Dtum
Login with Facebookk
1941 | Január

Utazás a szürke folyón

Karácsony Benő regénye - Révai

A trapézművész felhúzódik a lengő rúdra, lábát is átveti rajta, s azután lehuppan a cirkusz porondjára. Ügyetlenséget mímel, hogy megnevettesse a közönséget. De vajjon valóban csak mímeli-e? Karácsony Benő új regényében a zöld és kék foltok árán mulattató komédiázás gyakrabban ölelkezik a földdel, mint a magasság és a könnyedség szédületével.

A regény hőse az örök nemzetközi burleszkhős: a nyárspolgár. Patikussegéd egy magyar kisvárosban. Homais úr unokaöccse, akit arconvágtak egy marék rizsporral s abroncsokon ugratnak keresztül. Sebestyén - így hívják a gyógyszerészt - mindenben megbotlik, ami útjába kerül. Első kék-zöld emlékeztetőit gyermekkorában szerzi, majd Párist támadja meg s rántja magára, innen hazafut, végül zátonyra vetődik egy magyar faluban.

 

De az író még mindig nem tágít mellőle, minden elképzelhető helyzetkomikumba belegurítja. A regény úgy ér véget, akár egy vég szövet: elfogy. Elfogy a hős alól a komikus helyzet. Talán azért is érdemes Karácsony Benő regényéről írni, mert szinte műfaj: az erőltetett humoros regény intő példája.

Az író maga is érezhetett valamilyen hiányt, - a gyöngyfűzőszálra sorakoztatott bohócjelenetek mögött mélységeket sejtet; azt érzi, komoly, sírós és igaz dolgokat kell közölnie az élet fortélyairól, örvényeiről, csapdáiról. Szürke folyónak nevezi az életet, s hősét utasnak, akit ez a víz sodor. Megkísérli, hogy a fintorok mögött átcsillogtassa az örök dolgok párás távlatait.

De szívből nevetni csak a merész, vakmerő tréfán lehet; olyan tréfán, amelynek mélyén veszély is lapul. Karácsony Benő azonban nem ennek a veszélynek az írója, - a sors fa-karddal páholja hőseit. Gyógyszerészünk fejére Párisban nyolcvankilós özvegyasszony pottyan, mert túl közel merészkedett egy égő házhoz; pénzét elveszti, mert szélhámosokra bízta... - útjait nem véletlenek keresztezik, maga nyujtózik a pofonok elé. Csak puffanni akar, nem repülni. Együgyűségével egyszer-kétszer megnevettet, de végül az egyforma mulatság kásaheggyé nő.

Az Utazás a szürke folyón" Karácsony Benő negyedik nagyobb munkája. Köztük a "Napos oldal" közönségsiker is volt. De talán mindenfajta siker kötelez, - aki Tamási Áron hazájából jön, az ne csak Ábel ál-együgyűségét lesse el, a magasabbrendű írás felé is szabad az útja. Karácsony Benő nem is súlytalan író, inkább igénytelen. S erre a harsány igénytelenségre neveli olvasóit is.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98