nagyar Távirati Iroda.) A Tokiói Japán Times írja: A Finnország ellen intézett szovjettámadás a lehető legsulyosabban megerenditette az egész világot. Az Egyesült Államokat lángtengerként söpri végig a kommunizmus elleni felháborodás, amely az európai antikommunizmussal figyelmreméltó tüneménnyé egyesül.

Légi riadó franciaország északi vidékén

(Havas) Hivatalosan jelentik 17-én délelőtt: Az arcvonal különböző pontján gyalogsági és tüzérségi tevékenység folyik.

Karácsonyi nyugalom a nyugati fronton
Páris, december 26.
(Havas) A december 25-re virradó éjszaka a Mosel és a Rajna közötti frontszakaszon teljes nyugalomban telt el. Vasárnap csak néhány felderitő járőr tevékenykedett a senki földjén. A rossz időjárás következtében a légihaderők tevékenysége is szünetelt.

 

A hónap fontos katonai és diplomáciai eseményei távirati stílusban

1. hét
A finn hadsereg töretlenül tartja az 1500 kilométeres frontot huszonötszörös túlerővel szemben. - Megsemmisittték a finnek egy orosz repülőrajt. - A fővároson, Helsinkin  kívül vasárnap kiüritették Vipurit és a többi nagyobb várost. - Moszkva és a kommunista finn ellenkormány megállapodtak az új határban.  - Amerika óriási repülőgép és hadianyagszállitása Finnországnak.

2. hét
Franciaország és a Szovjetunió diplomáciai kapcsolatának megszakítását sürgeti Páris. - A 11 napos finn ellenállás sikerének titka! - ,,A támadónak ellenálló kisállamra nem vár szükségképpen Lengyelország sorsa”- állapitják meg Londonban. - Háborus veszély miatt főparancsnokot neveztek ki a svédek.

3. hét
Öt orosz hadsereg offenzivája omlott össze 64 órás öldöklő harc után. - Moszkva nem válaszol a finn békeajánlatra. - Salmijärvit felgyujtották a finnek. - Angol harcigépek a Német-öböl felett.

4. hét

Szovjet földön harcolnnak a finn honvédek. - A finn ellentámadás kiverte szovjetcsapatokat Sallából. - Észak-Finnországban az oroszok feladták Salmijärvit, amelyért húsz napig birkóztak és véreztek. - Többszáz orosz repülő bombázta karácsony két ünnepén Helsinkit, Viipurit és finn vasúti csomópontokat. - Németország nem türné, hogy a skandináv államok beavatkozzanak az orosz-finn viszályba! – jelenti a Giornale d’Italia.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Figyelik a légteret egy svéd légvédelmi ágyú kezelői Erzsébet, belga anyakirályné látogatása a légiflottánál Karácsonyi nyugalom a nyugati fronton
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98