Dtum
Login with Facebookk
1942 | Május

Az erdélyi GyOSz

Az erdélyi GyOSz a minap tartott közgyűlésén számolt be eddigi működéséről.
A problémák fergeteges áradatában higgadt előrelátással, tárgyilagossággal és bölcs eréllyel intézte ez az érdekképviselet felelősségteljes feladatát. Erdély gyáriparának sorsa az egész magyar nemzet legelsővonalbeli szívügye; a férfiak, akik az erdélyi GyOSz-ban tömörültek e hazatért országrész ipari érdekeinek előmozdítására, érdemes munkát végeztek.

Az iparügyi kormány, személy szerint maga Varga József miniszter és Kádas Károly,
az iparügyi minisztérium államtitkára – minden tőlük telhetőt megtettek Erdély iparáért. Ha sikerült új életre kelteni ennek az országrésznek az iparát, ha le tudták küzdeni a munkanélküliség rémét, ha közlekedési, nyersanyagbeszerzési, szállítási nehézségek ellenére is Erdély ipara élő és tekintélyes tényezőjévé vált az ország termelésének, akkor az iparügyi kormány eredményes irányító tevékenysége mellett elismerés illeti ezért az erdélyi GyOSz-t.

A tisztújítás során a következő vezetőséget választották meg:

Elnöki választmány: Elnök: Rimanóczy Károly, az Erdélyi Magyar-Olasz Ásványolajipar R.T. vezérigazgatója, Kolozsvár. – Alelnök: Warga László, az ifj. Warga D. örökösei Papírlemezgyár társtulajdonosa, Kolozsvár. – Ellenőr dr. Gál Zsigmond, a Dermata Művek R.T. igazgatója, Kolozsvár. – ügyv. igazgató dr. Böszörményi Sándor, Kolozsvár. – Körzeti elnökök: Kolozsvár: Warga László, Marosvásárhely: Kardeván Vilmos, a Marosvásárhelyi Cukorgyár igazgatója, Marosvásárhely. Nagyvárad: Bieleck József, a La Roche Faipari R.T. igazgatója, Nagyvárad.

Szakosztályi elnökök:
Bányaipar: Vasitsek Zsigmond főmérnök, a M. kir. Állami Ércbányászat Bányaigazgatósága, ny. bányaügyi előadó, Kolozsvár. – Vas- és fémipar: Szolnoky Gyula, a Magyar Acélárugyár R.T. igazgatója, Kolozsvár. – Vegyi ipar: Dr. Tuzson Pál, a „Napochemia” Gyógyszer ésVegyészeti Gyár R.T. ügyv. igazgatója, Kolozsvár. – Textilipar: Hajtájer Gyula textilgyáros Szatmárnémeti. – Bőripar: Zudor János, a Dermata Művek R.T. ügyv. igazgatója, Kolozsvár. – Élelmiszeripar: Braedt Albert, a Braedt Frigyes Fiai szalámi, hentesáru és húskonzervgyár társtulajdonosa, Beszterce. – Malomipar: Dr. Somodi András vállalati vezérigazgató, Kolozsvár. – Szeszipar: Dr. Illyés Viktor szeszgyáros, Récekeresztúr. – Édes szeszipar: Pálffy László, a Szittya Magyar Keresk. R.T. vezérigazgatója, Kolozsvár. – Építőanyagipar: Dr. Goldner Hermann, a „Hephaistos” Élesdi chamotte tégla, cserépgyár és Mészégető R.T. igazgatója, Élesd. – Faipar: vitéz Zúdor Sándor, a Lomási Erdőipar R.T. vezérigazgatója, Kolozsvár. – Villamos szakosztály: Kompanek János, a Villamosművek igazgatója, Kolozsvár.

Számvizsgáló bizottsági tagok:
B. Farkas Gábor, az „Ursus” egyesült kolozsvári tordai sörgyárak R.T. igazgatója, Schlossel Richárd, vállalati igazgató, Kolozsvár. Warga András, a „Fermeta” Fémárugyár igazgatója, Kolozsvár.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A robbantószerek erejének mérése A robbantószerek erejének mérése
A robbantóanyagok kezelése igen nagy gyakorlatot és nagy tudást...
Nász a királyi családban Nász a királyi családban
Erzsébet Amália főherczegnőnek, néhai Károly Lajos főherczeg...
Donogán és Darányi jó eredményei az OTE atlétikai versenyén Donogán és Darányi jó eredményei az OTE atlétikai versenyén
A MOVE óbudai Tornaegylet fönnállásnak 60. évfordulója alkalmából...
A frankhamisítás ügyében a budapesti rendőrség az ünnepnapok alatt is a legenergikusabban folytatta a nyomozást A frankhamisítás ügyében a budapesti rendőrség az ünnepnapok alatt is...
Felsőbb helyről utasítás érkezett a főkapitánysághoz, hogy a Hágában,...
A németországi forradalom
A nagy leszámolás napjai folynak Németországban is. A császár, aki...
Őszinte helyszíni tudósítás a németek két nagy demonstrációs vásáráról Őszinte helyszíni tudósítás a németek két nagy demonstrációs...
„Először vesz részt Magyarország a lipcsei vásáron ipari...
A király feloszlatja a zágrábi országgyűlést A király feloszlatja a zágrábi országgyűlést
A horvát országgyülés elnapolása váratlan fordulatot adott a...
A Nemzeti Múzeum könyvtára. A Nemzeti Múzeum könyvtára.
A Magyar Nemzeti Múzeum tulajdonképeni alapja s mai is egyik...
Budapesti utczai élet Budapesti utczai élet
Hiába – a főváros valóságos Eldorádó – meseország! Itt...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98