Dtum
Login with Facebookk
1946 | Június

A cseh választások és a cseh politika

Budapest, június 6.
Az európai választásokat igen nagy érdeklődéssel figyelte a világ közvéleménye. A londoni rádió egyik legutóbbi hírmagyarázása behatóan foglalkozott a csehszlovákiai választások eredményével. Ismertette a szavazások eredményét, amelyek szerint Cseh- és Morvaországban a kommunisták relatív többséget, 40 százalékos szavazatot értek el. Szlovákiában éppen megfordított a helyzet, a kommunisták ellenfelei, az úgynevezett demokraták vívtak ki 62 százalékos abszolút többséget. Feltűnő körülmény, hogy a szociáldemokraták, noha Fierlinger miniszterelnök a szociáldemokrata párt tagja, meglepően rossz eredményt értek el és 12 százaléknyi mandátumukkal legfeljebb arra számíthatnak, hogy bizonyos körülmények között ők legyenek "a parlamenti mérleg nyelve". A csehországi és a szlovákiai eredmény világosan megmutatja, hogy éles ellentét van a két országrész strukúrájában.

 

A pártprogramok
A csehországi választás kétségtelenül szabad és demokratikus választás volt - fejtegette tovább a londoni rádió hírmagyarázója -, titkos és kifogástalan szavazási móddal hajtották végre. Mégsem volt ellenzék, hiszen az összes pártok közös program alapján állnak és megegyeztek abban, hogy a választás után ezt a közös programot közösen hajtják végre. A program első pontja a németek és magyarok kiűzése, a második az ötven alkalmazottnál többel dolgozó vállalatok államosítása.

 

Miért kellett tehát választani Szlovákiában, mire vonatkozott tulajdonképpen a választás? A feleletet a prágai rádió adta meg erre a kérdésre. Nem a közös program ügyében kellett a választást megtartani, hanem azért, mert a közös programot minden párt a maga módján akarja végrehajtani és támogatni. A valóságban két politikai irányzat van Csehszlovákiában: az egyik szerint először a szocializmust kell megvalósítani, a másik szerint a demokácia és a szabadság az első, a többi ráér. Ez azt jelenti, hogy a kommunisták állnak az egyik oldalon, a többi párt a másikon.

A magántulajdon védői

A Rude Pravo című csehszlovák kommunista lap részletesen kifejti a kommunista pártprogramját, amelynek első pontja a németek és magyarok kitelepítése. A kommunista párt határozottan a kiutasítás mellett tesz hitet, mert ezt elengedhetetlennek találja a második München elleni védekezés érdekében. A kisember vállalkozását és magántulajdonát azonban védeni fogják a kommunisták - írja a lap -, és ehhez a megállapításhoz a londoni rádió hírmagyarázója helyeslően fűzi hozzá: íme, a kommunista párt, mint a magántulajdon védője.


Velük szemben ellenfélként, de semmiképpen sem ellenségként a nem marxista Benes-féle szocialisták állnak. Benes pártja három szóban összefoglalható programmal dolgozik: szocializmus, patriótizmus, demokrácia. A párt elutasítja az osztályharcot és minden olyan felfogást, amely az államot egyetlen osztálypolitikai eszközének, illetőleg területének tekinti.

Az idők fordulása
A világsajtó kommentárjaiban a választások eredménye részben a németek elleni mélyen gyökerező gyűlölet tényezőjeként kap megvilágítást. Ez történelmi alapon is teljesen érthető, de érthető a közelmúlt eseményei alapján is. Németországnak azonban sokkal több lakosa van, mint Csehszlovákiának és ezért ez a gyűlölet egy letagadhatatlan belső félelemmel párosul. A kommunisták ezt ügyes politikai fogással ki is használják. Azt állítják, hogy ők, és pedig minden szláv országgal együtt, a legjobb eszközt jelentik Németország elnyomására. A kommunisták lapja nem ritkán különféle vádakkal illeti Anglia és Amerika németországi politikáját is ezzel a problémával kapcsolatban.


Sajátságos az idők fordulása - mondotta a brit rádió hírmagyarázója - Marx Károly, a marxizmus atyja 1852-ben azt írta a csikágói Daily Tribune-ban, hogy a forradalomnak a szláv népek a legnagyobb ellenségei és a forradalom soha nem fog sikerülni, míg a németek nincsenek Prágában, míg a cseh nyelvet ki nem cserélik németre. És íme, most a csehek 40 %-a a legszélsőbb forradalmi pártra szavaz, mondván, hogy ez a legjobb eszköz minden német befolyás kiirtására.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Klement Gottwald, a Csehszlovák Kommunista Párt vezetője Edvard Benes Karl Marx
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Egy költő ünneplése - Ibsen 75 éves Egy költő ünneplése - Ibsen 75 éves
Ibsen, a nagynevű norvég költő most érte meg 75-ik születésnapját. Az...
Cetinjei képek. Cetinjei képek.
Montenegro kicsiny fővárosának, melyről a minap tartott fejedelmi...
A balkezesség, a bal fogalma A balkezesség, a bal fogalma
Nagy átlagban a felnőtt férfiak 5 %-a balkezes; a nők között...
Magyar nemzeti közmivelődés Magyar nemzeti közmivelődés
Balogh Bertalan ily czímű könyvében sok figyelemreméltó eszmét mond...
Pozsonyt vissza! Kassát vissza! Pozsonyt vissza! Kassát vissza!
Percekig tartott az orkánszerű üdvrivalgás, amikor Kánya...
Németország uszóbajnokságai Németország uszóbajnokságai
Németország uszóbajnokságai mult vasárnap kerültek döntésre a berlini...
Stösszel tábornok szabadulása Stösszel tábornok szabadulása
Port-Arturnak kevésbbé hős, mint inkább anyagi hasznokra spekuláló...
Friedrich István titkos terepszemléje Friedrich István titkos terepszemléje
A főváros üzemeinek ellenőrzésére kiküldött bizottság kilenc hónappal...
Hugenberg lemondott jelenti London és Párizs Hugenberg lemondott jelenti London és Párizs
Párizs, június 25. A Havas-iroda berlini értesülése szerint német...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98