Dtum
Login with Facebookk
1941 | Augusztus

Rövidek

A vichyi kormány megtisztitja a vezérkart
Vichy, augusztus 3.
A hadügyminisztérium szóvivője szombat este feltűnéskeltő nyilatkozatott tett a külföldi sajtó képviselői előtt. Kijelentette, hogy a vezérkarban és a törzstisztek között a mult héten meginditott tisztogatási akció az összkormány utasitására történik. A kormány ellen szóval és cselekedettel elkövetett fegyelemsértés szigoru megtorlását ezután nem feszélyezi a bűnösök multja vagy érdemel. A kormány tekintélyének megóvás érdekében a végső eszköztől sem riad vissza.

 

A clermont-ferrandi állandó katonai biróság minden olyan tiszti vagy legénységi állományban szolgálatot teljesitő francia katonát ,,in contumatiam”  (távollétében) halálra fog itélni, aki a disszidensekhez csatlakozik s lefokozásra vagy sulyos szabadságvesztési büntetésre itéli mindazokat, akik a disszidens eszméket terjesztik, vagy e téveszmék iránt együttérzést mutatnak.

Ismét kiéleződött a francia-amerikai viszony
Washington, augusztus 3.
Washington és Vichy között a viszony hirtelen ismét megromlott. Azok a hirek, amelyek arról szóltak, hogy a szombat esti francia minisztertanács ismét fontos döntéseket hoz, amelyek szorosabbra fűzik a tengelyhatalmakkal való együttműködést, arra késztették az USA kormányát, hogy Leahy nagykövet által felvilágositásokat kérjen Pétain tábornagytól.

Román minisztertanács Kisenevben
Bukarest, augusztus 10.
A román kormány Antonescu tábornok elnökletével Kisenevben, az ujra román kézre jutott Besszarábia fővárosában, tartott minisztertanácsot. Besszarábia ujjáépitési és szervezési kérdéseivel foglalkozott a minisztertanács.

Német és magyar csapatok elfoglalták Nikolejevet

Vezéri főhadiszállás, augusztus 17.
A véderő főparancsnoksága közli: Dél-Ukrajnában német csapatok magyar kötelékekkel együttműködve elfoglalták a tengeri támaszpontként is fontos Nikolajev nagy iparvárost. A Bugtól keletre a megvert ellenség a szünet nélküli üldözés nyomása alatt mindjobban felbomlik. A hadizsákmány és a foglyok száma állandóan nő. A keleti arcvonal többi részén is sikeresen folynak a hadműveletek.

Német jelentés az angol veszteségekről
Vezéri főhadiszállás, augusztus 24.
(Német Távirati Iroda.)
A junius 22-étől augusztus 23-ági terjedő időben a brit légierő a Nagy-Britannia, a Brit sziget körüli tengervidék és Észak-Afrika fölött lezajlott légi harcokban, valamint a birodalmi terület és megszállott területek ellen intézett támadások során összesen 1044 repülőgépet vesztett, ezek közül a légierő kötelékei 916, a haditengerészet egységei pedig 128 brit repülőgépet lőttek le. Ugyanezen idő alatt a Nagy-Britannia elleni harcban 127 gépet vesztettünk.

A félhivatalos horvát lap szerint átmeneti a partvidék olasz megszállása
Zágráb, augusztus 24.
(Német Távirati Iroda.) A félhivatalos Hrvatski Narod vasárnapi számának vezércikke foglalkozik a poglavniknak a horvát partvidék olasz csapatok által történ fokozott biztositásáról tett nyilatkozatával. A lap hangsulyozza, Horvátországnak érdekében áll a tengelyhatalmak minden katonai intézkedésének támogatása, mert Horvátország nemcsak formálisan tagja a háromhatalmi egyezménynek, hanem belsőleg is felesküdött az uj rend hatalmaira.

 

Amikor Olaszország közölte a horvát kormánnyal, hogy az adriai partvidék katonai biztositása érdekében szükségesnek tartja bizonyos intézkedések megtételét a horvát partvidéken is, Horvátország az erre irányuló javaslatokat elfogadta. Ezeknek az intézkedéseknek csupán átmeneti jellegük van és csak addig maradnak érvényben, amig a két szövetséges közös érdekei különleges katonai intézkedéseket követelnek meg.

Franciaország harca a szabotázs ellen
Vichy, augusztus 24.
(NST) Pucheux belügyminiszter szombaton este hat óra tájban fontos nyilatkozatot adott a francia és külföldi sajtó számára. A nyilatkozat a kommunista szabotázs-akciók elleni harccal foglalkozik. A belügyminiszter nyilatkozatát azonban csak hétfőn hozzák nyilvánosságra, mivel a megszállt területen a lapok most vasárnap nem jelennek meg és azt akarják, hogy a megszállt és meg nem szállt Franciaországban a nyilatkozat egyidejüleg jelenjék meg.

A hónap katonai és politikai eseményei távirati stílusban
1. hét
Ismét kiéleződött a francia-amerikai viszony? - A magyar gyors- és gépesitett csapatok sulyos veszteségeket okoztak az ellenségnek. - Magyar-német nyomás Nyugat-Ukrajnára. - 10.000 foglyot ejtettek a németek a Peipusz-tótól nyugatra. - Ujból bombázták Moszkva katonai célpontjait. - Ujabb szovjetcsapatokat zártak körül Ukrajnában. - Roosevelt küldötte elutazott Moszkvából. - Csunking csapatai benyomultak Indokinába.

2. hét
A szovjet-japán viszony került a távolkeleti feszültség gyujtópontjába. - Ausztráliából, Indiából és Burmából is sietve hazautaznak a japán állampolgárok. - Rendkivüli minisztertanácsot tartott a thaiföld kormány. - Háromnegyedmilliós japán haderő Mandzsukuóban. - Honoluluból huszonhárom szovjethajó indult el gépekkel és olajjal Vladivosztok felé. – Erélyes német megtorlás követné a szovjet polgári lakosság erőszakos cselekményeit. - Vasárnap is tanácskoztak Vichyben. - Több mint 10.000 repülőgépet vesztett a szovjet.

3. hét
Német és magyar csapatok elfoglalták Nikolajevet. - Roosevelt nyilatkozata
Churchillel folytatott tárgyalásairól. - 700 kilométerre vannak a magyar csapatok kiindulópontjuktól.

4. hét
Már Dnyeperen tul üldözik a németek a szovjet csapatokat. - Irán minden eszközzel védekezik, bárki sérti meg felségjogait. - Afganisztán uralkodója az ország semleges politikájáról. - Ukrajnában elfoglalták a németek cserkasszi Dnyeper hidfőt. -10.000 szovjet fogoly az Ilmen délre. - Észtországban Reval felé nyomulnak előre a németek. - Átmenetei a horvát partvidék olasz megszállása - irja a zágrábi hivatalos lap.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Leahy tengernagy Pétain Antonescu Hitler találkozása Kvaternik marsallal, a horvát hadsereg legfőbb parancsnokával
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98