Dtum
Login with Facebookk
1941 | Január

Utazás a szürke folyón

Karácsony Benő regénye - Révai

A trapézművész felhúzódik a lengő rúdra, lábát is átveti rajta, s azután lehuppan a cirkusz porondjára. Ügyetlenséget mímel, hogy megnevettesse a közönséget. De vajjon valóban csak mímeli-e? Karácsony Benő új regényében a zöld és kék foltok árán mulattató komédiázás gyakrabban ölelkezik a földdel, mint a magasság és a könnyedség szédületével.

A regény hőse az örök nemzetközi burleszkhős: a nyárspolgár. Patikussegéd egy magyar kisvárosban. Homais úr unokaöccse, akit arconvágtak egy marék rizsporral s abroncsokon ugratnak keresztül. Sebestyén - így hívják a gyógyszerészt - mindenben megbotlik, ami útjába kerül. Első kék-zöld emlékeztetőit gyermekkorában szerzi, majd Párist támadja meg s rántja magára, innen hazafut, végül zátonyra vetődik egy magyar faluban.

 

De az író még mindig nem tágít mellőle, minden elképzelhető helyzetkomikumba belegurítja. A regény úgy ér véget, akár egy vég szövet: elfogy. Elfogy a hős alól a komikus helyzet. Talán azért is érdemes Karácsony Benő regényéről írni, mert szinte műfaj: az erőltetett humoros regény intő példája.

Az író maga is érezhetett valamilyen hiányt, - a gyöngyfűzőszálra sorakoztatott bohócjelenetek mögött mélységeket sejtet; azt érzi, komoly, sírós és igaz dolgokat kell közölnie az élet fortélyairól, örvényeiről, csapdáiról. Szürke folyónak nevezi az életet, s hősét utasnak, akit ez a víz sodor. Megkísérli, hogy a fintorok mögött átcsillogtassa az örök dolgok párás távlatait.

De szívből nevetni csak a merész, vakmerő tréfán lehet; olyan tréfán, amelynek mélyén veszély is lapul. Karácsony Benő azonban nem ennek a veszélynek az írója, - a sors fa-karddal páholja hőseit. Gyógyszerészünk fejére Párisban nyolcvankilós özvegyasszony pottyan, mert túl közel merészkedett egy égő házhoz; pénzét elveszti, mert szélhámosokra bízta... - útjait nem véletlenek keresztezik, maga nyujtózik a pofonok elé. Csak puffanni akar, nem repülni. Együgyűségével egyszer-kétszer megnevettet, de végül az egyforma mulatság kásaheggyé nő.

Az Utazás a szürke folyón" Karácsony Benő negyedik nagyobb munkája. Köztük a "Napos oldal" közönségsiker is volt. De talán mindenfajta siker kötelez, - aki Tamási Áron hazájából jön, az ne csak Ábel ál-együgyűségét lesse el, a magasabbrendű írás felé is szabad az útja. Karácsony Benő nem is súlytalan író, inkább igénytelen. S erre a harsány igénytelenségre neveli olvasóit is.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Budapest háborus jótékonysága Budapest háborus jótékonysága
A háborus jótékonyságnak e nehéz időben sokat és némely irányban ujat...
Magyar olympiai díj Magyar olympiai díj
A következőkben egy olyan tervvel akarom a magyar sportközönséget...
Két amerikai diák, aki csónakján baj nélkül evezett végig egész Európán Két amerikai diák, aki csónakján baj nélkül evezett végig egész...
Kalandos módon érkezett Budapestre néhány nap előtt két amerikai...
Állami ménesek Állami ménesek
Sokan talán nem is tudják, hogy még ezelőtt 150 évvel Magyarország...
Gépezet a fülbajok önkezelésére Gépezet a fülbajok önkezelésére
A siketség okai felől teljes határozottsággal még ma sincsenek...
Szárazság Szárazság
Már-már előtérbe nyomult a szárazság réme. Míg a városi kávéházakban...
Schöpflin Aladár: Népszínművek Schöpflin Aladár: Népszínművek
Két-három népszínművet láttam nemrégiben s azt a megfigyelést tettem...
2200 sápadt gyermekarcra varázsolt boldog mosolyt vasárnap a Tébe felruházási akciója 2200 sápadt gyermekarcra varázsolt boldog mosolyt vasárnap a Tébe...
A Tőzsde márványoszlopos kupolacsarnokának szokatlan vendégei voltak...
Rejtélyes körülmények között meghalt egy ismert magyar repülő Rejtélyes körülmények között meghalt egy ismert magyar repülő
Ágotay Ferenc 36 éves műszaki tisztviselő, a kitűnő sportrepülő,...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98