Dtum
Login with Facebookk
1943 | Február

Rövidek

Még nincs közös észak-afrikai főparancsnok
Lisszabon, január 31.
(NST) A Daily Express newyorki tudósítója arról számol be, hogy a nemrég elterjedt hiresztelések, amelyek szerint Alexander tábornokot nevezik ki északafrikai közös főparancsnoknak, lassanként elhallgattak és nem találtak visszhangra. Amerikában a casablancai értekezlet ellenére nem akarnak angol főparancsnokról hallani.

Ugyanez a tudósitó másrészről azt jelenti, hogy a konferencián tárgyalásra kerül négy pont közül kettőre nézve megegyezés jött létre Roosevelt és Churchill között bizonyos mértékig. Az egyik pont ezek közül. az északafrikai közös főparancsnok kinevezése, akinek személyéről viszont még semmit sem tudnak, a másik pedig az Európa elleni offenzíva és a tengeralatrjárók elleni harc kérdése.

Mindkét esetben természetesen még meg kell várni, hogyan válik valóra a megegyezés. A tárgyalások harmadik főpontja a Szovjetunióval és Kinával való katonai és gazdasági együttműködés és esetleg közös háborus célok leszögezése, továbbá egy közös legfőbb haditanács létesítése volt. E pontokra vonatkozóan még remény van a megegyezésre. A legkevesebb eredményt a konferencia az egymással szembenálló francia csoportok kibékítése terén érte el. Noha ez volt összehívásának közvetlen célja,

Paulus vezéredredes vezértábornagy lett
Berlin, január 31.
A Führer főhadiszállásról jelentik a Német Távirati Irodának: A véderőfőparancsnokság közli: A Führer Paulus vezérezredest, a dicsőséges hatodik hadsereg főparancsnokát Sztálingrád hős, védőjét vezértábornaggyá nevezte ki.

Eden Washingtonba utazik
Stockholm, január 31.
(NST) A Dagend Nyheter londoni tudósítójának értesülése szerit Eden brit külügyminiszter a közeljövőben Washingtonba szándékozik utazni, ahol megbeszéléseket folytat a casablancai értekezlet alkalmával érintett politikai kérdések ügyében.


Az Economist ezzel kapcsolatban azt írja, hogy a casablancai értekezleten érintett politikai kérdések tisztásáa elengedhetetlenül szükséges és éppen ezért kikerülhetetlen egy ujabb angol-amerikai találkozó. A svéd tudósító szerint angol-amerikai körökben Eden washingtoni utját igen kivánatosnak tartják, már csak azért is, mert a külügyminiszter helyzete Anglia belpolitikai ügyeiben mind nagyobb fontosságot nyer.

Háboru után Amerika lesz a világ védnöke?

Washington, február 14.
(Stefani) Knox amerikai tengerészeti miniszter Springfieldben mondott beszédében kijelentette, hogy a világnak a háboru után védnökre lesz szüksége és a védnök nem lehet más, mint az Egyesült Államok. Ezért kell az Egyesült Államoknak – tette hozz – elfoglalni a földkerekség főbb hadászati támaszpontjait, hogy közvetlen ellenőrzést gyakorolhasson az egész világon.

Népfelhivást akarnak intézni Gandhihoz
Amszterdam, február 21.
(Német Távirati Iroda)  Az angol hirszolgálati iroda jelentése szerint Savarkar, a Hindu-Mahasabba elnöke javasolta, intézzenek népfelhívást Gandhihoz, hogy hagyja abba böjtölését.


- Mindent elkövettünk – mondotta Savarkar –, hogy rávegyük a kormányt, helyezze szabadlábra Gandhit és mentse meg életét. Nincs értelme minden valószínűséggel szemben azt remélni, hogy a böjtölés, vagy az abban kifejezésre jutó erkölcsi és emberi felhívás megváltoztatja a kormány gondolkodásmódját.

Nápolyt bombázták
Róma, február 21.
(Stefani) Az olasz főhadiszállás 1902. közleménye: A déltunéziai szakaszon harckocsi-összecsapás folyt le, melynek során repülőktől támogatott páncélosaink azonnal ellentámadással kudarcba fullasztottak egy ellenséges vállalkozást.  Repülőink a szíriai Tripoli és Beirut raktárait és olajfinomítóit bombázták.


Ellenséges repülők Nápolyt bombázták. A középületekben némi kár esett. Eddig 119 halottat és 332 sebesültet számoltunk össze a polgári lakosságból.  Támadás folyt Palermo ellen is. Kisszámú áldozat van. Az olasz és német légvédelmi tüzérek találata következtében négy támadó repülőgép lezuhant, kettő a tengerbe, egy Palermótól 11 kilométernyire, a negyedik pedig egy közeli helységre. Néhány bomba esett Kalábriára és Amante, Gioia Taura és Citlavona helységre. A polgári lakosság köréből néhány áldozat van. Két ellenséges repülőgépet, midőn Porto Empedocle fölött elszálltak, szintén lelőtték a légvédelmi tüzérek.

Szlovákiából kitelepitik a cseheket
Pozsony, február 28.
(NST) A szlovák belügyminisztérium rendeletet bocsátott ki, amely szerint az összes Szlovákiában élő cseheknek jelentkezniök kell még ha szlovák állampolgárok is. Pozsonyban március 15-től kell a cseheknek a rendőrségen jelentkezniök. Mint a Gardista cimű  lap közli, Szlovákiában még 29.000 cseh él, akik közül sokan ellenséges propagandát folytatnak és ellenszenvvel viseltetnek a fiatal szlovák állammal szemben. A lap azt is bejelenti, hogy a csehek egyrészét visszatelepitik a protektorátusba, ahol viszont 25,000 szlovák él, akiket hazahoznak Szlovákiába.

A hónap katonai és politikai eseményeiből távirati stílusban

1. hét
Sztalingrádban a GPU épületében a végsőkig ellenállnak a német védők. – Elpusztitották a Donec nyugati partján alkotott szovjet hidfőt, a bolsevisták ellenlökései a Donec jegén át összeomlottak. – Német ellentámadás a Kaukázus és a Don alsó folyása közötti területen. – Egyre növekvő erővel tart Voronyezstől nyugatra a csata. – Szovjet tömegtámadások a Ladoga-tónál. – Polgári mozgósítás Horvátországban 15-70 évig. – Támadásra számitanak a tengelycsapatok Észak-Afrikában. – Tripolitániában és Tunéziában visszaverték az angolszász támadásokat. – Doenitz tengernagy a német haditengerészet új főparancsnoka.

2. hét
Téli csata Lappföldtől a Fekete-tengerig.– A Don torkolatvidékén, a Donec középső szakaszán és az Oskoltól nyugatra a leghevesebbek a harcok. – Német tengeralattjárók ujabb sikerei. – Légitámadások Nyugatnémetország és Palermo környéke ellen. – Nagyobb amerikai csatmozdulatok a tunéziai arcvonalon. – Churchill visszaérkezett Tripoliszból Londonba

3. hét
Heves hóviharokban ujabb nagy szovjet támadások indultak. – Erősödött a szovjet nyomás a Donec középső szakaszán. – Sulyos harcok a Kaukázusban, Charkov és Kurszk körül. – Ismételt szovjet támadások a Volchov és Lagoda-tó közütti és Leningrádinál. – Német repülők Dél-Angliát bombázták, brit légitámadás Nyugat-Németország ellen. –Észak-Afrikában csak felderítő tevékenység volt.

4. hét
Rzsevnél visszaverték a szovjet támadásait. – A keleti arcvonal nagyrészén megindult az olvadás. – Folytatódnak a szovjet tömegtámadások Orelnél, az Ilmen-tótól délre és Volchovtól Leningrádig. – Rosszabbodott Gandhi állapota. – Nagy angol kötelék siet Észak- Tuniszból Tebbessa felé a szorongatott amerikaiak támogatására.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
 Alexander tábornok Paulus Oroszországban Anthony Eden Frank Knox Savarkar Nápoly, az álomváros
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Dümov Oszip - A Vlasz gyerek Dümov Oszip - A Vlasz gyerek
Oszip Dümov a nagy orosz klasszikusok után következett írónemzedéknek...
Elkobzott ujság Elkobzott ujság
A budapesti ügyészség a „Nap” czímű napilap augusztus...
Pénzintézeti központ Pénzintézeti központ
A pénzintézeti reform régóta vajudó ügye ujabb stádiumba jut azzal a...
A hatvanéves Mayer János
Heves vármegye Kompolt falujának egyik jómódu kisgazda-otthonában, az...
Egy öngyilkos panasza Egy öngyilkos panasza
Aradon Schrankó Viktor Tivadar kazánkovács a vasúti vonat elé vetette...
A Hangya hatalmas fejlődése A Hangya hatalmas fejlődése
A Hangya Szövetkezeti Központ igazgatóságának az elmult héten...
Widder Béla a sanremói öngyilkos Budapestre érkezett Widder Béla a sanremói öngyilkos Budapestre érkezett
Szombat este sápadt, megviselt arcú férfi jelent meg az...
A dum-dum löveg A dum-dum löveg
A harcolás módjában is megnyilatkozik egy-egy nemzet lelkülete. A...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98