Dtum
Login with Facebookk
1944 | Június

Küszöbön áll az invázió második szakasza

Berlin, június 11.
A német katonai szóvivő kijelentette, hogy az invázió második szakaszának megindulása a legközelebbi órákban vagy napokban várható. Az ellenség egyelőre azzal van elfoglalva, hogy hídfőállását zsilárda kézbe vegye. Hangsúlyozta ismételten a szóvivő, hogy a német hadvezetőségnem nem volt célja a partraszállás megakadályozása, hanem az az óhajtása, hogy az invázió kifejlődjék, mivel a háború végleges eldöntésének lehetőségét ebben látja. Feltehető, hogy az angolszászok megkisérlik a Cotenin-félsziget elvágását és Cherbourg elfoglalását. Előzőleg azonban - hangsúlyozta a szóvivő - „a németek is ott lesznek.” A német hadműveleti tartalékok harcbavetéséről a szóvivő kijelentette, hogy ez még csak most kezdődiik. (NST)


Madrid, június 11.
Azmar, spanyol katonai szakiró, az invázióval kapcsolatban megállapítja, hogy annak első szakasza még nem érte el csúcspontját. Ha Runstedt mozgósitja a rendelkezésre álló tartalékokat, akkor Bayeux körül minden angolszász katonával 5-6 német katona áll majd szemben és ugyanez lenne a helyzet ágyúkban és páncélosokban is. Montgomery a hadműveletek eddigi alakulásában bizonyára erősen csalódott, mert az angolszászoknak még mindig nem állnak rendelkezésére nehéz tengeri egységek kikötésére alkalmas kikötők. (TP)

Montgomery a tervezett 10 hadosztály helyett 18-at vetett harcba
Berlin, május 11.
A szövetségesek hat éjszakai és ötnapi lekeményebb harc után, 18 legnagyobbrészt csatában kipróbált és legjobban felszetelt elithadosztály, valamint számos súlyos csatahajó támogatásával, mindenféle mintájú bombázók ezreivel és jelentős különleges kötelékek, mint utászdandárok stb. bevetésével egy hídfőállást kerítettek kezükbe. Ez az Orne torkolatának nyugati partjától a Contenin-félsziget keleti partján Sainte Mere Egliseig terjed. Ennek az állásnak mélysége 12 és 20 kilométer között ingadozik.


A szövetséges főparancsnokság további intézkedésig már csak az egyesült államokbeli és az angliai közhangulatra való tekintettel sem teszi közzé azokat a veszteségeket, amelyeket az angolszászok e hídfő megszerzése közben szenvedtek. A szövetségesek rendkívül magas veszteségeinek jelentős mértéke azonban az a többször említett tény, hogy Montgomery kénytelen volt az eredetileg tervezett tíz-tizenkét hadosztály helyett már eddig is 18 hadosztályt harcbavetni, azonkívül nagyobbszámú különleges csapatot, úgyhogy idáig legkevesebb 350-400.000 főnyi szövetséges hadsereg harcbavetésre került sor.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Morgan altábornagy, a partraszállási tervek kidolgozója A második arcvonal részletes térképe Észak-Franciaország, ahol a partraszállás megtörtént Kissé megviselt érdekes kép az invázióra induló angolszász flottáról. Jól láthatók a hadihajók fölé repülőtámadás elhárítására kifeszített záróléggömbök Június 6-án, a D-napon megindult az Overlord hadművelet Ramsay angol admirális a tengerészeti hadműveletek irányítója Rundstedt, az invázióellenes arcvonal, Rommel, Blaskowitz, különböző hadseregcsoportok és Sperrie, a nyugat-európai légierő főparancsnoka
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A szemüveglencse A szemüveglencse
Kovács úr végre rászánta magát, hogy felkeresi a szemorvost. A baj...
Lehet-e füstöléssel tavaszi fagy ellen védekezni? Lehet-e füstöléssel tavaszi fagy ellen védekezni?
Akik egyoldalú tapasztalatra támaszkodnak, többnyire azt mondják,...
A pesti nyomor A pesti nyomor
Huszár Károly miniszterelnök a mult héten néhány külföldi, nemesszivü...
Dr. Szabó Juci Dr. Szabó Juci
Kezdettől fogva naponként ott a tábla a pénztár fölött: "Minden jegy...
Az Újpest bravúros játékkal kiverte az Ambrosianát a Középeurópai Kupából Az Újpest bravúros játékkal kiverte az Ambrosianát a Középeurópai...
Újpest – Ambrosiana 3:1 (1:0) Vasárnap délután 12.000 néző...
A képviselőház szerdai ülésein A képviselőház szerdai ülésein
A képviselőház szerdai ülésein báró Lévay Lajos munkapárti képviselő...
Olcsóbb lesz a villamosjegy és az elektromos áram Olcsóbb lesz a villamosjegy és az elektromos áram
A bázeli kölcsön egyezmény, mint ismeretes, a villamosvasutak és az...
Vas-huszfilléresek a forgalomban Vas-huszfilléresek a forgalomban
A pénzügyminiszter julius 31-én adta ki rendeletét a koronaértékre...
Meghalt a király.... Meghalt a király....
SCHÖNBRUNNBAN, a kastély hálótermében, körülvéve fenséges...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98