Dtum
Login with Facebookk
1946 | Március

Beismerő vallomást tettek a Landau-gyilkosság tettesei

A Kis Ujság néhány nappal ezelőtt közölte, hogy Landau Adolf egykori dúsgazdag borkereskedő gyilkosaival: Danszky Mihály és Sipos Kamilló főhadnaggyal a kelenföldi laktanyában helyszini szemlét tartanak.

A helyszíni szemle most megtörtént. A 26 esztendővel ezelőtt elkövetett kegyetlen gyilkosság minden részlete feltárult. Danszky és Sipos beismerő vallomást tettek. Elmondották, hogy a bűntény kitervelője Dobé Nándor, egykori borbélysegéd, szőlőbirtokos volt, aki üzleti összeköttetésben állott Landauval, Dobé tönkrement, Landau mintegy félmillió aranykoronányi tartozást magára vállalta.

Amikor a fehérterror időkben Dóbé szerephez jutott, elvesztett birtokát vissza akarta szerezni. Ekkor adta az ötletet Landau őrizetbevételére, akit pribékjeivel együtt a bécsi dunai hajóállomásról hurcoltak el a kelenföldi laktanyába. A laktanyában két héten keresztül gyötörték, hogy olyan írást csikarjanak ki tőle, amely szerint, Dóbé visszakapja szőlőjét és még egy millió korona készpénzt.

A borzalmas kínzás következtében Landau aláírta a nyilatkozatot. Landaut szabadlábra akarták helyezni, de annyira leromlott állapotban volt, hogy képtelen volt elhagyni a kaszárnya épületét.

Danszky, Sipos és Dóbé ezen annyira feldühödtek, hogy ütni-verni kezdték a magával tehetetlen öreg borkereskedőt. Az ütlegelések következtében Landau kiszenvedett. Gyilkosai ekkor felakasztották. Jegyzőkönyvet vettek fel, hogy a borkereskedő önkezével vetett véget életének.

Danszkyék azt is bevallották, hogy segítőtársuk volt Dobén kívül Gál Antal nevű foglár. Most a detektívek parancsot kaptak az ő előállítására is.

A Landau-gyilkosok beismerő vallomását jegyzőkönybe vették s a közel jövőben bíróság elé kerülnek.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98