Dtum
Login with Facebookk
1945 | Április

Németország kapitulált

Budapest, április 29.
A világ óriási izgalommal értesült vasárnap délután arról a hírről, hogy náci-Németország egyik legfőbb vezére, Himmler SS-birodalmi vezető, a német hadsereg minden feltétel nélkül való fegyverletételét ajánlotta fel Nagybritanniának, az Egyesült Államoknak és a Szovjetuniónak. Erről a hírről a következő távirat érkezett San Franciscóból:
„A sanfranciscói értekezlet résztvevői izgalommal értesültek a Himmler ajánlatát tartalmazó Reuter-jelentésről. A sanfranciscói világértekezlet tagjai között elterjedt hírek szerint Himmler keddig kívánja végrehajtani Németország feltétel nélküli megadását a Szovjetuniónak, Nagybritanniának és az Egyesült Államoknak.”


E táviratot megelőzően a Reuter-iroda egy másik jelentése még arról számolt be, hogy Himler csak Nagybritanniának és az Egyesült Államoknak ajánlotta fel Németország feltétel nélküli fegyverletételét. A nácivezér ajánlásában kijelentette, hogy „módjában áll a fegyverletétel felajánlása” és hogy „felelősséget vállal az ajánlat teljesítéséért.”  Himmler ajánlata – még meg nem erősített hirek szerint – arról is beszámol, hogy „Hitler halálán van.” A Reuther-iroda jelentése szerint London és Washington ezt a Himmler-ajánlatot nyomban visszautasította, kijelentve, hogy az ajánlattal csak akkor hajlandók foglalkozni, ha azt nemcsak Nagybritanniának és az Egyesült Államoknak, hanem a Szovjetuniónak is átnyújtják. A Reuter-iroda jelentette azt is, hogy Himmler Stockholmon keresztül juttatta el ajánlatát az angolszászokhoz, a megadási javaslatot svéd magánszemély közvetítette.


A San Franciscóból vasárnap délután érkezett távirat azt mutatja, hogy Himmler ajánlata már eredetiben is mind a három nagyhatalomhoz szólt, vagy pedig, amikor értesült az angolszászok elutasításáról, megismételte az ajánlatot, de most már a Szovjetuniónak is átnyújtotta.

 

Mussolinit kivégezték
Róma, április 29. (Reuter.) A milánói rádiónak itt felfogott vasárnapi jelentése szerint Mussolinit és más fasiszta főembereket a hazafiak kivégezték. Milánói jelentés szerint a kivégzettek között volt Alessandro Pavolini, a fasisztapárt főtitkára, Carlo Scorza, a fasisztapárt volt titkára és Clara Petacci, Mussolini barátnője.
(MTI)

Berlin szívében a Vörös Hadsereg
A vasárnap hajnali hivatalos szovjet jelentés közölte, hogy az első bjelorussziai arcvonal csapatai tovább folytatták a berlini front felmorzsolását és elfoglalták Charlottenburg városrész északnyugati területét egészen a Bismarck-Strasséig, Moabit nyugati részének felét és Schöneberg keleti részét. Az első ukrajnai arcvonal csapatai viszont Berlin délnyugati részén törtek előre: birtokukba vették Friedenau, Grunewald és Auleben városnegyedeket és az utóbbiban felvették az érintkezést az első bjelorussziai arcvonal csapataival, amelyek az első napon Siemensstadtot foglalták el.

A hitlerista haderők végvonaglása

A hitlerista hadsereg összeomlásának már nem előszele az, amely Németország felől süvít. Az összeomlás maga dübörög már a teutonok földjén. Az összeomlás útjának utolsó mérföldköveit az elmúlt huszonnégy órában a következő világtörténelmi jelentőségű események jelzik:
1. A Vörös Hadsereg elfoglalta Rathenow, Spandau és Potsdam városokat.
2. Berlin városnegyedei közül Neukölln, Tempelhof, Steglitz, Smargendorf elesett.
3. A Vörös Hadsereg és az angolszász haderők a középnémetországi Torgau városánál egyesültek egymással. Ezzel az Észak-Németországban harcoló náci csapatokat elvágták a Dél-Németországban még ellenálló erőktől.
4. Az amerikaiak Passaunál átkeltek a Dunán, elfoglalták Regensburgot és Ingolstadtot.
5. Bréma városa angolszász kézre került.
6. Észak-Németországban újabb találkozó készül az angolszász és orosz haderő között. Ausztriában is csak 120 kilométer választja már el a két diadalmas hadsereget.
7.Génuát elfoglalták az amerikaiak. Milánót, Turint, Comót és a többi felsőolaszországi várost a partizánok kerítették kézre. Az olasz Riviera egyrésze a francia, másrésze az amerikai csapatok kezére került. A hitlerista és fasiszta helyőrségek csaknem mindenütt megadták magukat.
8. Az amerikai és francia csapatok a partizánok segítségével véglegesen elvágták a Felső-Olaszországban rekedt náci seregek visszavonulási útját.
9. Mussolinit elfogták vele együtt a partizánok fogságába került Grazini tábornok, Pavolini és Farinacci fasiszta főtitkárok. Mussolini letartóztatására Róma parancsot adott ki. Mussolini családja – felesége, fia és leánya – olasz rendőrtisztek kíséretében Svájcba akart átszökni. A svájciak nem engedték be.
10. Kurt Dittmar altábornagy, a német rádió hírhedt katonai hírmagyarázója, Magdeburgban amerikai fogságba esett.  Hitler vichy-i nagykövete Svájcba szökött.
11. Göring családjával és ötmillió font sterlingnek megfelelő értékekkel repülőgépen megszökött.
12. Reynaud és Daladier volt francia miniszterelnök és Gamelin, a francia haderők volt főparancsnoka, kihasználva a felbomlott fegyelmet, megszöktek a német internálótáborból és Svájcba érkeztek.
13. Hitler berchtesgadeni kastélyának legnagyobb része és a kastély körül lévő SS-laktanyák a legutóbbi angolszász légitámadás következtében elpusztultak.
14. A diadalmas orosz hadsereg három vezére, Timosenko, Tolbuchin és Malinovszki tábornagyok a legmagasabb kitüntetéseket kapták.
15. San Franciscóban megkezdődött a világ demokratikus államainak értekezlete, hogy lefektessék az eljövendő világbéke alapjait. Az első napon Molotov, a Szovjet külügyi népbiztosa nagy beszédben vázolta a kitűzött feladatokat és a valóban tartós világbéke és világdemokrácia megvalósításának útját.
16. A Szovjet-Unió kommunista pártjának május elsejei kiáltványa egyetlen, messzehangzó diadalkiáltás.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Himmler 1945-ben A vég Pavolini Carlo Scorza.jpg Clara Petacci
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Tátos könnyen győzött az 1500 méteres bajnokságon Tátos könnyen győzött az 1500 méteres bajnokságon
A Munkás Sport Központ szombati úszóversenye bajnoki számmal...
Gabrovitz Emil nyerte az UTE jubiláris teniszversenyét Gabrovitz Emil nyerte az UTE jubiláris teniszversenyét
Az UTE háromnapos nemzetközi teniszmérkőzése színvonal, sportérték és...
A „BBTE” Toldy jubileumi vándordíj-versenye A „BBTE” Toldy jubileumi vándordíj-versenye
Áldozó csütörtökön, május hó 9-én tartotta meg a B.B.T.E. nyári...
Az Osztrák és Magyar Bank szétválasztása nemzeti bankokra Az Osztrák és Magyar Bank szétválasztása nemzeti bankokra
Az Osztrák és Magyar Bank főtanácsa ülést tartott, amelyen osztrák...
Rerrich Béla győzött az egyetemiek párbajtőrversenyén Rerrich Béla győzött az egyetemiek párbajtőrversenyén
A BEAC I. osztályú párbajtőrversenyén 24 vívó vett részt. Az...
Tölcsérnélküli hangerősítő Tölcsérnélküli hangerősítő
Újabban újrendszerű hangerősítő- és hangosanbeszélő-készülék kerül...
Ludendorff bukása Ludendorff bukása
Október 23-án Wilson amerikai elnök jegyzéket küldött Németországnak....
A petroleum kartell A petroleum kartell
A petroleum kartell létrejötte óta az uj finomitóknak egész sora...
Gömbös és Dollfuss találkozója Gömbös és Dollfuss találkozója
Az osztrák-magyar baráti és gazdasági kapcsolatoknak mind mélyebbé és...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98