Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1945 | Augusztus

Csak négymillió mázsa gabonára számíthat a közellátás

Rónai Sándor közellátásügyi miniszter kedden délután fogadta a magyar sajtó képviselőit és részletesen tájékoztatta őket a közellátás időszerű kérdéseiről.
Közölte a miniszter, hogy még ma sem állanak rendelkezésre adatok arra vonatkozólag, mennyi az a készlet, ami a minisztérium rendelkezésére áll élelmiszerekből. A községi elöljáróságoknak és közellátási felügyelőknek augusztus 15-ig kellet volna jelentést tenni a beszolgáltatási kötelezettség alá eső gabonáról, de az ország 3300 községe közül még mindössze 7-800 községben teljesítették ezt a bejelentési kötelezettséget. Így nagyon nehéz feladat jelenleg a közellátási terv megvalósítása. A közellátási terv Nagy-Budapest, az ipari gócpontok és a bányavidékek központba való helyezésével készül el és az egész ország ellátását felöleli.

Ebben a pillanatban még egyedül a gabonából állanak megközelítőleg pontos adatok a minisztérium rendelkezésére.
A májusvégi becslések szerint 10,400.000 mázsa gabonatermésre lehetett számítani, azonban ma mindössze 9,000.000 mázsát tudunk felmutatni. Vetésterületünket emelni kell, ami azt jelenti, hogy 3 és félmillió mázsát vetőmagra kell tartalékolnunk. Figyelembevéve még jóvátételi kötelezettségeinket, a Vörös Hadsereg ellátását, akkor 8 és félmillió lakosra mindössze 4 millió métermázsa gabonával számolhatunk. Szerencse, hogy van még bizonyos mennyiségű gabonánk, ezenkívül burgonyából, kukoricából igen jó termés van, hasonlóan jó a bab- és borsótermés is. Így számolhatunk azzal, hogy ezek kiegészítésével kenyérellátásunk még sem fog fennakadni.

A gabonakészletnek csak egészen jelentéktelen részét kell beszolgáltatás alapján beadni a termelőknek.
A szabadforgalomban maradt gabonát viszont a minisztérium az ipari árucsere útján kívánja biztosítani. Már idáig rendelkezésre áll 245 ezer méter szövet, 24 ezer pár harisnya, 200 ezer zsák, ezenkívül jelentős tömegű mezőgazdasági gép: répavágó, szecskavágó, daráló, borona, eke, silózó, ásó, kapa stb. A minisztérium szeretné megvalósítani, hogy a gazdáknak beszolgáltatott terményért 100 százalék erejéig ipari árucikket adjon cserébe.

Feltétlenül erős kézzel nyúl bele a minisztérium a gabonával történő spekulációba.

Tűrhetetlen helyzet, hogy vidéken 3-4 ezer pengőt ígérnek egy mázsa gabonáért. Szó van arról is, hogy esetleg a szabadforgalomba kerülő gabona árát megállapítják és így kettős, de kötött árrendszer alakul ki. Ugyancsak elkészül a terv arra vonatkozólag is, hogy sóval, gyufával és petróleummal bonyolít le a minisztérium jelentősméretű csereforgalmat a termelőkkel.

A legnehezebb kérdés a közellátás szempontjából a zsírozó kérdés.

Sertéseket jóvátételre hizlalunk és csak egészen minimális mennyiségben saját igényeink kielégítésére. Számolnunk kell azzal, hogy a főzsírozónk az olaj lesz, azonban ebből sincs annyi, amennyi biztosítaná teljes ellátásunkat. Behozatali tárgyalások folynak, azonban ezeket nehezíti az, hogy a körülöttünk lévő államok csak kenyérgabonáért lennének hajlandók zsiradékot adni.

Részletesen foglalkozott a miniszter Budapest helyzetével is.

Közölte, hogy megkezdődött a fővárosban a beszolgáltatás alá eső gabona felszállítása. 1100 vasúti kocsit igényelt a vidék a felszállításra. Idáig 50-50 vagon búza, rozs és árpa érkezett meg, azonban most már ez állandóan emelkedik és számolnunk lehet azzal, hogy napokon belül napi 60-80 vagon beszolgáltatott gabona érkezik Budapestre. Kísérletek folynak az egészséges gabonakeverés tekintetében is és már a közeljövőben egységes lisztet kapnak a pékek, ami biztosítja azt, hogy a kenyér egyforma lesz és módot ad arra, hogy ahol a kenyér rossz, a pék kizárható legyen a közellátásból.

Közölte a miniszter,
hogy a kenyér, zsírozó, alapanyagok, bab, borsó, lencse, tengeri, a többi jelentős közfogyasztási cikk és ipari termék ára megállapítás alatt van és a közeljövőben bevezetik ezen a téren a teljes kötött árrendszert. Közölte, hogy a jegyrendszert a készletek számbavevése után kibővítik és kenyérre, lisztre, olajra, burgonyára, cukorra, hagymára és hüvelyesekre terjesztik ki.

Másik kérdésre válaszolva közölte a miniszter,
hogy a magánkézben lévő készleteket nem engedi ellenkezés nélkül felgyülemleni. A malmoknál a vámőrlési tanúsítványokon keresztül a minisztérium rajta tartja szemét a készleteken.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


HIRDETÉS
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A választási reform tervezete A választási reform tervezete
A szoczialista „Népszava” szeptember 26-iki száma...
Kosztolányi Dezső ebédje Kosztolányi Dezső ebédje
Tábor ucca 12 szám alatt, Buda egyik csöndes sarkában lakik...
Minden vádpontban halált kér az ügyész Imrédy Bélára Minden vádpontban halált kér az ügyész Imrédy Bélára
Fontány Ferenc dr. népügyész ma délelőtt készítette el vádiratát...
A new-yorki rendőrség titkai A new-yorki rendőrség titkai
A new-yorki rendőrségnek mindig voltak és vannak titkai, de a...
Apróságok Apróságok
Beszélgettünk Mezey Máriával, aki kijelentette, hogy soha többet be...
A vívó csapatbajnokságok A vívó csapatbajnokságok
MAC – WVC 11:5 MAC II. – WVC II. 12:4 Csütörtökön este...
Merénylet Hitler ellen Merénylet Hitler ellen
Mint a Német Távirati Iroda értesül, a Führer az összeesküvés...
Az anya rémtette Az anya rémtette
Szörnyű öngyilkosság történt a fővárosban márczius 7-ikán délelőtt, a...
Föltalálták a vakbélgyulladás szérumát (?) Föltalálták a vakbélgyulladás szérumát (?)
A francia tudományos akadémia legutóbbi ülésén Vincent egyetemi tanár...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98