Dtum
Login with Facebookk
1913 | Augusztus

Magyarország jövője

Siránkozni nincs nagy okunk. Ha Bulgária megkapta volna Kavallát, azzal mi gazdagabbak – ha nem kapja meg, ezzel mi szegényebbek nem leszünk. Sokkal fontosabb kérdés annál: mi a monarchia teendője a jövőben, hogy a változott viszonyok között magát és érdekeit megvédelmezni, föntmaradását biztosítani tudja?


A legtermészetesebb és legegyenesebb felelet erre a kérdésre az, hogy: - erősnek kell lennie. Erősnek kell lennie katonailag, hogy félelmetes tudjon lenni, de erősnek kell lennie gazdaságilag is, hogy a katonai erő költségeit az összeroskadás veszedelme nélkül elbirja. A szövetségesek hatalma is becses, de most bőséges alkalmuk volt megtanulni, hogy az erő megbizhatóságának határai vannak. Föltétlenül és minden körülmények között csak magunkra számíthatunk.


A most lezajlott Balkán háború összetört egy olyan politikát, a mely óriási áldozatokra kényszerítette a magyar nemzetet. Az a bécsi reménység, hogy Törökország okvetetlenül elkövetkező kimulása a monarchia határát ki fogja terjeszteni egész Szalonikiig és egy csomó millió új szláv alattvalót szerez a dinasztiának, megteremtette és erőre kapatta a trializmus gondolatát. A Németországgal való szövetség a német, a Romániával való szövetség a román lakosság nemzetiségi érdekeit helyezte bécsi védelem alá minden olyan törekvés ellen, a mely a magyarság erejét lett volna hivatva emelni és növelni.


Nem először, de most megint nagy alkalmuk van a bécsi diplomatáknak kiszámítani: okos, helyes, józan politika volt-e a magyarságnak ilyen módon való meggyöngítése és megbénítása? Érdemes volt-e Erdélyt a román propaganda szabad területévé engedni azért a Romániáért, a mely a legelső alkalommal fitytyet hányt a monarchia szavának? Érdemes volt-e Horvátországban nyeregbe segíteni a túlzókat, hogy ezek boldogan ujjongjanak minden szerb diadalon? Érdemes volt-e minden vonalon útját állani a magyarság terjeszkedésének és megizmosodásának, mikor, most is kiderült, válságos pillanatokban a monarchiának és a dinasztiának egyetlen biztos és szilárd támasza – a magyarság ereje.


Annyira vak és süket a bécsi politika nem lehet, hogy ezt a most lezajlott események képéből meg ne lássa és intő szavából meg ne hallja. A Balkánon lefolyt események nyomában egy nagy történelmi átalakulásnak kell bekövetkeznie a monarchia belső politikájában. És ez nem lehet más, mint e kettős birodalom egyetlen igaz belső erejének: a magyarságnak minden lehető módon és minden lehető eszközzel való megizmosítása, fejlesztése, gyarapítása. Ausztria fullad meg; ha Magyarország fojtogatja.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98