Dtum
Login with Facebookk
1912 | December

A hármas szövetség megújítása

Az Ausztria és Magyarország Németország és Olaszország uralkodói és kormányai között fönnálló szövetségi szerződést minden változtatás nélkül megujították.
A szövetség megújításáról megbízható forrásból jelentik: A hármas-szövetséget Bécsben ujították meg. Azért választották most Bécset, mert a legutóbbi megujítás Olaszországban történt.

 

A szerződést csütörtökön este a bécsi külügyi hivatalban ujították meg, úgy hogy gróf Berchtold, a német és az olasz nagykövet a szerződési okiratra írták nevüket. A szerződést ismét hat évre kötötték meg. Ha a nagyhatalmak egyike sem élt volna a fölmondás jogával, akkor a szerződés magától hosszabbodott volna meg további hat esztendőre.

 

Azonban a három szövetséges nagyhatalom nem élt ezzel a meghosszabító záradékkal, hanem arra határozta el magát, hogy a szövetségi szerződést megujítja.. A megujítást hosszabb tárgyalás előzte meg, a mely különösen ama kérdés körül forgott, vajjon a szerződést magától engedjék tovább folyni, vagy pedig újra aláírják-e. Az új szerződés tartalma tökéletesen megfelel a régi szerződés tartalmának.

 

Alaptalan az a hír, hogy a hármas-szövetségi hatalmak között a keleti kérdésről ujabb megállapodás jött volna létre.


Egyik német lap szerint az ok, a mely a szövetséges kormányokat a hármasszövetség megujításának közzétételére épen a jelen pillanatban indíthatta, csak az lehet, hogy a londoni tárgyalások megkezdése előtt még egyszer teljes harmóniájuknak félreérthetetlen bizonyítékát akarják a világ elé tárni.

 

A szövetség tagjai között való diszharmóniákra épített minden spekuláczió alól ezzel kihúzza a gyékényt és megmutatja, hogy zárt egységben áll szemben a jövő alakulásokra. A szövetség változatlan megujítása egyelőre tárgytalanná teszi a fejtegetéseket arról, hogy a szövetség szerződést talán kibővítik egy, a Földközi-tengert illető flottakedvezménnyel, melyről azt sem tudjuk, hogy a hármasszövetségi kormányok egyáltalában foglalkoznak-e ezzel a gondolattal.

 

A franczia lapok a hármas szövetség megújításáról irva a legnagyobb nyugalmat tanusítják és különösen hangoztatják, hogy Delcassénak a kamarában 1902-ben mondott nyilatkozata a franczia-német közeledésről az, hogy Olaszország ellen való támadásnál eszköz. A „Temps” írja: A hármasszövetség megújításával semmiféle változás nem áll elő.

 

Csak az az egy bizonyos, hogy a hármasszövetséghez tartozó államok a szerződés idő előtt való megújításával a mostani válság alkalmával szolidaritásukat akarták megerősíteni. A hármasszövetség különben már kezdettől fogva békés czélzatu volt és nem lehet arra következtetni, hogy ezt a jellegét elvesztené, annál is inkább mert a franczia-orosz szövetség és a „Triple Entente” (Franczia-, Angol- és Oroszországok egyetértése) ellensulyozása által tartós egyensúlyt biztosít.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98