Dtum
Login with Facebookk
1911 | Szeptember

A Nemzeti Szalon őszi kiállítása

A már évek óta a megszokott jelentéktelen módon indul meg ez idei művészeti szezon is, amúgy sem élénk szeptemberi érdeklődést nem igen törekednek művészeti egyesüléseink valami érdekesebb kiállítással felcsigázni. Egyet-mást mégis láttunk a Nemzeti Szalon kiállításán, a miről beszámolhatunk olvasóinknak.


Bottlik Tibor határozottan tehetségnek ígérkezik Párisból küldött képeivel. Kétségtelen, hogy jól tud rajzolni az ecsettel, kevés, könynyedén odavetett eszközzel sokat tud mondani, friss, nem affektált, fiatalosan üde felfogású. Természetesen erősen benne él abban a finom párisi levegőben, melynek artisztikus hatása és könnyedsége mindenkire rányomja bélyegét, kit sorsa a szajnaparti városba visz.

 

Természetesen ő is erősen Césanne hatása alatt áll. Csakhogy nem a grotesk oldalait olvasztja magába, hanem az értékesebbeket, nem utánozhatatlanul geniális esetlenségeit, hanem inkább szín és felületábrázolásbeli erőteljességét. Festési technikája is érdekes, a legújabb párisi divat szerint nyers, alapozatlan vászonra fest, innét színeinek változatlan frissessége. Egynéhány képén határozott fiatalkori gyengeségek és megalkuvások vannak, mint a gyermek arczképén, viszont az aktképek, csendéletek sikerültebbek.


Augustin Mariska állatképeiről meglátszik, hogy szereti a tárgyát, jól meglátja az állatok mozgását, van érzéke sajátos lelki életük iránt. Talán valamikor lendíteni fog siralmas állapotban tengődő állatfestésünkön.


Hüvös László szobrászati kísérletei inkább csak kiábrándulást keltenek. A fiatal szobrász pályájára és művészeti sikereire annyi ügyesen elhelyezett ujságczikkecske hívta fel már közönségünk figyelmét, hogy többet vártunk a látottaknál. Iskolás kisérletek a rodinismus öszszes fogásaival, de Rodin lelke és nagy művészete nélkül.


A fiatal generáczióból nagy csalódást keltenek Bednár Jánosnak képei. Azok közé tartoztunk, kik első műcsarnoki szereplése után többet vártak tőle annál a modorosságnál és elnagyolásnál, a mit most kiállított képei elárulnak.

 

Frank Frigyes egypár jól meglátott tájképet állított ki, Rózsaffy Dezső képei már nem oly gyengék, mint azelőtt, Podvinetz Erzsébet portraitja elég üde, Józsa Károly aktja is tehetséget mutat és Scheiber Hugó nevét is megemlíthetjük.


A mi ezenkívül van ezen a kiállításon, mely több mint kétszáz képet tartalmaz, nem túlságosan örvendetes. Nem azokra a festőkre akarunk ezzel czélozni, kiknek sablonjait már régen ismerjük, a kiknek olcsó és ezerszer ismételt motívumaival városi sétáinkon minden képkereskedő kirakata megismertet.

 

Nem, mert - tisztelet becsület nekik - művészeti egyesületeink jury-inek jóvoltából odajutottunk, hogy már ezek is magas színvonalat képviselnek a nagy tömeggel szemben, melyben mindenféle ismeretlen embernek olyan képei örvendeznek a nyilvánosságnak, melyeket csak otthon és ott is csak függöny alatt volna szabad tartani.

 

Vajjon mi czélja lehet ezzel u Nemzeti Szalonnak? Kétségtelen, hogy egy oldalról beválik a számítás. Ha figyelemmel kísérjük a tagok névsorát, meglephet az, hogy a dilettánsok odatódulása a laza megbírálás miatt évről-évre nő. Így növekszik a tagok száma is, valamelyes módon a jövedelem, eljön egypár rokon és ismerős a remekművet megcsodálni, egypár belépőjegy elkel.

 

Azonban ezzel szemben áll viszont az, hogy a közönség lassanként elidegenedik az ily alacsony színvonalú kiállításoktól s ennek nagyobb anyagi kárát látja az egyesület, a néhány tehetségesebb ember képeit sem nézik meg, nem vásárolják, a vége a dolognak anyagi szempontból is csak káros az egyesületnek.

 

A másik oldala a dolognak még veszedelmesebb. Nincsen ártalmasabb a szóhoz jutó dilettantismusnál, hamis reményeket, kétségbeesett exisztencziákat teremt, másrészt meg az amúgy is igen csekély ízlésű nagyközönség megfigyelőképességét rontja. A jobb ízlésű függetlenebb művészek vissza is vonulnak az ilyen kiállításokról, a melyek csak arra valók, hogy a kollektív kiállítások híveit szaporítsák.


Farkas Zoltán.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Őszi Tárlat  - Paczka Ferencz:  Munka közben Berkes Antal : Estefelé a Városligetben Tibor Ernő:  Hazafelé Erdőssy Béla: Szegény ember udvara
Cikk-ajánló
Petroleum-mótoros kotró Petroleum-mótoros kotró
A mozgómedrű folyók kellő vizmennyiségeinek fenntartásához gyakran...
A budapesti nagy regatta A budapesti nagy regatta
A délelőtti eső miatt alig 2500 főnyi közönség nézte végig a...
Ugrás közben lefotografált ló Ugrás közben lefotografált ló
Mióta Daguerre 1838-ban elkészítette első kezdetleges fényképét, az...
Karácsonyi szünet - Kellemes Ünnepeket!
Most 1 hónapra megállítjuk a virtuális időt, de az élet azért nem áll...
Zeppelin gróf léghajója Zeppelin gróf léghajója
Zeppelin gróf, a hires léghajós, a minap ismét felszállt léghajójával...
Az MTK madridi győzelméről Az MTK madridi győzelméről
A Real Madrid sokkal kisebb képességű csapat az FC Barcelonánál és...
A körlapátos csónak A körlapátos csónak
Se szeri se száma azoknak a kisérleteknek, amelyeknek egy és ugyanaz...
Egy tippantás Egy tippantás
Herman Ottónak Közlönyünk mult évi folyamában e czímen megjelent...
Harmincezer néző a Ferencváros – Hungária mérkőzésen Harmincezer néző a Ferencváros – Hungária mérkőzésen
Ragyogó napsütés, ideális futballidőre virradt a derby. A két nagy...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98