Dtum
Login with Facebookk
1945 | Április

Németország kapitulált

Budapest, április 29.
A világ óriási izgalommal értesült vasárnap délután arról a hírről, hogy náci-Németország egyik legfőbb vezére, Himmler SS-birodalmi vezető, a német hadsereg minden feltétel nélkül való fegyverletételét ajánlotta fel Nagybritanniának, az Egyesült Államoknak és a Szovjetuniónak. Erről a hírről a következő távirat érkezett San Franciscóból:
„A sanfranciscói értekezlet résztvevői izgalommal értesültek a Himmler ajánlatát tartalmazó Reuter-jelentésről. A sanfranciscói világértekezlet tagjai között elterjedt hírek szerint Himmler keddig kívánja végrehajtani Németország feltétel nélküli megadását a Szovjetuniónak, Nagybritanniának és az Egyesült Államoknak.”


E táviratot megelőzően a Reuter-iroda egy másik jelentése még arról számolt be, hogy Himler csak Nagybritanniának és az Egyesült Államoknak ajánlotta fel Németország feltétel nélküli fegyverletételét. A nácivezér ajánlásában kijelentette, hogy „módjában áll a fegyverletétel felajánlása” és hogy „felelősséget vállal az ajánlat teljesítéséért.”  Himmler ajánlata – még meg nem erősített hirek szerint – arról is beszámol, hogy „Hitler halálán van.” A Reuther-iroda jelentése szerint London és Washington ezt a Himmler-ajánlatot nyomban visszautasította, kijelentve, hogy az ajánlattal csak akkor hajlandók foglalkozni, ha azt nemcsak Nagybritanniának és az Egyesült Államoknak, hanem a Szovjetuniónak is átnyújtják. A Reuter-iroda jelentette azt is, hogy Himmler Stockholmon keresztül juttatta el ajánlatát az angolszászokhoz, a megadási javaslatot svéd magánszemély közvetítette.


A San Franciscóból vasárnap délután érkezett távirat azt mutatja, hogy Himmler ajánlata már eredetiben is mind a három nagyhatalomhoz szólt, vagy pedig, amikor értesült az angolszászok elutasításáról, megismételte az ajánlatot, de most már a Szovjetuniónak is átnyújtotta.

 

Mussolinit kivégezték
Róma, április 29. (Reuter.) A milánói rádiónak itt felfogott vasárnapi jelentése szerint Mussolinit és más fasiszta főembereket a hazafiak kivégezték. Milánói jelentés szerint a kivégzettek között volt Alessandro Pavolini, a fasisztapárt főtitkára, Carlo Scorza, a fasisztapárt volt titkára és Clara Petacci, Mussolini barátnője.
(MTI)

Berlin szívében a Vörös Hadsereg
A vasárnap hajnali hivatalos szovjet jelentés közölte, hogy az első bjelorussziai arcvonal csapatai tovább folytatták a berlini front felmorzsolását és elfoglalták Charlottenburg városrész északnyugati területét egészen a Bismarck-Strasséig, Moabit nyugati részének felét és Schöneberg keleti részét. Az első ukrajnai arcvonal csapatai viszont Berlin délnyugati részén törtek előre: birtokukba vették Friedenau, Grunewald és Auleben városnegyedeket és az utóbbiban felvették az érintkezést az első bjelorussziai arcvonal csapataival, amelyek az első napon Siemensstadtot foglalták el.

A hitlerista haderők végvonaglása

A hitlerista hadsereg összeomlásának már nem előszele az, amely Németország felől süvít. Az összeomlás maga dübörög már a teutonok földjén. Az összeomlás útjának utolsó mérföldköveit az elmúlt huszonnégy órában a következő világtörténelmi jelentőségű események jelzik:
1. A Vörös Hadsereg elfoglalta Rathenow, Spandau és Potsdam városokat.
2. Berlin városnegyedei közül Neukölln, Tempelhof, Steglitz, Smargendorf elesett.
3. A Vörös Hadsereg és az angolszász haderők a középnémetországi Torgau városánál egyesültek egymással. Ezzel az Észak-Németországban harcoló náci csapatokat elvágták a Dél-Németországban még ellenálló erőktől.
4. Az amerikaiak Passaunál átkeltek a Dunán, elfoglalták Regensburgot és Ingolstadtot.
5. Bréma városa angolszász kézre került.
6. Észak-Németországban újabb találkozó készül az angolszász és orosz haderő között. Ausztriában is csak 120 kilométer választja már el a két diadalmas hadsereget.
7.Génuát elfoglalták az amerikaiak. Milánót, Turint, Comót és a többi felsőolaszországi várost a partizánok kerítették kézre. Az olasz Riviera egyrésze a francia, másrésze az amerikai csapatok kezére került. A hitlerista és fasiszta helyőrségek csaknem mindenütt megadták magukat.
8. Az amerikai és francia csapatok a partizánok segítségével véglegesen elvágták a Felső-Olaszországban rekedt náci seregek visszavonulási útját.
9. Mussolinit elfogták vele együtt a partizánok fogságába került Grazini tábornok, Pavolini és Farinacci fasiszta főtitkárok. Mussolini letartóztatására Róma parancsot adott ki. Mussolini családja – felesége, fia és leánya – olasz rendőrtisztek kíséretében Svájcba akart átszökni. A svájciak nem engedték be.
10. Kurt Dittmar altábornagy, a német rádió hírhedt katonai hírmagyarázója, Magdeburgban amerikai fogságba esett.  Hitler vichy-i nagykövete Svájcba szökött.
11. Göring családjával és ötmillió font sterlingnek megfelelő értékekkel repülőgépen megszökött.
12. Reynaud és Daladier volt francia miniszterelnök és Gamelin, a francia haderők volt főparancsnoka, kihasználva a felbomlott fegyelmet, megszöktek a német internálótáborból és Svájcba érkeztek.
13. Hitler berchtesgadeni kastélyának legnagyobb része és a kastély körül lévő SS-laktanyák a legutóbbi angolszász légitámadás következtében elpusztultak.
14. A diadalmas orosz hadsereg három vezére, Timosenko, Tolbuchin és Malinovszki tábornagyok a legmagasabb kitüntetéseket kapták.
15. San Franciscóban megkezdődött a világ demokratikus államainak értekezlete, hogy lefektessék az eljövendő világbéke alapjait. Az első napon Molotov, a Szovjet külügyi népbiztosa nagy beszédben vázolta a kitűzött feladatokat és a valóban tartós világbéke és világdemokrácia megvalósításának útját.
16. A Szovjet-Unió kommunista pártjának május elsejei kiáltványa egyetlen, messzehangzó diadalkiáltás.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Himmler 1945-ben A vég Pavolini Carlo Scorza.jpg Clara Petacci
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A szociáldemokratapárt országos kongresszusa A szociáldemokratapárt országos kongresszusa
A kongresszus megnyitása Pontosan 10 órakor a zsufolt ülésterem előtt...
A legnépszerübb filmszerző Molnár Ferenc A legnépszerübb filmszerző Molnár Ferenc
A „B.Z. am Mittag” a legpopulárisabb berlini bulvárlap...
A Gyáriparosok Szövetségének munkaprogrammja A Gyáriparosok Szövetségének munkaprogrammja
A Magyar Gyáriparosok Országos Szövetsége e hó 12-én tartott...
Az állatkerti jégpálya Az állatkerti jégpálya
Az állat- és növényhonosító társaság igazgatósága, ugy mint minden...
Európa boxbajnoksága? Európa boxbajnoksága?
Az angolok mérhetetlen önteltsége és erőszakossága nyilvánul meg...
A pinczehelyi véres választás A pinczehelyi véres választás
Megirtuk már, hogy a piczehelyi kerületben, (Tolna) melyet eddig...
Divatos tavaszi kalapok Divatos tavaszi kalapok
Az itt látható modellek a rue de la Paix egyik előkelő szalónjából...
A magyar – osztrák válogatott mérkőzés A magyar – osztrák válogatott mérkőzés
Magyarország győz 3:0 (1:0) arányban Gyönyörű napsütéses idő...
Boer látogatók Budapesten Boer látogatók Budapesten
A héten boer vendégek voltak Budapesten. Az egyik a hires Dewett boer...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98