Dtum
Login with Facebookk
1942 | Augusztus

Vasárnap elfogták negyven katona és munkatáboros hozzátartozóinak a szélhámosát

Rengeteg bejelentés érkezett az utóbbi időben a főkapitányságra és a panaszosok- valamennyien katonák és munkatáborosok hozzátartozói – elmondták, hogy egy elegáns fiatalember főhadnagynak mondotta magát, pénzt csalt ki tőlük, hogy kiviszi azt a frontra hozzátartozójuk részére. A pénzzel azonban eltűnt.

Vasárnap elfogta a rendőrség a munkatáborosok és katonák feleségeinek a szélhámosát.


Strausz Sándor, 32 éves elektrotechnikus követte el az utóbbi időkben sorozatosan a szélhámosságokat. Régi ismerőse a rendőrségnek, már hatszor büntették. Legutóbb csalásért két évet ült az egyik fogházban. Ismert szélhámossága volt, amikor Fogarassy detektivfelügyelőnek mondta magát és nőket zsarolt meg azzal, hogy előállitja őket az erkölcsrendészeti osztályra. A végén azzal a jelszóval „én jó fiú vagyok”, egy kis pénz ellenében elengedte a nőket. Ilyen módon kétezer pengőt szedett össze nőktől a pesti éjszakában.

Ezúttal a háborus idők konjuktura- szélhámosságára vetette magát Strausz Sándor. Két fogása volt. Az egyik, hogy megszerezte az egyik munkatábor névsorát és a behivottak hozzátartozóit sorra felkereste. Más esetekben a házfelügyelőkkel beszélgetett el és barátságos eszmecsere útján megtudta a házfelügyelőktől, a lakók közül kik vannak a fronton.
Ezután becsengetett a magukra maradt asszonyokhoz, akiknek férje távol volt. A pontos adatok birtokában teljesen tájékozottnak tüntette fel magát. Elhihetően mondta el, hogy az asszony férje a frontól üzenetet küldött vele és pénzt, italt ennivalót kért.

Az asszonyok minden felhajtható ennivalót összecsomagoltak. Sok helyen nem volt pénz a kéznél, elmentek a szomszédba kölcsönkérni pénzt, hogy küldhessenek férjük részére. Strausz Sándor ezalatt még a kezeügyébe kerülő értékeket is zsebre rakta, órákat, ékszereket és egyéb holmit. A csomagokat és a pénzt átvette és megigérte, hogy az első dolga lesz átadni ezt a férjnek. Később kiderült, hogy szélhámosság történt.

Az álfőhadnagy most a rendőrségen negyven szélhámosságot ismert be.
A katonák és munkatáborosok hozzátartozói szemébe mondták, hogyan ugratta be őket. Strausz jól élt ezekből a szélhámosságokból, csak készpénzben kétezer pengőnél több összeget csalt ki. Álnéven élt egy szállodában és a rendőrség most a személyleírás alapján bukkant rá.

A főkapitányság kéri, hogy azok a károsultak, akik az utóbbi időben hasonló szélhámosság áldozatául estek, jelentkezzenek a főkapitányságon, a II. emelet 169. számu szobában, Koppány Kálmán rendőrforgalmazónál. A szélhámost letartóztatták.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Aki megjárta már a mennyországot Aki megjárta már a mennyországot
Ma délelőtt élénk föltünést keltet a Baross-téren egy 26 év körüli...
A védett gazdaadós nem kötelezhető a mezőgazdasági gépek visszaadására, ha a vételár felét már kifizette A védett gazdaadós nem kötelezhető a mezőgazdasági gépek...
A védett gazdaadósok kötelezettségeire nézve a Kuria egy...
Az angol munkáspárt vezérének első választási beszéde magával ragadta a polgárságot Az angol munkáspárt vezérének első választási beszéde magával ragadta...
Egyetlen, szárnyaló beszéddel, diadalmasan zúzta szilánkokra Remsay...
Kosztolányi Dezső: Monológ Kosztolányi Dezső: Monológ
Musculus sternocleido-mastoideus: - mit akar tőlem ez a latin...
Hogyan történik a gyermekek képességvizsgálata? 3. A pályaválasztás Hogyan történik a gyermekek képességvizsgálata? 3. A...
A grafikonokat nézve meglepődik az ember, hogy egyik-másik gyermek...
Apróságok
Az amerikai hadianyaggyárak is, mint a világ minden hadiüzeme,...
Magassági vashid Magassági vashid
A német technika óriás müvének nevezhetjük azt a magassági vashidat,...
Impozáns Szent Kristóf ünnepséget rendezett a Magyar Kerékpáros Szövetség Impozáns Szent Kristóf ünnepséget rendezett a Magyar Kerékpáros...
Vasárnap délelőtt a kerékpárosok védőszentjének, Szent Kristófnak az...
Bankigazgatók kitüntetetése Bankigazgatók kitüntetetése
A magyar pénzintézetek kétségtelenül eredményes és buzgó...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98