Dtum
Login with Facebookk
1941 | November

Osztrovszkij a Nemzetiben

Cselekvényének külső vonalaiban Az örvény, a mult század második fele, A. N. Osztrovszkijnak egykor híres színműve, szabályszerű háromszög-dráma: az asszonyt a szenvedély házasságtörésbe, majd öngyilkosságba sodorja; az öngyilkosság mintegy logikus következménye bűnének. Ezt így gondolta a XIX. századi polgári irodalom, amely nemcsak ábrázolója, hanem szabályozója is akart lenni a kor társadalmi erkölcseinek. A téma két nagy remekművet adott a világirodalomnak, a Karenin Annát és a Bovarynét, aztán a század vége felé a francia vígjátékírók közkincsévé csökkent le. Osztrovszkij még egészen komolyan vette és új elemként belevegyítette a bűntudat és a bűnbánat motivumát: a bűnös fiatal asszony. Katerina, lelkiismeretétől hajtva nyilvánosan bevallja bűnét és öngyilkossága kétségbeesett vezeklés.

Az annakidején Oroszországon kívül is sokat és sikerrel játszott darab kétségkívül író, sőt drámaíró műve. Alakjai plasztikusan vannak színpadra állítva és elevenen mozgatva, az elég szilárd építésű cselekvény jól van jelenetekre bontva s a hatások biztos kézzel vannak elosztva a kellő pontokon, a korabeli francia dráma tanulságai szerint. Mégis a mi Nemzeti Szinházunkban elég langyos fogadtatásra talált a közönség részéről, a kritika nagyobb része pedig elutasította.

Ennek két okát lehet megállapítani. Az egyik az, hogy az a társadalmi és erkölcsi világ, amely a cselekvénynek a háromszög által adott keretét tartalommal és értelemmel tölti el, a mi számunkra teljesen idegen, sőt ellenszenves. Nálunk nincsen, soha nem is volt az a parasztból lett, tudatlan, babonás és kegyetlen polgári kereskedőréteg, még kevésbé az a könyörtelen, zsarnoki családi fegyelem, melyet az orosz író az öreg Dikojban, a durva, átkozódó gazdag öregemberben és Kabanovában, a rabszolgatartó természetű vénasszonyban rajzol és az olyan pipogya fiatalemberek, amilyenek a színpadon mozognak, a mi számunkra teljesen érdektelenek, legfeljebb megvetjük őket.

 

El lehet nálunk képzelni, hogy az öreg családanya előtt térdre hull az utazásra induló felnőtt fiú és ennek felesége kénytelen térdre borulni férje előtt? A darab tartalmát adó morális ítélet és a mi morális ítéletünk között akkora szakadék van, amelyet nem tudunk áthidalni.

Lehet, hogy át tudná hidaltatni egy igazán kitűnő előadás, amelyben legalább a főbb szereplők életet tudnának adni az alakoknak és együttvéve meg tudnák teremteni a különleges, nekünk exotikus atmoszférát. Erről sajnos, a Nemzeti Szinház előadásában szó sincs. Olyan langyos előadás ez, amely közömbösíteni tudna sokkal erősebb lüktetésű darabot is. Súlyos szereposztása hiba volt a boldogtalan Katerina szerepét Somogyi Erzsire bízni.

 

 

A kedves és valóban tehetséges művésznő derűs, könnyebb szerepekben, a humoros-szentimentális "manírban" kitűnő tud lenni, friss, pajkos, elragadó, de a nagy drámai szenvedélyre, a lelkiismereti válságra, önmarcangoló bűnbánatra hangja nincs. Nem az ő hibája, hanem azé, aki ilyen nem neki teremtett szerepbe beleerőszakolja, hogy Katerina, aki külföldön elsőrendű drámai színésznők emelésre való szerepe volt, jelentéktelenné zsugorodik. Pedig ő a darab gerince s így játszva gerinclágyulásban szenved az egész előadás. Mintha ez kihatna a többi alakokra is.

 

Még Vízváry Mariska is, aki nagy tud lenni a környezetükön uralkodó öregasszonyok szerepeiben, ezúttal bizonytalanabb és halványabb Kabanova, nem találja meg az alak jellemrajzára azokat az elmés és jellemző kis játék-fogásokat, amelyeket tőle megszoktunk. Bartos Gyula sem tud igazi alakot formálni a goromba Dikojból. A fiatal férfi-szinészek - a szinház fiatalságának legjavából valók - teljesen színtelenek. Olty Magda friss temperamentummal enyhíti kerítőnő-forma szerepének ellenszenvességét. Az egyetlen, aki hű és plasztikus életképet tud adni. Gózon Gyula az "autodidakta" alakjában.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Krivány a törvényszék előtt
A híres sikkasztó, Krivány János sikkasztásait az egész mult héten...
A magyar külpolitika legnehezebb korszaka következik A magyar külpolitika legnehezebb korszaka következik
Nyolc év alatt nagyot fordult az idő kereke. Íme, az eddig letaposott...
A békeszerető II. Miklós élete becses egész Európára A békeszerető II. Miklós élete becses egész Európára
A Livádiában kiadott orvosi jelentések folyvást megnyugtatón...
Pör a viharágyuk miatt
A szegedi határban Királyhalma nagy szőlőhegyközség viharágyu...
A magyar profitkombinált bravúros győzelme Belgrádban A magyar profitkombinált bravúros győzelme Belgrádban
Belgrád, április 9. Jugoszláv válogatott csapata nagyon...
Szovjet terv a lengyel határkérdés rendezésére Szovjet terv a lengyel határkérdés rendezésére
Az angol hirszolgálat közli az Observer diplomáciai munkatársának...
Rövidek Rövidek
Az angol-amerikai Palesztina-bizottság ideiglenes jelentés kiadását...
A magyar válogatott jéghokicsapat legyőzte a bécsieket A magyar válogatott jéghokicsapat legyőzte a bécsieket
Vasárnap délután kétezer-százan keresték fel a Műjégpályát a pompás...
Döntött sorsáról a Memel-vidék Döntött sorsáról a Memel-vidék
Memel és vidéke rendkívül feszült hangulatban, de tökéletes rendben...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98