Dtum
Login with Facebookk
1941 | Január

Utazás a szürke folyón

Karácsony Benő regénye - Révai

A trapézművész felhúzódik a lengő rúdra, lábát is átveti rajta, s azután lehuppan a cirkusz porondjára. Ügyetlenséget mímel, hogy megnevettesse a közönséget. De vajjon valóban csak mímeli-e? Karácsony Benő új regényében a zöld és kék foltok árán mulattató komédiázás gyakrabban ölelkezik a földdel, mint a magasság és a könnyedség szédületével.

A regény hőse az örök nemzetközi burleszkhős: a nyárspolgár. Patikussegéd egy magyar kisvárosban. Homais úr unokaöccse, akit arconvágtak egy marék rizsporral s abroncsokon ugratnak keresztül. Sebestyén - így hívják a gyógyszerészt - mindenben megbotlik, ami útjába kerül. Első kék-zöld emlékeztetőit gyermekkorában szerzi, majd Párist támadja meg s rántja magára, innen hazafut, végül zátonyra vetődik egy magyar faluban.

 

De az író még mindig nem tágít mellőle, minden elképzelhető helyzetkomikumba belegurítja. A regény úgy ér véget, akár egy vég szövet: elfogy. Elfogy a hős alól a komikus helyzet. Talán azért is érdemes Karácsony Benő regényéről írni, mert szinte műfaj: az erőltetett humoros regény intő példája.

Az író maga is érezhetett valamilyen hiányt, - a gyöngyfűzőszálra sorakoztatott bohócjelenetek mögött mélységeket sejtet; azt érzi, komoly, sírós és igaz dolgokat kell közölnie az élet fortélyairól, örvényeiről, csapdáiról. Szürke folyónak nevezi az életet, s hősét utasnak, akit ez a víz sodor. Megkísérli, hogy a fintorok mögött átcsillogtassa az örök dolgok párás távlatait.

De szívből nevetni csak a merész, vakmerő tréfán lehet; olyan tréfán, amelynek mélyén veszély is lapul. Karácsony Benő azonban nem ennek a veszélynek az írója, - a sors fa-karddal páholja hőseit. Gyógyszerészünk fejére Párisban nyolcvankilós özvegyasszony pottyan, mert túl közel merészkedett egy égő házhoz; pénzét elveszti, mert szélhámosokra bízta... - útjait nem véletlenek keresztezik, maga nyujtózik a pofonok elé. Csak puffanni akar, nem repülni. Együgyűségével egyszer-kétszer megnevettet, de végül az egyforma mulatság kásaheggyé nő.

Az Utazás a szürke folyón" Karácsony Benő negyedik nagyobb munkája. Köztük a "Napos oldal" közönségsiker is volt. De talán mindenfajta siker kötelez, - aki Tamási Áron hazájából jön, az ne csak Ábel ál-együgyűségét lesse el, a magasabbrendű írás felé is szabad az útja. Karácsony Benő nem is súlytalan író, inkább igénytelen. S erre a harsány igénytelenségre neveli olvasóit is.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Husz hurka
Temesvárott Schneider József asztalossegéd a korcsmában fogadott egy...
Majorosi  nyerte a Budapesti 25 km-es futóbajnokságot Majorosi nyerte a Budapesti 25 km-es futóbajnokságot
A Népligeti nagykörben vasárnap délelőtt rendezte meg az Egyetértés...
A mezőtúri leánygimnázium hat tanulóját eltiltották az érettségi vizsgától A mezőtúri leánygimnázium hat tanulóját eltiltották az érettségi...
A várost különös eset tartja izgalomban, amely a Teleki Blanka állami...
London ünnepli Lehár Ferencet London ünnepli Lehár Ferencet
A „Vig özvegy” komponistája a háboru előtt egyike volt a...
Egy pesti leány regényes szöktetése Egy pesti leány regényes szöktetése
A főkapitányságon péntek délelőtt megjelent K. M.-né fővárosi...
Egy sarkalatos kérdés Egy sarkalatos kérdés
Egy vaktól megkérdezték, milyen változást észlel maga körül...
Jég van Jég van
Jég van, jég van! – zümmögi ez a Budapestnek nevezett emberi...
Genf bukása Genf bukása
Az olasz miniszterelnöknek sok ellensége van. politikai ellenfeleinek...
Kinyílt a hétpecsétes lakat... Kinyílt a hétpecsétes lakat...
Igen érdekes és megszivlelendő tanulságokkal szolgál a Nemzeti Bank...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98