Dtum
Login with Facebookk
1946 | Június

A cseh választások és a cseh politika

Budapest, június 6.
Az európai választásokat igen nagy érdeklődéssel figyelte a világ közvéleménye. A londoni rádió egyik legutóbbi hírmagyarázása behatóan foglalkozott a csehszlovákiai választások eredményével. Ismertette a szavazások eredményét, amelyek szerint Cseh- és Morvaországban a kommunisták relatív többséget, 40 százalékos szavazatot értek el. Szlovákiában éppen megfordított a helyzet, a kommunisták ellenfelei, az úgynevezett demokraták vívtak ki 62 százalékos abszolút többséget. Feltűnő körülmény, hogy a szociáldemokraták, noha Fierlinger miniszterelnök a szociáldemokrata párt tagja, meglepően rossz eredményt értek el és 12 százaléknyi mandátumukkal legfeljebb arra számíthatnak, hogy bizonyos körülmények között ők legyenek "a parlamenti mérleg nyelve". A csehországi és a szlovákiai eredmény világosan megmutatja, hogy éles ellentét van a két országrész strukúrájában.

 

A pártprogramok
A csehországi választás kétségtelenül szabad és demokratikus választás volt - fejtegette tovább a londoni rádió hírmagyarázója -, titkos és kifogástalan szavazási móddal hajtották végre. Mégsem volt ellenzék, hiszen az összes pártok közös program alapján állnak és megegyeztek abban, hogy a választás után ezt a közös programot közösen hajtják végre. A program első pontja a németek és magyarok kiűzése, a második az ötven alkalmazottnál többel dolgozó vállalatok államosítása.

 

Miért kellett tehát választani Szlovákiában, mire vonatkozott tulajdonképpen a választás? A feleletet a prágai rádió adta meg erre a kérdésre. Nem a közös program ügyében kellett a választást megtartani, hanem azért, mert a közös programot minden párt a maga módján akarja végrehajtani és támogatni. A valóságban két politikai irányzat van Csehszlovákiában: az egyik szerint először a szocializmust kell megvalósítani, a másik szerint a demokácia és a szabadság az első, a többi ráér. Ez azt jelenti, hogy a kommunisták állnak az egyik oldalon, a többi párt a másikon.

A magántulajdon védői

A Rude Pravo című csehszlovák kommunista lap részletesen kifejti a kommunista pártprogramját, amelynek első pontja a németek és magyarok kitelepítése. A kommunista párt határozottan a kiutasítás mellett tesz hitet, mert ezt elengedhetetlennek találja a második München elleni védekezés érdekében. A kisember vállalkozását és magántulajdonát azonban védeni fogják a kommunisták - írja a lap -, és ehhez a megállapításhoz a londoni rádió hírmagyarázója helyeslően fűzi hozzá: íme, a kommunista párt, mint a magántulajdon védője.


Velük szemben ellenfélként, de semmiképpen sem ellenségként a nem marxista Benes-féle szocialisták állnak. Benes pártja három szóban összefoglalható programmal dolgozik: szocializmus, patriótizmus, demokrácia. A párt elutasítja az osztályharcot és minden olyan felfogást, amely az államot egyetlen osztálypolitikai eszközének, illetőleg területének tekinti.

Az idők fordulása
A világsajtó kommentárjaiban a választások eredménye részben a németek elleni mélyen gyökerező gyűlölet tényezőjeként kap megvilágítást. Ez történelmi alapon is teljesen érthető, de érthető a közelmúlt eseményei alapján is. Németországnak azonban sokkal több lakosa van, mint Csehszlovákiának és ezért ez a gyűlölet egy letagadhatatlan belső félelemmel párosul. A kommunisták ezt ügyes politikai fogással ki is használják. Azt állítják, hogy ők, és pedig minden szláv országgal együtt, a legjobb eszközt jelentik Németország elnyomására. A kommunisták lapja nem ritkán különféle vádakkal illeti Anglia és Amerika németországi politikáját is ezzel a problémával kapcsolatban.


Sajátságos az idők fordulása - mondotta a brit rádió hírmagyarázója - Marx Károly, a marxizmus atyja 1852-ben azt írta a csikágói Daily Tribune-ban, hogy a forradalomnak a szláv népek a legnagyobb ellenségei és a forradalom soha nem fog sikerülni, míg a németek nincsenek Prágában, míg a cseh nyelvet ki nem cserélik németre. És íme, most a csehek 40 %-a a legszélsőbb forradalmi pártra szavaz, mondván, hogy ez a legjobb eszköz minden német befolyás kiirtására.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Klement Gottwald, a Csehszlovák Kommunista Párt vezetője Edvard Benes Karl Marx
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A trónörökös a német hadgyakorlatokon A trónörökös a német hadgyakorlatokon
Ferencz Ferdinánd trónörökös, mint Bécsből jelentik, részt fog venni...
A dévai árvíz A dévai árvíz
Nagy árvízkatasztrófa sujtotta mostanában Magyarország délkeleti...
Az eleven fényképezőgép és a könnycsepp Az eleven fényképezőgép és a könnycsepp
Ugyanúgy, ahogy van jobb és rosszabb fényképezőgép, aszerint, hogy...
Kis gazda rovat
A kacsák hízlalására legjobb az árpa. Ezt vizben áztatják, mig kissé...
A római út Magyarország bekapcsolódását jelenti a Berlin-Róma tengely külpolitikájába A római út Magyarország bekapcsolódását jelenti a Berlin-Róma tengely...
A vasárnap esti lapok röviden hírt adnak arról, hogy Imrédy...
1300 millión fölül mozog a magyar költségvetés 1300 millión fölül mozog a magyar költségvetés
Nem egészen négy nap alatt intézte el a költségvetést a magyar...
A Távol-Kelet forgalmát Magyarországon át akarják irányítani A Távol-Kelet forgalmát Magyarországon át akarják irányítani
A magyar idegenforgalom jövő fejlődése szempontjából nagyfontosságú...
Több hygiéniát kérünk a vasutakon! Több hygiéniát kérünk a vasutakon!
A magyar vasutak technikai felszerelése és üzemvitele az utolsó...
Husvéti nemzetközi serleg - MTK – Rapid 3:1 (2:0) Husvéti nemzetközi serleg - MTK – Rapid 3:1 (2:0)
Az MTK ma nyolcadszor mérkőzött a Rapiddal. Az előző hét match közül...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98