Dtum
Login with Facebookk
1944 | Február

Rövidek

Nem egyedül vagyunk
Budapest, február 6.
A napokban olvastuk a propagandaügyi miniszter beszédét, amelyben többek között elmondotta azt, hogy a háboru közeledik felénk és fokozott nemzeti egységre van szükségünk. Kérdezzük: ezt az egységet szolgálják-e az Egyedül vagyunk igen jeles tollal megirt, de minden sorában ujabb és ujabb gyűlölséget, széthuzást keltő cikkei? És ezzel a kérdéssel nem egyedül vagyunk.

Fontos minisztertanács Vichyben
Vichy, február 20.
(Német Távirati Iroda.) Szombaton Pétain elnöklete alatt minisztertanácsot tartottak, amelynek során Laval miniszterelnök a Földközi-tenger vidékén a megszállt területekkel való összeegyeztetésével kapcsolatos kérdéseket tárgyalta.

(NST) „Azok a szenvedések, amelyek országunkra szakadtak, a legmélyebben érintenek engem” - jelentette ki Pétain marsall szombaton a Toulouse környéki polgármesterek fogadása alkalmából. „Ha rám hallgattak volna, nem üzentek volna háborut”- mondotta a francia államfő.

Rommel vezértábornagy megszemlélte az Atlanti-fal erőditményeit Normandiában

Berlin, február 20.
A Német Távirati Iroda értesülése szerint Rommel vezértábornagy az Atlanti-fal mentén folytatott szemleutján az utóbbi napokban a normandiai erőditményeket látogatta meg. A vezértábornagy magas katonatisztek kiséretében behatóan megvizsgálta a legkisebb ellenállási fészkeket is és meghallgatta a támaszpont-parancsnokok jelentéseit s meggyőződött a normand partvidék védelmi készültségének harci erejéről. Különös figyelemmel vizsgálta meg a nagy kiterjedésű sűrű aknazárat a partvidéken.

 

Mélyreható megbeszélésekkel képet alkotott magának a vezértábornagy az Atlanti-fal ütőerejéről Franciaország legészakibb partvidékein, ahol legutóljára a Cherbourg-erőd erős védelmi berendezéseit szemlélte meg.

Londonban biztosra veszik a lengyel menekült- kormány átalakitását

Genf, február 27.
(Német Távirati Iroda.) Most már biztosra vehető, hogy változások lesznek a londoni lengyel menekültkormányban - jelenti a Daily Sketch. Ezekre a változásokra szükség van, minthogy máskép nem lehetséges a barátságos megértés a Szovjetunió és a menekültkormány között

Angol lapok a London elleni légi támadásról
Genf, február 27.
(Magyar Távirati Iroda.) Londonból jelentik: A londoni sajtó feltűnő sok helyet szentel a legutóbbi London elleni német légitámadásoknak. Míg a lapok eddig „gyujtogató támadásokról” írtak, most a „tűzvillám” kifejezést használják. London ismét igen komoly képet nyújt - irja a Daily Mail. Egy szemtanu leírja a lapban, hogy amikor a kedd éjszakai támadás után kinézett az ablakból, csupán lángtengert látott, akármerre nézett is.

A hónap katonai és politikai eseményeiből távirati stílusban

1. hét
A Finn-öböltől a Fekete- tengerig tovább tart az elháritó csata. – Légi támadás Páris egyik külvárosa ellen. – Ujabb részletek a cassinói csatáról.

2. hét
A finn belügyminiszter, Paasikivi és más finn politikusok Stockholmban. – A keleti front harcait erősen befolyásolja a havazás és az eső. – Török válasz az angol figyelmeztetésre.

3. hét
Helsinkiben bizakodó a hangulat. – A keleti arcvonalon tovább tart a szovjet nyomás. – Elkeseredett harcok a nettunói hidfőnél és Cassinóban.

4. hét

A finn kormány tájékoztatja a képviselőházat a helyzetről. – Ujabb légi támadás Helsinki ellen. – Bolgár miniszter Szófiának Ankarához és Moszkvához való viszonyáról. – Az Egyesült Államok szakitanak Argentinával? – Egyre növekszik a légi háboru hevessége. – Sulyos harcok a keleti front északi szakaszán, megindult a Szovjet támadása Krivoj Rognál.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Antal István nemzetvédelmi propagandaminiszter Pétain A náci propaganda Európa védőbástyájának nevezte az Atlanti-falat Légi felvétel az égő Londonról
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98