Dtum
Login with Facebookk
1905 | Október

A bögötei iskola

A hétről

 

A bögötei iskola. Egy szoczialistáskodó grófunk az ismeretes Batthyány Ervin, olyan népiskolát akart fölállítani Bögötén, a melyben szoczialista tanítók szoczialista szellemben tanítsanak.

 

Az iskola hivatva lett volna beoltani a zsenge szivekbe azt a szellemet, hogy a vagyon lopásnak a gyümölcse, hogy fel kell forgatni a társadalmi rendet és hogy a haza egy chimérikus fogalom csupán.

 

A gróf saját költségen emelte föl az iskolát, és sajátjából akarta fizetni a tanítót is, a kit a budapesti agitátorok sorából választott ki. Hinnünk kell, hogy a gróf egészen komolyan veszi az ő szocziálista meggyőződését.

 

Nem olyan komolyan ugyan, mint Tolsztoj Leó, a ki a saját életét is a tanainak megfelelő módon rendezi be., - de a kinek cselekedeteiben azért igen sok az affektáczió – de mégis eléggé komolya arra, hogy  meggyőződése érdekében anyagi áldozatot is hozzon.

 

Nem osztja ugyan fel a javait, a hogy a szoczialista tanítás követi, de épít legalább iskolát, mely terjeszsze ennek a tanításnak üdvös voltát. Ám a bögötei polgárok más véleményen vannak, mint a földesúr.

 

Ők veszedelmet látnak az olyan iskolában, mely a hazafias érzést el akarja folytani a gyermekekben. Az ilyen iskolát meg sem tűrik a faluban, még ha más viseli is annak költségeit. S mikor meg kellett volna nyitni az iskolát, botra kapott a falu népe.

 

Még talán vasvilla és egyéb ily szerszám is szerepelt. Nyilvánvaló, a bögöteiek nem az igazságot, nem is a felvilágosodást akarták agyonbunkózni ezzel az alkalommal, csak a hazafiatlanságot akarták kiűzni községükből.

 

Igazán nem volt szép, hogy ennyire ragadtatták magokat, de mindenképen hazafias és dicséretre méltó volt cselekedetök. Más megoldás alig is lett volna helyén.

 


Csodálatos dolog az, hogy a tömeg milyen finom érzékkel hámozza ki bonyolult kérdésekből is a puszta igazságokat. Néhány esztendő előtt együtt jött ki boldogult gróf Andrássy Gyula és Haynald Lajos biboros a főrendiház üléséből. Nagyon meleg tárgyalás folyt odabent, künt pedig ellepte a muzeum előtti tért az utcza népe. Haynald a tömegre mutatott.


- Nem találja furcsának Exczellencziád, hogy ez a tömeg választja a képviselőt, s a választás utján ő irányítja a politikát, ő hozza a törvényeket, ő kormányozza az országot, a mely feladatok teljesítéséhez pedig annyi bölcsesség kivántatik?


- Gróf Andrássy nem válaszolt. A biboros folytatta tovább:
- Hát azt nem tartja-e furcsának, hogy ez a tömeg egyetlen perczben határoz a haza sorsa fölött, akkor, midőn leadja választáskor a szavazatát, s abban a perczben is rendszerint részeg?
- Andrássy mosolyogva felel:


- - Biz az furcsa dolog. De vannak ennél nagyobb furcsaságok is a világon. Például az, hogy az a politika, a mit ez a tömeg csinál, a mely csak egy pillanatig él a joggal és akkor is részeg, ez a politika eredményében mégis jobb és bölcsebb, mint az, a melyet az ország legokosabb tíz vagy húsz embere tudna csinálni, ha minden korlátozás nélkül kezükbe adnák a hatalmat.


- A bögötei iskola dolgában is nem-e a tömeg a bölcs és az okos?

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Csalások a katonai szállítások körül Csalások a katonai szállítások körül
A szegedi vasúti állomáson szétágazó vasúti csalás nyomára jöttek,...
A „Börze” vasárnapja A „Börze” vasárnapja
A szombati szünet és a vasárnapi ünnep dacára a tőzsdepalotában levő...
A Déli vasut szanálása A Déli vasut szanálása
A Déli vaspálya-társaság szanálásának régóta vajudó ügye – ha a...
A boer asszonyok A boer asszonyok
A boerok szabadságharczából kiveszik a maguk részét a boer asszonyok...
Éberdők, fokosos feketeinges sasok és szociáldemokrata munkások véres csatát vivtak Éberdők, fokosos feketeinges sasok és szociáldemokrata munkások véres...
Vasárnap délután véres események színhelye volt a Váci-út 31. szám...
A mondaine nők határozottan divatosak Párisban A mondaine nők határozottan divatosak Párisban
A mondaine nők határozottan divatosak Párisban. Nemcsak mint dámák és...
Az 1924. év periodikus üstökösei Az 1924. év periodikus üstökösei
Az 1924. év periodikus üstökösei. Az eddig ismeretes 25 időszakos...
Rövidek Rövidek
A magyar-jugoszláv határegyezmény értelmében december 11-én...
A Dreyfus ügy A Dreyfus ügy
Francziaországban a Dreyfus ügy még most sem bir elnyugodni....
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98