Dtum
Login with Facebookk
1906 | Március

Irodalom és művészet - Lyka Károly

A képírás újabb irányai. A modern festőművészetet és a nagyközönséget még mindig meglehetősen széles űr választja el egymástól. Még míveltebb és előkelő emberek is értetlenül állanak meg egy-egy modern kép előtt, nem bírják felfogni szépségeit, még kevésbé észrevenni a természettel való szoros kapcsolatát.

 

Ennek az űrnek a betöltésén a sajtóban már régóta s nagy hatással dolgozik Lyka Károly. Most új könyvében arra vállalkozik, hogy történetileg magyarázza meg a laikus érdeklődőknek, micsoda kezdetekből fejlődött ki s milyen uton jutott a közelmult festészete odáig, a hol most van, mik azok a jellemző tulajdonságok, melyek a XIX. század festészetét a multétól elválasztják s mennyiben jelent ez az uj művészet a fejlődésben haladást.

 

Ilyen könyvre szükségünk volt, az bizonyos s igen hasznos dolgot cselekedett a Kisfaludy- Társaság, mikor egy pályázatával alkalmat adott Lykának munkája megírására s törekvését pályadíjával és elismerésével támogatta.

 

Nagyon világosan, tárgyszerűen ismeret meg e könyv mindazzal, a mit a modern művészet megértésre tudni kell; nem elméleti fejtegetéseket ad, hanem úgyszólván a műhelyből, a festő művészetéből fejti ki mondanivalóit.

 

Bevezetésül a mult század akademikus művészetét jellemzi röviden, kissé tendencziózus szatirával s aztán a nagy kezdeményezőket jellemzi, a kik úgyszólván ujra fölfedezték a természetet s helyre igyekeztek állítani közte és a festészet közt azt a szoros kapcsolatot, melyet az akadémiák művészete meglazított.

 

Courbetből s a barbizoni festőkből indul ki ez a naturalista irány, naturalizmusa teljessé válik Bastien Lepageban, tetőpontját éri Manet és társai művészetében, aztán az impresszionistákkal lassan átmegy az idealizmusba s a stabilizálásba.

 

Lyka nem akarta a XIX. század művészetének történetét megírni, csak azt vette fel belőle, a mi czélja – a modern irányok fejlődésének feltüntetése és igazolása – érdekében szükséges.

 

Ezt azonban oly benső elmélyedéssel, annyi szeretettel s oly meggyőző érveléssel fejtegeti, hogy akárki olvassa is a könyvet, nem zárkózhatik el hatásától.

 

A nagy közönségnek szól, ezért lehetőleg röviden, egyszerűen és közérthetően igyekszik írni s valóban nincs mívelt ember, a ki folytonos érdeklődéssel ne követhetné magyarázatait.

 

Tárgyilagosan ír, de nem tud tárgyilagos maradni tárgyával szemben: lelkesedése a szóban forgó művészek és művészet iránt meleggé és közvetlenné teszi stiljét a nélkül, hogy zavaró polemiákba vagy szónoki floskulusokba sodorná.

 

A művészeket nagy köszönetre kötelezte le Lyka, hogy törekvéseiket ily szerencsés formában igyekszik népszerűsíteni, de lekötelezte a laikusokat is fáradozásával, hogy új művészi élvezetek

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
André Gide két elbeszélése magyarul André Gide két elbeszélése magyarul
André Gide-ben, a soha-megnem-állóban, a lelki kalandok fegyelmezett...
Csepeli WMFC – Nagyváradi AC 3:1 (1:1) Csepeli WMFC – Nagyváradi AC 3:1 (1:1)
A nap legérdekesebb mérkőzésére kivonultak a vidékre utazott...
Aluminiumönellátásra rendezkednek be az utódállamok. És Magyarország?... Aluminiumönellátásra rendezkednek be az utódállamok. És...
Románia után, mely a bihari bauxittelepekkel a legkitünőbb...
Sappho szigete Sappho szigete
"Eové! Bacche! Eové! Töltsd szíveinket bé!" Magyar lantos szavával...
Szerb miniszterek botránya Szerb miniszterek botránya
Szerbiában a királyi család botrányai után már a miniszterek...
Rövid politikai hírek Rövid politikai hírek
A porosz kormány kommunista összeesküvésnek jutott nyomára, amelynek...
A világ legnagyobb teleszkópja A világ legnagyobb teleszkópja
Camille Fiammarion ismertette a francia csillagászati társaság...
Molnár Ferenc színműve a Renaissance Színházban Molnár Ferenc színműve a Renaissance Színházban
Az ősidőkben azé maradt a nő, akinek erősebb csontjai és izmai voltak...
Védőreform és pénzügyek Védőreform és pénzügyek
A tárgyalás alatt álló védőreform, mely a kétéves katonai szolgálat...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98