Dtum
Login with Facebookk
1942 | Február

Rövidek

A demokratikus tömb győzelme a chilei elnökválasztáson
Genf, február 2.
(Német Távirati Iroda.) Santiágóból érkezett jelentés szerint az elnökválasztás során a Juan Antonio Rios vezetése alatt álló demokrata tömb 254. 921, Carlos Ibanez konzervativ jelölt pedig 201.535 szavazatot kapott. Rios nyilatkozatában kijelentett, hogy,,megválasztása a demokrácia diadala, amely a totalitárius törekvések kiküszöbölését és az alkotmányos együttműködés politikájának megerősitését jelenti”.

Tengeri csata a Marshall-sziget körül

Tokió, február 2.
(OFI) A császári főhadiszállás jelenti: A Marshall-sziget körüli vizeken ellenséges hajóhad tűnt fel. A japán hadihajók az ellenséges hajóhadat szétverték. Egy ellenséges cirkáló kigyulladt, több ellenséges hadihajó pedig megrongálódott.

Tokió, február 2.
(Német Távirati Iroda.) Mértékadó japán haditengerészeti körökben ,,gyerekes hirverésnek” minősitik azokaz az angol-amerikai állitásokat, melyek szerint a japán haditengerészet sulyos veszteségeket szenvedett Csendes-óceán déli részén. Teljesen érthetetlen – jelentik ki ugyanezekben a körökben –, miért nem indit a szövetségesek hajóhada támadó hadműveleteket a Csendes-óceánon, ha ezeket az állitásokat, amelyek elsősorban a sanfranciscói rádió terjeszt, megfelelnek a valóságnak.

Ujabb német győzelmek az orosz fronton

Berlin, február 8.
A Führer főhadiszállásáról jelentik a Német Távirati Irodának
: A véderő főparancsnoksága közli: Keleten tovább tartanak a sulyos elháritó harcok. Az ellenség több erős csoportját ellentámadásban megsemmisitették. A 269. északnémet gyalogos hadosztály különösen kitüntette magát a sokszoros ellenséges tulerő elleni küzdelemben. Ez a hadosztály négy hét alatt több mint 120 ellenséges támadást utasitott vissza és igen sok ellentámadásban nagy ellenséges erőket semmisitett meg.


Január 31-től február 6-ig a szovjet légi haderő 239 repülőgépet vesztett. Ezek közül 117-et légi harcokban lőttünk le, 18-at a légelháritó tüzérség semmisitett meg, a maradékot pedig a földön romboltuk szét. Ugyanezen idő alatt a keleti arcvonal 13 német gép tűnt el.

Singaporet feltétel nélkül átadták az angolok
New York, február 15.
(OFI) Az ,,Assosiated Press” jelenti: A japán rádió ismertette a maláji japán főhadiszállás közleményét, amely szerint az angolok elfogadták azt az ajánlatot, hogy 19.50 órákat feltétel nélkül átadják Singaporet.

Tokió, február 15.

(Német Távirati Iroda) A császári főhadiszállás közölte, hogy Singapore feltétel nélkül
megadta magát.

A német sajtó Antonescu érdemeiről
Berlin, február 14.
Az egész német sajtó első oldalon közli az Antonescu román államvezetőnek a Führernél tett látogatásáról kiadott közleményt. A sajtó különösen két pontot emel ki.


1. Antonescu kiemelkedő személyiségét. Ezzel kapcsolatban hangoztatja, hogy Antonescu a nép korlátlan rokonszenvét élvezi. Neki köszönhető, hogy a román haderő a veszedelmes ellenség ellen folytatott mostani háboruból kivette részét és zászlóit el nem muló dicsőséggel övezte. Antonescu Románia megmentője és talpra állitója.


2. Románia történelmi érdeme biztositja a megujult országnak az ujjárendezett Európában azt a helyez, amely megilleti.

Külföldi lap Horthy István kormányzóhelyettessé választásáról

Vichy, február 22.
(Magyar Távirati Iroda.) A Temps külpolitikai cikkét Horthy István kormányzóhelyettessé történt megválasztásának szenteli. A lap megállapitja, hogy a választás egyáltalában nem jelentett meglepetést. Magyarország, amely a kommunizmus sötét tapasztalat után erélyes és világosan látó vezért talált, egy olyan uj rendet szilárditott meg, amely nagy előnyökhöz juttatta. A parlament elhatározása biztositotta annak a kormányzóságnak folytonosságát, amely megvalósitotta az ország felemelkedését.

 

A cikk ismerteti Horthy István életrajzát. Megválasztását főleg atyjának a nemzetnek tett szolgálati magyarázzák.

Keitel tábornagy Pozsonyba utazik

Pozsony, február 22.
(Német Távirati Iroda) Keitel tábornagy, a német birodalmi véderő főparancsnokságának vezetője, a Szlovák Távirati Iroda jelentése szerint a szlovák köztársaság meghivására kétnapos tartozkodásra Pozsonyba utazik. A szlovák főváros főpolgármestere Pozsony lakosságot felszólitotta, hogy lobogózza fel a várost. A kiáltványa többi között ezeket mondja: Ezzel a magas katonai látogatással ujból kifejezésre jut a német és a szlovák nép közti fegyverbarátság és barátság, amely a két népet az európai civilizáció védelméért és a jobb jövő kialakitásáért közös harcban fűzi össze.

A hónap katonai és politikai eseményei távirati stílusban

1. hét
Berlin: Saydam miniszterelnök beszéde azt jelenti, hogy Törökország kitart eddigi semleges politikája mellett. - Berlin a norvégiai politikai változásról. - Nagy hóviharban folynak a harcok a szovjet fronton. - A tengelycsapatok megszállták az északafriakai Barcet és El Abiát - Hétfőn először szólaltak meg Singapore erődjének nehézágyui. - A japánok elfoglalták Moulmeint és Johore Bahrut.

2. hét
A japánok 60 kilométerre közelitették meg Rangoont. - Tovább tartanak a sulyos elháritó harcok a szovjet fronton. - Málta előtt a németek elsüllyesztettek egy angol tengeralattjárót és megrongáltak egy cirkálót. - Nahaz pasa Egyiptom katonai parancsnoka. - Angolellenes tüntetések és ostromállapot Tanerben.

3. hét
A japánok partra szálltak Szumatra szigetén és elfoglalták Palenbang elnöklésével értekezletet tart. - Az angol munkásszervezetek felléptek Churchill ellen. – Az angol-amerikai haditanács Roosevelt elnöklésével értekezletet tart. - Meghiusultak a szovjet csapatok ismételt támadásai.

4. hét
Nem szállhatnak partra Timoron a portugálok, ha hadműveletek befejezése előtt érkeznek meg. - Japán vélemény szerint a portugáloknak le kellett volna fegyverezni a timori angol csapatokat.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Juan Antonio Rios Marshall-szigetek Vonuló német katonák Singapore Antonescu Wilhelm Keitel
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98