Dtum
Login with Facebookk
1941 | November

Rövidek

Churchill beszéde Sheffieldben a szövetség lehetőségéről

Stockholm, november 9.
(Német Távirati Iroda.) Sok csalódás ért bennünket, gyakran történtek tévedések is -  mondotta a brit miniszterelnök Sheffieldben mondott beszédében -, majd megjegyezte, hogy bizakodásra késztető, ha Anglia látja, hogy "harcol Sztalin a nagy harcos a vitéz  oroszok élén", s ha az angolok az óceánon tulra tekintve látják, mint inditják el az amerikaiak hadihajóikat. Churchill végül hangsulyozta, hogy ez a háboru harc életre, halálra.

 

Romlik a viszony Japán és az angolszász országok között
Milánó, november 2.
(Stefani.) A Corriere della Sera megállapitja, hogy az angolszász országok és Japán között napról- napra feszültebbé válik a viszony. Anglia és az Egyesült Államok céljai különbözők, de a végrehajtás közösen kidolgozott terv alapján azonos módszerekkel történik.

A németek elfoglalták Jaltát
Berlin, november 9.
A Führer főhadiszhállásáról jelenti a Német Távirati Irodának:  A véderő főparancsnoksága közli:  Német és román csapatok eredmnyesen folytatták a megvert ellenség üldözését a Krim-félsziget déli partvidéke mentén és Kercs-félszigeten. Jaltát elfoglaltuk.

Él még a magyar virtus!

Aknaszlatina, november 9.
A kormányzó képviselője, Bartha honvédelmi miniszter megszemlélte a szovjet frontról dicsőségesen hazatért dandárt.

Knox:  Az USA tengerészei háborus vártán állnak
New York, november 16.
(Német Távirati Iroda.) Knox, az Egyesült Államok haditengerészetügyi minisztere rádióbeszédet mondott és ebben hangoztatta, hogy az Amerika biztonságát veszélyeztető jelenlegi válságban nem tanácsos kifejezésre juttatni személyes véleményeket. Az Egyesült Államok tengerészei - folytatta a miniszter - most az Atlanti-óceánon ”háborus vártán állanak”.

Egyiptom megteszi az összes intézkedéseket
Istambul, november 16.
Faruk egyiptomi király szombaton trónbeszéddel megnyitotta a parlament ülésszakát. A trónbeszédben megemlékezett arról, hogy a háboru Egyiptomot milyen nehéz helyzet eléállitotta. A külpolitikai kérdéseket részleteiben nem tárgyalta a trónbeszéd, csupán rámutatott arra, hogy  a háborus helyzetben Egyiptom éber figyelemmel megteszi az összes intézkedéseket, melyek lehetővé teszik, hogy az ország bármilyen helyzetre készen álljon.

Alexander a távolkeleti helyzetről
Stockholm, november 23.
(NST) A. W. Alexander, az angol tengernagyi hivatal első lordja a távolkeleti válsággal kapcsolatban kijelentette, hogy  a helyzet bármely pillanatban megváltozhatik. Reméli azonban, mondotta, hogy Japánban a józan ész kerül fölénybe. Alexander lord ezzel kapcsolatban megismételte Churchill legutóbbi kijelentését, hogy az angol flottát a Távol-Keleten megerősitették.

A hónap katonai és politikai eseményei távirati stílusban
1. hét
Elesett Szimpferopol, Krim fővárosa. - Szebasztopol felé haladnak a német csapatok. - A Donec-medencében ujabb iparvidékekeket szálltak meg és több helyen átlépték a Donec felső folyását. - Inönü: ,,Törökország semmiesetre sem fog erőszakos cselekedeteket eltűrni”. - Tokió cáfolja azt a hirt, hogy japán csapatok vonultak be Thaiföldre. - ,,Japán kénytelen lesz az olajat szokatlan módon megszerezni” – irja egy tokiói lap. - Roosevelt szerint a ,,Reuben James” elsüllyesztése nem vezet a Németországgal való diplomáciai kapcsolatok megszakadásához. - A német kormány hivatalos nyilatkozatban utasitja vissza Roosevelt vádjait.

2. hét
Hazaért honvédeink ünnepélyes fogadtatása. - A jobboldali közlekedés első napja. - A Führer beszámolt a szovjet hadjárat jelenlegi állásáról és válaszolt az amerikai fejtegetésekre. -,,Magyarország felismerte a történelmi órát és hősi elhatározásra szánta el magát”. - Ha valaki volna, aki Leningrádot felmenthetné, akkor parancsot adnék és el is foglalnánk a várost”. - Hitler bejelentette: eddig nyolc-tiz millió szovjet katona vált harcképtelenné, 15.000 repülőgép, 22.000 páncélkocsi, 27.000 ágyu a szovjet hadianyagvesztesége.

3. hét
Császári trónbeszéddel vasárnap megnyilt a tokiói parlament, fontos döntések előtt a japán országgyűlés. - Kuruszu bizik washington küldetésének sikerében, tárgyalásait az ,,utolsó erőfeszitésnek” mondják Tokióban. - Knox: Az Egyesült Államok tengerészi háborus vártán állnak az Atlanti-óceánon. - Washingtonban nem tudnak német-amerikai tengeri csatáról. - A bolgár hadügyminiszter beszéde. - Élénk légiharcok Nyugaton és Délen. - Abetz német nagykövet vasárnap Lavallal tárgyalt?! - Heves német támadás Sebasztopol ellen.

4. hét
Hull külügyminiszter alapvető amerikai javaslatokat nyujtott át a japánoknak. – Amerika nem hajlandó olyan kérdések megvitatására, amelyek Kina hátrányát jelentenék. – Sulyos harcok folynak Észak-Afrikában. - Ujabb német sikerek a keleti arcvonalon.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A Krím-félsziget Bartha Károly Frank Knox I. Faruk egyiptomi király  Alexander tábornok
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98