Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1941 | Április

A német kormány emlékirata a jugoszláv ügyben

Berlin, április 6.
A német birodalmi kormány a Jugoszláviáról kiadott nyilatkozatához emlékiratot is csatolt. Az emlékirat rámutat arra, hogy már a szarajevói merényletet is szerb  tiszti csoport készitette elő, s erről a szerb kormánynak tudomása volt. Emlékeztet arra, hogy  Jugoszlávia önként csatlakozott a kisantathoz, hogy a maga részéről is hozzájáruljon az 1919-ben megrabolt és megalázott országok fékentartásához.


Még a nemzeti szocialista Németbirodalom fellendülése után is folytatták a jugoszlávok az uj nagyszerb országban évszázadok óta letelepedett németek elnyomását és üldözését. Részletes adatokat sorol fel az emlékirat a németellenes jugoszláv atrociátoskról.

Hitler közvetitése a magyar-szerb ellentétek kiegyelitésére
Hitler mindazonáltal megkisérelte, hogy uj a lapra helyezze Németországnak Jugoszláviához fűződő kapcsolatait. Németország lett a jugoszláv termékek legjobb piaca s Németország mindent megtett  arra, hogy hidat verjen régi ellenségeskedések és ellentétek fölött. Sztojadanovics jugoszláv külügyminiszter 1938 januárjában a Führer meghivására Berlinbe érkezett és megismerve a Führer gondolatait, kijelentette, hogy Jugoszlávia soha és semmilyen körülmények között sem csatlakozik németellenes szerződéshez vagy bármilyen németellenes kombinációhoz.


Amikor Ausztria és a Birodalom egyesülése következtében Németország és Jugoszlávia közvetlen szomszéd lette, mértékadó német részéről kijelentették a jugoszláv kormánynak, hogy a német politika nem terjedt tul Ausztrián és a jugoszláv határok érintehetetlenek maradnak. A német-jugoszláv határ biztonságáról tette e megnyugtató kijelentés után Jugoszlávia legfőbb gondja már csak azoknak a határainak a nyilt kérdése maradt, amelyek azoktól az országoktól – és elsősorban Magyarországtól – választották el, amelyeknek a rovására 1919-ben megnagyobodott. A Führer már Sztojadinovics berlini látogatása alkalmával késznek nyilatkozott magára vállalni a közvetitési a magyar-szerb ellentétek kiegyenlitésére. Magyarország és Jugoszlávia között német hatásra valóban megkezdődött lassanként a feszültség levezetése és az végül 1940 decemberében baráti szerződés megkötéséhez vezetett.


A német-jugoszláv megegyezési törekvések idejében Jugoszláviának Olaszországhoz és Bulgáriához fűződő kapcsolatai is lényegesen megjavultak. Ezzel egyidőben Délkelet-Európában jelentős sikert ért el a Németország és Olaszország törekvéseinek megfelelő megbékélés.

Vádak Jugoszlávia ellen
1939 elején Sztojadinovics megbukott, s mint a német kormánynyilatkozat is rámutat, ettől kezdve fokozatosabb ismét erős politikai befolyáshoz jutottak a jugoszláv bel- és külpolitikában a nyugat felé tájékozodó ó-szerb katonai körök.


Az emlékirat részletese ismerteti a titkos francia-angol-jugoszláv katonai együttmüködés fejleményeit. Rámutat, hogy Jugoszláv átengedett minden olyan hadiszállitmányt, amelyet a szövetségesek Lengyelországban küldtek, viszont feltartóztatták, késleltették, sőt tévesen olyan kikötőbe irányitották a Németországnak szánt szállitmányokat, ahol ezeket a szövetségesek felhasználhatták.


Ezután az emlékirat behatóan foglalkozik a Jugoszláviának a hármas paktumhoz történt csatlakozásával, s azokkal az előnyökkel, amelyek ebből a szerződésből Jugoszláviára áramlottak volna.


A német emlékirat ezután rámutat, hogy már a bécs aláirás előtt a jugoszláv kormány hallgatott a brit sugalmazásokra és Sztojadinovics volt miniszterelnököt a német-jugoszláv megegyezési politika képviselőjét kiutasitották Görögországba és kiszolgáltatták az angoloknak. Most már teljes hatását kifejthette a brit propaganda. Amery indiai brit államtitkár szerbnyelvű rádióbeszédben ellenállásra szolitotta fel Jugoszláviát. A belgrádi brit titkos szolgálat kézenfogva haladt ezzel az uszitással.


Igy következett el az a tény, hogy a bécsi tárgyalók visszatérése után közvetlenül egy csoport háborus uszitó katona alkotmányellenese puccsor hajtott végre. Az emlékirat részletesen ismerteti a belgrádi puccs lefolyását, megismétli a német jegyzéknek a jugoszláv király nemzetszocialistaellenes nyilatkozatára tett utalását, valamint ismerteti a belgrádi puccs angol kommentárját, s a hangoztatja, hogy az uj jugoszláv kormány első intézkedése az általános mozgósitás elrenedelése volt, ami világos jele a csoport támadó szellemének.


Tekintettel azokra a kilengésekre, amelyeknek a jugoszláv hatóságok nem akartak vagy nem tudtak véget vetni, a német kormány szükségesnek látta felhivni a birodalom polgárait Jugoszlávia területének elhagyására, hogy ne tegye ki őket további veszélyeknek.

 

Kézenfekvő, hogy ki a felelős ezért a következményeiben sulyos fejleményért – igy végződik a német kormány emlékirata

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Sztojadinovics A súlyos fejlemény, hogy Németország április 6-án  megtámadta Jugoszláviát Német rohamcsapat Jugoszláviában A volt Jugoszlávia darabokra hullott
HIRDETÉS
Cikk-ajánló
Károlyi vasárnap nagyjelentőségü kihallgatáson jelent meg a kormányzónál Károlyi vasárnap nagyjelentőségü kihallgatáson jelent meg a...
Károlyi miniszterelnök vasárnap délelőtt hosszu kihallgatáson jelent...
Újpest kétszer is vezetett az Austria ellen, de azután összeomlott Újpest kétszer is vezetett az Austria ellen, de azután összeomlott
Austria – Újpest 5:2 (1:1) Feszült várakozással tekintett az...
1901-ben a Liverpool FC nyeri a Futball Ligát 1901-ben a Liverpool FC nyeri a Futball Ligát
A legsikeresebb angol futball egyesület a Liverpool Football Club....
A pécsi hullaügy A pécsi hullaügy
Lendvai-Lehner kijelentette munkatársunknak, hogy ujra interpellálni...
Az uj horvát bán fogadtatása Zágrábban Az uj horvát bán fogadtatása Zágrábban
Gróf Pejacsevich Tivadar horvát bán kinevezése után nehány napot...
Bratianu György a román kormányválság előterében Bratianu György a román kormányválság előterében
A kormányválság Romániában egyre akutabb. Vasárnap délután a kormány...
Egy öreg honvéd levele a Magyar Pénzügy-höz Egy öreg honvéd levele a Magyar Pénzügy-höz
Nagyflorrsi Nagy Nep. János, 1848/49-iki honvédfőhadnagy, most...
Az Újpest 3:0-ra verte a Slaviát és megnyerte a genfi tornát Az Újpest 3:0-ra verte a Slaviát és megnyerte a genfi tornát
A magyar bajnokcsapat, az Újpest újabb nagy dicsőséget szerzett a...
Alfonzó – inkognitóban Alfonzó – inkognitóban
Párisban él egy dusgazdag világfi, M. Lebaudy, a ki – mint e...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98