Dtum
Login with Facebookk
1906 | Szeptember

Merénylet az orosz miniszterelnök ellen

Az orosz forradalmárok, a kik egyetlen napot sem engednek elmulni merénylet nékül, augusztus 25-ikén Sztolipin miniszterelnököt akarták meggyilkolni. Pétervári távirat jelenti, hogy Sztolipin miniszterelnök ellen bombamerényletet követtek el, a mely azonban nem érte el czélját, mert a miniszterelnök sértetlen maradt. Sztolipinnak az ugynevezett Gyógyszerész-szigeten lévő villájában történt a merénylet a délutáni fogadás alkalmával. A merénylők, a kik külföldi katonai egyenruhában érkeztek a miniszterelnök házába, hogy gyanutlanul és hamarosan bejuthassanak oda, magukkal hozták a bombát, a melylyel Sztolipint meg akarták gyilkolni.

 

A bomba azonban hamarább fölrobbant, mintsem a merénylők a miniszterelnök elé jutottak. Sztolipin ilyképen megmenekült, a családját azonban, a mely e perczben közel tartózkodott a merénylőkhöz, nem kimélte meg a bomba. Megsebesült a miniszterelnök fia és tizenöt éves leánya, a kinek lábát is amputálni kellett. Megölt a bomba egy tábornokot ás egy udvarmestert s megölte a merénylőket is, a kik egy táviratunk szerint négyen voltak. A robbantásnak akkora ereje volt, hogy a miniszterelnök házának egy falát ledöntötte.


Kétségtelennek látszik, hogy forradalmárok voltak, a kik Sztolipin meggyilkolásával boszut akartak állani a kormányon a kronstadti és szveaborgi lázadás elnyomásáért s a lázadó katonák tömeges kivégzéséért. A forradalmárok összeesküdtek Sztolipin ellen, a kinek rendkívül szigoru intézkedései elejét vettek annak, hogy a forradalmárok nagyobb lázadást idézhessenek elő. Sztolipin rendszabályai sok fegyvert kitagadtak a forradalmárok kezéből, kik az utóbbi időben már csak a bombára támaszkodhattak. Ez a magyarázata annak a sok merényletnek, a melynek a legutóbbi hetek alatt oly sok hivatalnok; kormányzó, rendőrtisztviselő és rendőr esett áldozatul.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98