Dtum
Login with Facebookk
1941 | Augusztus

Hogyan pótolható a vitamin?

A finom fehér lisztek és a kenyér ellen évtizedekig küzdött a természetes alapokon álló orvosi tudomány. A háborús idők meghozták az egyszerű kenyeret. A mult világháború statisztikája igazolta, hogy például a Basedow-kór akkoriban az esetek egyharmadára esett le. A kutatók később rájöttek, hogy ennek a betegségnek egyik főelőidézője a finomított fehér lisztekből készült kenyér és sütemény.

Nem kell tehát a megszorított étkezés túlságosan félnünk. Fontos, hogy bizonyos szabályokat tartsunk be; ne essünk vitaminhiányba, amely főleg öregeknél és gyerekeknél válhatik veszélyessé. Ez a vitaminhiány pedig már nagyon csekély mennyiséggel is pótolható. Nem kell hozzá egy kiló alma vagy narancs. Bármily kevés salátából, almából, citromból, narancsból, nyers tejből pótolható. Egy fél citrom vagy narancs, egy tányérka saláta bőven pótolhatja a hiányt. A kutya vitaminhiányát egy-két széleslevelű fűnek a rágásában találja meg. Nem eszik belőle marékszámra.

A megszorított étkezésnél igen fontos, hogy a szervezet a megevett ételt lehetőleg tökéletesen ki is használja. Ennek a legfőbb feltétele a tökéletes rágás, az úgynevezett fletscherizmus. Ez abban áll, hogy apró falatokban együnk s ezeket mindaddig rágjuk, amíg szájunkban teljesen folyékonyakká lesznek.

Nehéz dolog, de megszokható. Mérsékelt étkezésnél végtelenül hasznos. Fletscher a maga idejében minden betegség gyógyszerének tartotta. Ez az étkezésmód különben gazdasági szempontból is igen fontos. Az ételek kihasználása ilyen rágásnál hatvan százalékig nagyobb. Azt hiszem, államháztartás tekintetében is igen fontos probléma, amellyel érdemes foglalkoznunk.

Feliratokat kellene az étkezdékben elhelyezni: „Lassú evés gyors egészség!” Az emésztés munkája kétségtelenül fárasztólag és sokszor koptatólag hat a szervezetre. Az egyszerű, mértékletes étkezés tehát nem ártalmas az egészségre. De általában a ruházkodás egyszerűsége, a szellős, könnyű ruha, a háziszőttes ing és a daróc, amelyek szintén hozzátartoznak a szegénységhez, szintén egészségesek.

Millió és millió póruson lélegzik a test és adja le salakjait, mérgeit. A selyemharisnya és selyeming - a túlöltöztetés - meggátolja ezt a folyamatot és nem egészséges. A szellős láb, a szandál, az örökéletű Kneipp páter elve. Egészséges tőle az ember és hosszúéletű.

Ismételjük tehát, hogy a megszorított élet, a józan szegénység és a mértékletesség az egészségre nemcsak nem ártalmas, hanem egyszersmind egészséges is, amelyet jó ha gazdag emberek is megpróbálnak.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Grönland
Felfedezték Grönland ismeretlen részét. Mióta Kolombusz Kristóf 1412....
Mi újság?
Hírek, érdekességek a tudomány és a technika...
91 vidéki város küzdelme a pénzügyi egyensúlyért 91 vidéki város küzdelme a pénzügyi egyensúlyért
Közgazdasági szempontból nem közömbös, hogy vidéki városaink milyen...
Az FTC országuti futóversenye Az FTC országuti futóversenye
Vasárnap délelőtt és délután folytatta az FTC sorozatos II-od...
Séta a szinházak körül Séta a szinházak körül
A pesti szinészek, nem a nagyok, sokkal inkább a kisebbek, nagy...
A 30•5-es A 30•5-es
Mindenki tudja már, hogy milyen rettenetes ágyu a harminc és feles,...
A baromfiak torokbaja A baromfiak torokbaja
Mint minden háziállat, épen úgy a baromfiak is igen sok betegségnek...
Görög élet és műveltség Görög élet és műveltség
A görög-római világgal foglalkozó tudomány iránt nálunk bizonyos...
Magyarország az olympiai versenyeken Magyarország az olympiai versenyeken
Az 1900. évi olympiai játékok görögországi rendező bizottsága...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98