Dtum
Login with Facebookk
1946 | Június

A hazatért kormányküldöttség sajtófogadása

Budapest, június 27.
Az amerikai és nyugat-európai útjáról hazatért magyar kormányküldöttség szerdán délben fogadta a budapesti és külföldi sajtó képviselőit, hogy tájékoztatót adjon útjáról és az elért eredményekről. Nagy Ferenc miniszterelnök örömmel közölte, hogy az amerikai és angliai látogatás a magyar kormányküldöttség tagjai részéről a legideálisabb koalíciós összhangban folyt. Minden kérdésben, amelyet felvetettek a legteljesebb volt az egyetértés közöttük. Az utazás eredményéiért vagy eredménytelenségéért együttesen vállaljuk a felelősséget. Először helyre kell igazítanom az itthoni nyilvánvalóan rosszul értesült sajtónak egypár állítását.


Voltak, akik azt írták, hogy egyes államférfiak csak velem, mások csak velem és a külügyminiszterrel tárgyaltak, holott az igazság az, hogy minden látogatáson a delegáció minden tagja részt vett. De egyes kijelentéseimet is félreértve juttatták Magyarországra. Így például azt közölték, hogy magamévá tettem Byrnes külügyminiszternek a Duna nemzetközivé tételére vonatkozó javaslatát. A vele folyó tárgyaláson erről nem volt szó, egyéb helyeken pedig - főleg a sajtó előtt - , ha a Duna kérdéséről nyilatkoztam, ez úgy hangzott, hogy a Duna-probléma ma már nagyhatalmi kérdés, mi a magunk részéről természetesen örülünk annak, ha minél több hajó közlekedik a Dunán.


Tárgyalásainkon felvetettük az összes magyar problémákat, amelyeknek elintézése, vagy eldöntése a nagyhatalomra tartozik. Így felvetettük a magyar békecélokat, a magyar-román határkérdést, a Csehszlovákiában élő magyar kisebbségek kérdését. Ezeknél a kérdéseknél láttuk, hogy a magyar demokráciának mily irtózatos erőfeszítésre van szüksége, hogy az elmúlt politikai bűnöket kiküszöbölje vagy részben enyhítse. Mindezek ellenére a magyar demokráciának hitele van Nyugaton.


A magyar-román határkérdésben minden törekvésünk arra irányult, hogy még egyszer felvethessük a magyar-román határkérdést, azonban meg kell mondanom, a külügyminiszterek értekezletének annyi dolga van, hogy nem szívesen térnek vissza egy eldöntött kérdésre. Az angolszász hatalmak szemmel láthatóan elismerik a szovjet kezdeményezését, illetékességét a duna-völcsi kérdésekben. Bizonyos, hogy ha még egyszer sikerülne a külügyminiszterek elé vinni a magyar-román kérdést, mindegyik nagyobb megfontolással nézné ennek magyar vonatkozásait.


Az angolszász hatalmak, éppúgy mint a Szovjetúnió kormánya, nagy megértést tanúsít a csehszlovákiai magyar kisebbség sorsa iránt. Valószínű, a békeszerződésekben szerepeltetni fogják a kisebbségek védelmének kérdését és az Egyesült Nemzetekre bízzák az ezek feletti döntést.


Ezután a miniszterelnök a gazdasági kérdéskre tért át. Ismertette az elért eredményeket, kiemelve, hogy úgy az Egyesült Államok, mint Anglia és Franciaország kijelentette, hogy a Magyarországról elhurcolt értékeket kiadják. Mindent megtettünk, ami tőlünk tellett, hogy a magvar problémákat minél világosabban minden illetékes tényező elé tárjuk. Ezért, amikor Párisba érkeztünk, kihallgatást kértünk Molotov külügyminisztertől is, aki nagyon szívélyesen fogadott bennünket. A külföldi fogadásaikon és a sajtóval való érintkezésünk során a közfigyelem ráterelődött a magyar kérdésekre.


A miniszterelnök tájékoztatója után Rákosi Mátyás miniszterelnök-helyettes hangoztatta, hogy a miniszterelnök politikai fejtegetéseihez nincs hozzátenni valója, tekintettel arra, hogy a delegáció a legnagyobb egyetértésben dolgozott; egy-két körülményre szeretné mindössze felhívni az újságírók figyelmét. Magyarország volt az első állam a volt hitleri csatlósok közül, amelynek sikerült "a maga sorskérdéseire" a négy döntő nagyhatalom vezetőinek figyelmét közvetlenül felhívni. Nagy élmény volt az Egyesült Államok képviselőházának, külügyi bizottságánák ülése, ahol két órán keresztül nemcsak kifejthették a magyar kérdéseket, de számtalan kérdésre adott válaszunkban ismertethettük is álláspontunkat. Jelentős eredménye az útnak, hogy a világon felébredt az érdeklődés a magyar kérdések iránt.


Ezután az újságírók tettek fel kérdéseket a magyar kormányküldöttség tagjaihoz, Ries István igazságügyminiszter egy kérdésre válaszolva megállapította, hogy a magyar demokrácia Horthy Miklóst tartja a legnagyobb háborús bűnösnek. Ezzel kapcsolatban több kérdést is intéztek hozzája.

 

A magyar arany visszaszolgáltatásával kapcsolatban feltett kérdésre Nagy Ferenc közölte, hogy Nyárády Miklós, a magyar kormány szakértője, már útban van Berlin felé a hazaszállítás műszaki kérdéseinek megtárgyalására.

 

A jóvátétellel kapcsolatban felvetett kérdésekre a miniszterelnök hangoztatta, hogy a kormányküldöttség elutazása előtt beadványban kérik a Szovjetúnió kormányától jóvátételi kedvezményben való részesítésünket a stabilizációra való tekintettel. Miután útjuk közben nem értesültek arról, hogy a szovjet kormány erre a kérdésre félhivatalosan már kedvező választ adott, a kérést Molotov külügyminiszter előtt megismételték.


Egy másik kérdésre válaszolva megállapította a miniszterelnök, hogy felelős külföldi tényezők tájékoztatva vannak a magyar belpolitikai kérdésekről. A közvélemény tájékozatlanságának eloszlatására pedig jó eredménnyel volt a látogatás.

 

A magyarországi zsidók helyzetével kapcsolatban a miniszterelnök tájékoztatta a külföldet a zsidók erkölcsi és gazdasági rehabilitációja tárgyában alkotott magyar törvényekről és a kártalanítás módjáról.


A demokráciaellenes erőknek és különösen Eckhardt Tibornak szereplésével kapcsolatban felvetett kérdésekre válaszolva közölte a miniszterelnök, hogy tapasztalata szerint Eckhardt Tibor nem vett részt semmiféle politikai megmozdulásban. Ellenben a sajtónak egy része elsősorban pedig a katolikus magyarok "Vasárnapja" gyakran intéz súlyos támadást a magyar demokrácia ellen, de ugyanez tapasztalható a "Krónika" című folyóiratnál is. Kénytelen voltam határozott szavakkal kérni az amerikai egyházi köröket, hogy ne tűrjék tovább a magyar demokrácia ellen irányuló támadásokat.


Végül megállapította, hogy a nyugati demokráciák a maguk jólétében talán nem is tudják kellő mértékben felfogni azokat a nehézségeket, amelyeket itt a demokratikus átalakulás érdekében kell megvívnunk.


A Magyar Távirati iroda jelenti:
A kormány tagjai szerdán délelőtt 10 órakor Nagy Ferenc miniszterelnök elnöklésével rendkívüli minisztertanácsot tartottak, amelyen a miniszterelnök beszámolt a magyar kormányküldöttség washingtoni, londoni és párisi tárgyalásairól, majd Gyöngyösi János külügyminiszter tájékoztatta a minisztertanács tagjait több külpolitikai kérdéssel kapcsolatban. A minisztertanács elhatározta, hogy négytagú bizottságot küld ki a külföldre hurcolt magyar javak felkutatására és hazaszállításának lebonyolítására. A minisztertanács 12 óra után ért véget.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Kormányküldöttség az USA-ban Nagy Ferenc Rákosi Mátyás Eckhardt Tibor
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Támogassuk a hazai ipart! Támogassuk a hazai ipart!
A következő évek pénzügyi kilátásai nem mentek némi borus fellegektől...
A megfagyott czigány család A megfagyott czigány család
Tőkés község határában megrendítő szerencsétlenség történt. A...
Az FTC győzelme Barcelonában Az FTC győzelme Barcelonában
Vízipóló: FTC – NC Barcelona 6:3 (2:1) Erős iram volt...
Egy királyi ügyész öngyilkossága Egy királyi ügyész öngyilkossága
Nagy-Váradon május 19-ikén délután Nagy Géza dr. királyi ügyész...
Ma választ Japán először az általános, titkos választójog alapján Ma választ Japán először az általános, titkos választójog...
Az amerikai elnök választást és hát európai ország parlamenti...
Muzsikáló szellemek Muzsikáló szellemek
A büvészmutatványok kedvelői bizonyára örömmel hallgatják meg a...
Corvin Áruház Corvin Áruház
Budapest legújabb látványossága a Corvin Áruház.A főváros...
Grosz István az MTK-ban Grosz István az MTK-ban
Grosz István az idei bajnoki versenyek után az általunk már közölt...
Divatos apróságok Divatos apróságok
Aranykarika az orrban.A legujabb női divat-őrület. Nem mondhatjuk...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98