Dtum
Login with Facebookk
1943 | Február

A németek a főellenállási központokban tervszerüen megröviditették az arcvonalat

Berlin, február 7.
A Nemzetközi Tájékoztató Iroda jelenti a keleti harctérről:
A keleti harctéri helyzet jellemzője a német állások világosan felismerhető erőgyarapodása, amely eredménye annak, hogy a főellenállási központokban tervszerűen megröviditettük az arcvonalakat. Az ebből származó fokozott harcerő meggyőzően jutott kifejezésre azokban a lendületes ellentámadásokban, amelyekkel minden szovjettámadásra válaszoltunk.

 

E harcokban a Szovjet nem utolsó sorban a német légi haderő rendkivül nagymértékű bevetése következtében a pénteki napon 83 páncélost, 16 páncélos felderitőkocsit, 112 löveget, köztük sok nehéz ágyut, 5 sztalinorgonát, 23 nehéz gránátvetőt és egyéb hadianyagon kívül több mint 200 gépesitett és fogatott járművet vesztett. A fokozott ellenhatás következtében különösen a Kubán-, a Don- és a Donecvidéken még megsokszorozódtak a bolsevisták amugy is sulyos veszteségei. Itt, de a középső arcvonalszakaszon is, harci- és rombolórepülőgépek nagy kötelékeinek szüntelen támadásai valóságos vérfürdőt rendeztek a bolsevista tömegek között. Többhelyütt több ezred készenléti állásait a német bombák repeszeinek és a tűzfegyverek lövedékeinek zápora szétzuzta.


Novoroszijszk térségében a német és szövetséges kötelékek hátában partraszállt szovjetcsapatok mégjobban összeszoritottuk. A velük hozott mind a hat páncélos harckocsit megsemmisitettük. Egy ujabb partraszállási kisérlet a német partbiztositás összpontositott elháritótüzébe került és a partraszállni akarókat még a tengeren szétugrasztottuk.


Ugyanilyen kudarccal végződtek az Albin-szakasz völgykijárataiban a Szovjet többször megismételt nagyobb előretörései. Itt a bolsevisták a támadásba bevetett 36 harckocsi közül 18 harckocsit vesztettek. Ezek elégtek vagy szétlőve ottmaradtak a bolsevista lövészek holttesteivel boritott csatatéren.


Német támadócsoportok rohamerői a Kubán-vidéken és a Manics mélyföldön lévő sündisznóállásokból mély előretöréseket hajtottak végre a támadó szovjetcsapatok között. Gyors német csapatok e harcok közben elfoglaltak egy támaszponttá kiépitett helységet. A helységet mintegy két lövészzászlóalj tartotta megszállva. A két zászlóaljat néhány fogoly kivételével felmorzsoltuk. A németek itt egy nagy üzemanyagraktárt zsákmányoltak.


A Don alsó folyása vidékén a Szovjetnek mintegy ezrednyi erősségű csapatokkal a hídfőállás ellen intézett támadásait ellentámadással visszavertük, Nyolc szovjetharckocsit megsemmisitettünk és a bolsevistákat visszavetettük messze keletre.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Ez a térkép A szovjetföld szívében című cikkhez készült a Tolnai Világlapjában Támad a szovjet A keleti hadszíntér téli képe
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98