Dtum
Login with Facebookk
1944 | Október

Balkáni és a kelet-európai kérdések

Berlin, október 15.

(Német Távirati Iroda) A Times pénteki cikkéről, amely közös angol-szovjet politikát javasol a Balkánon, a Wilhelmstrassen megjegyzik, hogy a cikk nyilván Churchill és Eden Moszkva elé terjesztett programmját tükrözi vissza. Tartalmazza Anglia kívánságait és már eddig tett engedményeit. A Times Anglia és a Szovjetunió között 1942-ben a Balkán-kérdésben megkötött szerződésre hivatkozik.


Emlékezetes, hogy angol és szovjet részről 1942-ben a legerélyesebben cáfolták azokat a német értesüléseket, hogy a szovjet-angol szerződés megkötése alkalmával titkos megegyezések is létrejöttek. A Times megerősíti most, hogy történtek ilyen titkos megegyezések, közli ugyanis, hogy annakidején megállapodtak abban, hogy a Szovjetunió „jogosan igyekszik érdekeit azzal biztosítani, hogy Romániát és Bulgáriát, esetleg Magyarországot és Jugoszláviát is belevonja egy szovjet biztonsági rendszerbe.” (MTI)


A brit hírszolgálat jelenti Moszkvából, hogy Sztalin és Churchill között nincs lényegbevágó nézeteltérés és a lengyel kérdésben. A londoni lengyel kormány és a lublini lengyel szovjet között azonban még mindig mély szakadék tátong. (MTI)


Churchill miniszterelnök Eden és a moszkvai angol nagykövet társaságában szombaton újabb megbeszéléseket folytatott Mikolajczyk lengyel emigráns miniszterelnökkel és Romer külügyminiszterrel. (NST)

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Stanislaw Mikolajczyk Tadeusz Romer
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98