Dtum
Login with Facebookk
1940 | Március

Ha nem lesz elég kislakás, a kormány májusra valószínűleg felmondási tilalmat állít fel

Február 15-én, köztudomás szerint, különösen a város belterületén és a Szent István város új részében nagyon sok lakónak felmondtak a háziurak, rendes, jólfizető lakóknak minden indoklás nélkül. Körülbelül nyolcezerre becsülik azoknak a családoknak a számát, akik május elsejére kénytelenek új lakás után nézni. Ezzel szemben csak nagyon kevés megfelelő lakás áll rendelkezésre Budapesten, úgyhogy egyszoba, kétszoba hallos lakás után valóságos versenyfutás folyik.

A hatóságokat is foglalkoztatja a lakáskérdés.
Már februárban tárgyaltak erről, hogyan lehet a lakásproblémát megoldani. Ezeknek a tanácskozásoknak eredményeképpen született meg a lakbérek rögzítésének gondolata. Már egyesek akkor is azt hangoztatták, hogy ez a fegyver kevés lesz és csak úgy eredményes, ha ezzel egyúttal a fölmondás jogát is elveszik ideiglenesen a háziúrtól. A kormány úgy döntött, hogy csak az első korlátozást lépteti életbe. Most már utólag nagyon nehéz probléma a megtörtént felmondásokat hatálytalanítani, mert ez az egyének szempontjából szinte megoldhatatlan jogi problémákat vetne fel. Viszont lehetséges, hogy májusra a kormány megtiltja a felmondásokat, különösen akkor, ha a kislakások nem épülnek még fel.

Ez természetesen nem oldja meg azoknak az ügyét, akik jelenleg keresnek és nem tudnak megfelelő lakást találni. Jelentések jutnak el a hatóságokhoz arról is, hogy egyes háziurak különböző diszkrét anyagi megegyezést kötnek az új bérlővel s így próbálják kijátszani a lakbéremelést tiltó rendeletet. A rendelet szerint az kihágásnak számít és a rendőri büntetőbírák járnak el ezekben az ügyekben.

Értesülésünk szerint azonban eddig egyetlen konkrét feljelentés sem érkezett. Jelenleg csak egyetlen védelme van a lakónak, akinek májusban el kell hagynia régi lakását: évi 1400 pengő bérig a lakásügyi miniszteri biztos közbejöttével lehet kilakoltatást végrehajtani. A miniszteri biztosnak pedig joga van indokolt esetben a végrehajtást bizonytalan ideig elhalasztani.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98