Dtum
Login with Facebookk
1943 | Március

II. Rákóczi Ferenc

Zolnai Béla könyve

A könyvnek talán azt a címet lehetett volna adni: A Harmadik Rákóczi. Az első a mult század ideálalakja, a függetlenségért harcoló Vezérlő Fejedelem; a második a Száműzött Rákóczi, akinek körülvitatott arcképét Szekfü Gyula rajzolta meg; ez a harmadik a Grosboisi Remete, aki magányosan viaskodik Istennel Zolnai könyve szerencsére nem életrajz, mint ahogy a sorozat címe hirdeti, hanem szellemi arckép; minden fejezetben más és más szempontból világítja át a fejedelem életét és művét.

 

Ezek között a szempontok között vannak természetesen politika történelmiek is, de dominálnak az irodalmi és vallási szempontok. A könyv szerzőjét, aki kiváló irodalom történész és a magyar-francia szellemi kapcsolatok buzgó kutatója, érdeklődése természetszerűen inkább ebbe az irányba vonzotta és ez az a terület, ahol igen sok új vonással gazdagítja a már annyira elkészültnek látszó Rákóczi-arcot.


Zolnai Béla évekkel ezelőtt tanulmányt írt Rákóczi könyvtáráról. Ez az alapja jelen könyvének is. A könyvtárban található könyvek segítségével utána nyomoz a Fejedelem olvasmány-élményeinek és megállapítja, milyen szellemi környezetben alakult ki Rákóczi gazdag és sok tekintetben eredeti eszmevilága.


Hangsúlyozza a barokk elemet: „Francia festményeken Rákóczi mint romai imperátor látható, tollas sisakban és vértezve, de hosszú, szeliden kacskaringós bajusszal”. Felhívja a figyelmet a kor könnyező, zokogó szentimentális mozzanataira. Érdekes, hogy Rákóczi udvara is annyira nemzetfölötti volt, mint korának többi fejedelméé; pl. Rodostó udvari méltóságai közül csak az udvarmester, Zsibrik, a főkamarás, Mikes és talán a főáldozár; Radulovics, magyar - a többi francia és olasz. Politikája is európai politika: egész neveltetése erre predesztinálta.


Zolnai gondosan áttanulmányozta Rákóczi 1739-ben Hágában megjelent francianyelvű Mémoires-jait, amelyeket sokkal kevesebben ismernek, mint latinnyelvű, magyar fordításban is olvasható Vallomásait. A Mémoiresban Rákóczi elsősorban önmaga fölött gyakorol erős kritikát, de ez is kiderül, hogy a nemzetre vonatkozólag sok illúziója szétfoszlott, ez a könyv a magyar önkritika egyik fontos okmánya.


Különösen foglalkoztatja Zolnait Rákóczi kapcsolata az akkori Franciaország legfontosabb vallási mozgalmával, a jansenizmussal. Kimutatja, hogy a Szent Ágostonból táplálkozó fejedelem mennyire fogékony lehetett e zordon tanítás iránt és milyen súlyos küzdelmet váltott ki lelkéből, amikor az Egyház kárhozatta Jansenius püspök tanait. Itt kapcsolódik Rákóczi a legerősebben a francia kultúrához, itt rokon Zolnai szerint annak legnagyszerűbb alakjával. Pascallal; irodalmi működésének is ez a vallás-ethikai problémakör áll a középpontjában.


Igy azután érthető Zolnai könyvének konklúziója: „Rákóczi lelkében sokkal komplikáltabb érzések és mélyebb gondolatok hullámzottak, mint amilyennek a konvencionális közfelfogás, vagy a dilettáns költők, műpróza és ponyva táplálta néphit elképzeli őt, a szabadság egyetlen, ünneplő attitüdjében”.
Zolnai Béla azok közé a ritka egyetemi tanárok közé tartozik, akik az olvasható stílust nem tekintik árulásnak a tudomány, az egyetem és az akadémia méltóságával szemben; sőt jól ír, könnyen, ha kell, hangulatosan is. És érti még azt a legnehezebb művészetet is, hogy ne mondjon többet a kelleténél.
Szerb Antal

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Egy volt főhadnagyot, akinek két felesége van, a tábla fölmentett a bigámia vádja alól Egy volt főhadnagyot, akinek két felesége van, a tábla fölmentett a...
Nem mindennapi érdekességü és jogászkörökben nagy föltünést keltő...
Rövidek Rövidek
Mussolini a Kelet-Afrikába induló csapatokhoz: - Kijelentem nektek,...
Az új nyugdíjtörvény Az új nyugdíjtörvény
Lukács László pénzügyminiszter az Állami Tisztviselők Országos...
A NEP elnökének beszámolóbeszéde Hajdúszoposzlón A NEP elnökének beszámolóbeszéde Hajdúszoposzlón
Tasnádi Nagy András, a Nemzeti Egység Pártjának elnöke vasárnap...
Karácsonyra mindenki gázálarcot vegyen! Karácsonyra mindenki gázálarcot vegyen!
Nagy meglepetést keltett mindenütt Kaposvár polgármesterének, dr....
A MUSz versenye – hadibajnokságok A MUSz versenye – hadibajnokságok
A Magyar Uszó Szövetség vasárnap rendezte a Rudasfürdő uszodájában...
Az orosz rendőrség titkaiból III. Az orosz rendőrség titkaiból III.
Miután már tökéletesen meggyőződtünk arról, hogy Azev áruló, most még...
Lássunk tisztán Lássunk tisztán
A népszámlálási adatok szerint őstermeléssel foglalkozik ez idő...
Engel országos rekorddal győzött Párisban Engel országos rekorddal győzött Párisban
A magyar úszó és vízipóló csapat hétfőn Párisban vendégszerepelt. A...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98