Dtum
Login with Facebookk
1918 | Szeptember

Vörösbegy - Moly Tamás regénye

Moly Tamás detektív-regényt írt s ha jól tudom, ez az első magyar igazi detektívregény, ami talán irodalomtörténeti érdekesség is lehet.Regénye a kétféle detektív-regénytípus, a Sherlock Holmes és az Arsene Lupin-féle közül az utóbbihoz kapcsolódik, amely abban különbözik az előbbitől, hogy nem a nyomozó detektív éles elméjét, csodálatos megfigyelését és mindenki eszén túljáró leleményességét ragyogtatja, hanem a bűntettest teszi az érdeklődés központjába, az ő bujkálásában a detektívek elől van a ravaszság, az ügyesség és a csúfolódás fölénye s a rendőrség emberei meglehetősen alul kerülnek.

 

Ez a több lehetőséget nyújtó forma a kettő közül, a bujkáló gonosztevő érdekesebb és emberibb alak, változatosabb helyzetekbe lehet juttatni és szerepet lehet a dologban keríteni a humornak is. Moly Tamás mindezeket a lehetőségeket bőven kihasználja.

 

Elmésen konstruálta meg és mozgalmasan írja le a kiinduló pontot, a nagy bankrablást és a továbbiakat is ügyesen fűzi fordulatról-fordulatra, a detektívek lihegő, mind idegesebbé váló hajszáját, a tolvaj vakmerőségét, amellyel a rendőrséget orránál fogva vezeti, kicsúfolja s az ebből származó komikus bonyodalmakat. A mi nem mindig szokása az ilyen regények íróinak, Moly Tamás emberi profilokat is ad, a sok különféle alak többé-kevésbé mind az élet három dimenziójában alakul ki előttünk. Regénye mindenképpen jó munka, teljesen eléri a célt, amelyet az író kitűzött magának.

Ez a cél természetesen nem más, mint az olvasónak mulatságot szerezni. Mindenképpen jogosult cél, bár a nálunk is divatba jött kritikai nagyképűsködés szereti kétségbe vonni jogosultságát. Az emberek szórakoztatása, más szóval, életük örömkincsének gyarapítása mindenkor az irodalom elsőrendű célja marad, az emberiség legnagyobb írói mind erre törekedtek és törekszenek. Minden azon múlik, ki az, aki szórakoztatni akar, okos, becsületes, invenciózus ember-e, nem akar-e becsapni, van-e ízlése s a világ dolgairól meghallgatásra érdemes felfogása.

 

Moly Tamás pedig, ezt mindenki tudja előbbi írásaiból, okos ember, gondolkozó fej és tehetségével gondosan sáfárkodó író, világnézetében megvan az az emelkedettség, amely jogot ad neki arra, hogy sokakhoz szóljon. Filozofikus iróniája Vörösbegy-regényében finoman és elmésen festi alá a történetet s annak, aki olvasni tud, állandóan tudatában tartja, hogy amit az író elmond, az nem veendő túlságos komolyan, tréfa, játék, ügyes és mulatságos kitalálás. Az író fölötte áll annak, amit elmond - ebből az attitűdből szoktak származni a jó könyvek.

 

Schöpflin Aladár

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Másfélmillió ember tüntetett Párizsban a Sarraut-kormány mellett Másfélmillió ember tüntetett Párizsban a Sarraut-kormány mellett
Párizs igazi hangulatát és a francia nép szinte osztatlan felfogását...
Az Egyesült Izzó és a Magyar Bauxitbánya rt. nagyjelentőségű megállapodása Az Egyesült Izzó és a Magyar Bauxitbánya rt. nagyjelentőségű...
A magyarországi gazdag bauxit-előfordulások lehetőséget nyujtanak...
A föld körülutazása
A A föld körülutazására egy embernek, még ha soha sem kellene is...
Tanácsköztársaság Tanácsköztársaság
A Tanácsköztársaság idején július hónapban vegyes tartalmú lap nem...
Abdul Kadir herceg revolverrel fenyegetett engem Abdul Kadir herceg revolverrel fenyegetett engem
Ragyogó fiatal szépség a hercegnő: sárga haj, piros száj. Huszonhét...
Átszervezés az Osztrák-magyar államvasut-társaságnál Átszervezés az Osztrák-magyar államvasut-társaságnál
Az Osztrák-magyar államvasut-társaság gyártelepeinek reorganizációját...
Cukorharc a Monarchián belül Cukorharc a Monarchián belül
Nagyon fontos az az összeütközés, mely a czukorkérdésben és a...
Beck Ö. Fülöp Baumgarten emléke Beck Ö. Fülöp Baumgarten emléke
Csikorgó téli napon láttam először a márványtömböt, amelyből még csak...
A mezőgazdasági szénszükséglet biztositása A mezőgazdasági szénszükséglet biztositása
A földmivelésügyi népbiztosság az 1919. évi cséplési és őszi szántási...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98